Bank

Ezért fognak sokan 10+10 millió forintot bukni

Portfolio
Azt hiszi, hogy már mindent tud a CSOK-ról? Biztos abban, hogy megkapja a 10+10 milliót? Pedig rengeteg tévhit létezik a támogatással kapcsolatban, amelyek miatt sokan elbukhatják a milliókat. Mi számít lakásbővítésnek, amire felvehető a használt lakások után járó CSOK? Milyen speciális szabályok vonatkoznak egyedülállókra, párokra és mozaikcsaládokra? Az április 5-ei veszprémi lakossági CSOK Klubon első kézből, egyenesen a szakértőktől tájékozódhat az újdonságokról, és választ kaphat minden kérdésre.

Kockázatosabbá vált a 10 millió felvétele

Országszerte rengeteg családot foglalkoztat, hogy hogyan használhatja fel a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK) lakáskörülményei javítására, de továbbra sem könnyű kiigazodni támogatás feltételrendszerén, ráadásul nemcsak előnyök, de kockázatok is vannak.

Az elmúlt hónapban több változás történt a szabályozásban, amelyek között komoly szigorítások is vannak.

Január óta jóval kockázatosabbá vált a 10 milliós összeg felvétele előre vállalt gyermek esetén, és kevésbé lehet használt lakás vételére kijátszani a támogatást.

Aki nem követi nyomon a változásokat, és nem tájékozódik a helyi ingatlanpiaci viszonyokról az könnyen meggondolatlan döntést hozhat az igényléssel kapcsolatban.

A CSOK vesztesei: kik ők?

Az egyik fő tévhit a CSOK-kal kapcsolatban, hogy ez egy óriási nyeremény, már majdnem ajándék. Folyamatosan állami ingyenmilliókról és a 10+10 milliós összegről hallunk, miközben ritkán esik szó arról, hogy kik a CSOK vesztesei. Hogy vesztesei is vannak? Bizonyos értelemben igen. Nem mindenki örülhet felhőtlenül az új CSOK-nak: a megugró újlakás-árak miatt rosszul járnak azok a családok, akik nem jogosultak a 10 + 10 milliós támogatásra, de most épülő otthont szeretnének vásárolni.

Az egygyermekes családok ugyanis 600 ezer, míg a kétgyermekesek is "csak" 2,6 millió forint támogatáshoz juthatnak. Így egyrészt igencsak meg kell harcolniuk a jelenlegi lakásínséges időszakban az elérhető ingatlanokért, másrészt a megugró árak miatt ezt jóval drágábban tehetik meg.

Ők is a megdrágult ingatlanok közül válogathatnak, csak jóval kevesebb támogatást kapnak mindehhez. A drágulás miatt elképzelhető, hogy ezek a vásárlók inkább a használtlakás-piacon keresnek maguknak új otthont.

Vidéken is hódít a CSOK: telek 1 forintért

Eddig mintegy 1100 igényelést nyújtottak be, de a pénzintézetek jelentős fellendülésre számítanak az év második felében. A CSOK a lakáspiacra is jelentős hatással van: míg januárban erős volt az érdeklődés, februárban a szokásos üzletmenethez képest jóval élénkebbnek bizonyult a lakáspiac, nemcsak a fővárosban, de vidéken is. Több vidéki város vezetése tett lépéseket, hogy minél több lakos használhassa ki a kedvezményt. Tamásiban a helyi önkormányzat 90 lakásos lakóparkot épít és kedvezményesen kínál építési telkeket a CSOK-igénylőknek, Csongrád városában pedig az önkormányzat jóvoltából jelképes, 1 forintos négyzetméteráron építési telekhez jutni.

Veszprémben leszámolunk a tévhitekkel

Veszprém egy kis ékszerdoboznak számít Veszprém-megyében pezsgő egyetemi, kulturális és sportélete miatt. A Balaton közelsége is emeli a város fényét: turizmus szempontjából jóval erősebb az átlagos magyar településekhez képest. Az átlagos lakáskínálati ár 2015-ben 223 ezer forint volt négyzetméterenként, de folyamatosan emelkedtek az árak az elmúlt években, ami szintén arra utal, hogy Veszprém vonzó város. CSOK-szempontjából is kínálkoznak tehát lehetőségek, persze számolni kell az egyéni élethelyzetekkel és tisztában kell lenni az esetleges buktatókkal is. Ezekről az országos CSOK Klub következő állomásán, Veszprémben tudhatnak meg többet az érdeklődők április 5-én, kedden. A helyszínen lehetőség lesz személyes tanácsadás igénybevételére is.

A részvétel támogatóinknak köszönhetően ingyenes, de online regisztrációhoz kötött.
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
okostelefon kézben pénzügyek