Előfizetői tartalom

Jelentett az FHB: erősödik a bank

Portfolio
Fokozódó üzleti aktivitás és megerősített tőkehelyzet mellett 4,7 milliárd forintos negyedik negyedéves adózás utáni veszteségről adott számot csütörtökön este közzétett gyorsjelentésében az FHB Jelzálogbank, ami így is jelentős javulást jelent az egy évvel korábbi (elszámolással terhelt) 6,6 milliárdos mínuszhoz képest. 2015 egészében ezzel 10,5 milliárd forint volt a bank adózott vesztesége. A gyorsjelentés fontosabb részletei:a társaság nettó kamatbevétele a negyedik negyedévben 42%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a teljes éves visszaesés pedig 29%-os volt, bár a negyedik negyedév magas, 3,7 milliárd forintos hitelezési értékvesztést hozott, a 2015-ös teljes hitelezési értékvesztés mindössze ötöde az egy évvel korábbinak, a nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) az egy évvel korábbi 20,2%-ról 14,7%-ra csökkent az FHB-nál, bár a saját hitelállomány 12%-kal apadt egy év alatt, a lakossági hitelfolyósítások 20,2 milliárd forintos volumene 22%-kal, a vállalati kihelyezések közel 44 milliárd forintos összege pedig 31%-kal haladta meg tavaly az előző évit, a postán értékesített számlák száma a 2014. év végi 24 ezer darabról szeptember végére 52,7 ezerre, több mint duplájára nőtt, a bankcsoportnál elhelyezett megtakarítások teljes nagysága pedig egy év alatt közel 20%-kal, több mint 127 milliárd forinttal gyarapodott, a konszolidációba bevont Diófa Alapkezelő 737,5 millió forintos profitot ért el tavaly, a társult vállalkozások pedig összesen 639 millió forintos bevételt hoztak az FHB-nak 2015-ben, ebből a Magyar Takarék Befektetési Zrt. és befektetései 598 millió forintos eredményt, a DB Faktorház 139 millió forintos arányos nyereséget, a Magyar Posta Befektetési Szolgáltatás pedig 143 millió forintos veszteséget hozott.Előzetes elemzői becslés nem érkezett a gyorsjelentéshez.

A 4,7 milliárd forintos adózás utáni veszteség az elmúlt évek harmadik legkedvezőtlenebb negyedéves értéke. Adózás előtt a jelzálogbank 3,1 milliárd forintos mínuszt produkált az év utolsó három hónapjában, a banki különadó és egyéb egyszeri tételek nélkül a veszteség 1,251 milliárd forint lett volna. 2015 egészében a jelzálogbank 10,5 milliárd forintos adózás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés