Bank

Sok tízezer magyar adósnak segítene az MNB megoldása

Portfolio
A nem teljesítő lakossági hitelek megoldása érdekében az MNB új ajánlást fogalmazott meg a bankok és az adósok felé az adósság rendezése érdekében. Az MNB számításai szerint mintegy 130 ezer adós helyzete maradt rendezetlen, március 1-jével ráadásul a kilakoltatási moratórium is megszűnt, így égető kérdéssé vált a az adósok fizetőképességének helyreállítása. A jegybank számításai szerint a mostani ajánlás az érintett adósok mintegy 50-60%-ának jelenthet megoldást - hangzott el az MNB mai sajtótájékoztatóján.
Az ajánlás célja, hogy meghatározza a bankok és az adósok közötti együttműködés legfontosabb pontjait és lépéseit - hangsúlyozta Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója. Közel 130 ezer adós helyzete maradt rendezetlen, ráadásul március 1-jével a kilakoltatási moratórium is megszűnt. Ugyanakkor az adósok közel felénél érdemi "átstrukturálási tartalékok" találhatóak a nem teljesítő portfólióban, ennek kiaknázásához a bankok részéről nagyobb aktivitásra, az adósok részéről nagyobb együttműködésre van szükség. A mostani MNB ajánlás célja az adósok fizetőképességének helyreállítása, emellett a magatartási formák és a jó gyakorlatok kialakítása - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Virág Barnabás még az alábbi fontosabb megállapításokat tette:
 • A forintosítást és elszámolást követően is jelentős maradt a nem teljesítő jelzáloghitelek állománya.
 • A Nemzeti Eszközkezelő program várhatóan idén kimerül, emellett az adósságrendezési eljárás vagy más néven magáncsőd iránt is visszafogott az érdeklődés.


Sok tízezer magyar adósnak segítene az MNB megoldása
 • Az MNB kutatás eredményei szerint az adósok 84%-ának 15 millió forintnál kisebb a tartozása, 82%-nál pedig a jelenlegi tartozás magasabb, mint a kezdeti hitelösszeg (a teljes tartozás átlagosan 9 millió forint, az átlagos törlesztőrészlet pedig közel 83 ezer forint).
 • Az élő szerződések 40%-át 100% feletti JTM mutató jellemzi, ez kihívást jelent az MNB számára is a megoldáskeresésben, miután ezekben az esetekben nagyobb a törlesztőrészlet, mint a jövedelem.
 • A fedezeti ingatlanok kétharmadának forgalmi értéke nem éri el a 10 millió forintot, a 20 millió feletti forgalmi értékkel bíró ingatlanokból a fővárosban van a legtöbb. A fedezeti ingatlanok közel 70%-a községekben és kisebb városokban található.
 • Az ügyfelek közel fele az alacsony jövedelem miatt nem tudja adósságát törleszteni. A kutatás szerint az adósok 42%-a részben teljesített a vizsgált időszakban, míg az erkölcsi kockázat nagyjából a portfólió 10-20%-át teszi ki (ebben az esetben lenne jövedelem a törlesztésre, mégsem fizetik ki az adósságot).
 • Az MNB ajánlás ezek alapján főként az alacsony fizetési hajlandóságú és átstrukturálható adósokra terjed ki, előbbi szegmens mintegy 14-19 ezer, utóbbi pedig 65-72 ezer ügyletet érint, ami a nem teljesítő lakossági hiteladósok mintegy 50-60%-át fedi le.

Az MNB ajánlásában az alábbi objektív elvárásokat fogalmazza meg a hitelezők és az adósok számára:
 • A jegybank fenntartható átstrukturálásokat szeretne látni, az ingatlan értékesítéseket akár az átstrukturálással kombinálva is végre lehetne hajtani, emellett szigorúbb elvárásokat állítana fel a 180 napon túli, korábbi devizahitelek esetében.
 • A pénzügyi intézményeknek legalább három alkalommal kellene felkeresniük az ügyfeleket (abban az esetben, ha sikertelen lenne az előző kapcsolatfelvétel), az egyezségkötést pedig célszerű lenne 3 hónapon belül elérni. Az információgyűjtésre vonatkozóan az MNB ajánlása szerint legalább egyszer személyes egyeztetés kellene az ügyféllel, és legalább két alkalommal hiánypótlásra is lehetőséget kell hagyni.
 • Megoldáskeresés érdekében a pénzügyi intézményeknek legalább egy alkalommal személyesen kellene konzultálniuk az ügyfeleikkel, a legalább két megoldási javaslatból pedig egynél az ingatlan megtartását kell szem előtt tartani.
 • A pénzügyi intézmények mellett az MNB az adóssal szemben is elvárásokat fogalmaz meg, többek között, hogy a bank kapcsolatfelvételi kísérletét csak néhány alkalommal utasíthatja vissza, az adósnak is törekednie kell az egyezségkötésre és legfeljebb 30 napos fizetési késedelem lehet az egyezségkötést követően.
BÉT
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
varga mihály MTI