Megmenekülhetnek az összeomlástól az olasz bankok
Bank

Megmenekülhetnek az összeomlástól az olasz bankok

Portfolio
Az olasz bankszektor mindenképpen konszolidálódni fog. Vagy fuzionálnak a bankok és így erősítik meg a mérlegüket, valamint számolják fel a nem teljesítő hitelállományukat, vagy olyan bankokhoz fordulnak az ügyfelek, amelyek stabilabban állnak a lábukon - írja a The Wall Street Journal.
A Banco Popolare valószínűleg az említett lehetőségek közül az előbbi táborban fog kikötni, mivel múlthéten egy erősebb riválisával történő fúzió mellett döntött; a Banca Popolare di Milanóval fog összeolvadni, ha a felmerülő akadályokat elhárítják. Erről itt írtunk:Olaszország továbbra is az egyik legnagyobb nem teljesítő hitelállománnyal rendelkező ország, 360 milliárd eurónyi hitelt nem fizetnek az ügyfelek, bár a Barclays adatai szerint ennek felét már elnyelték a pénzintézetek. Olaszország - Spanyolországgal és Írországgal ellentétben - nem döntött egy "rossz bank" létrehozása mellett, hanem az adósságállományuk lassabb, egyéni kezelése mellett döntöttek.

A kivárásos megoldás már csak azért is problémás, mert a nagyobb nem teljesítő hitelállománnyal rendelkező bankoknak nagyobb finanszírozási költségeik vannak, így magasabb kamatokat kell kibocsátaniuk az újonnan folyósított hitelekre, amelyek miatt kevésbé lehetnek vonzóak, mint stabilabb versenytársaik.

A kisebb bankok, főleg azok, amelyek magas nem teljesítő hitelállománnyal rendelkeznek, így "zombi-bankokká" válnak, amelyeket az EKB infúziója tart majd életben.

A Banco Popolare és a milanói versenytársának összeolvadása jelentős lépés lehet a helyzet megoldásának érdekében. A bankoknak egymilliárd euró friss tőkét kell bevonniuk az ügylet lebonyolításához, a létrejövő bankok részvényesei a cégcsoport 54 százalékát fogják tulajdonolni, amely így Olaszország harmadik legnagyobb bankja lehet.

Az ügyletbe a Banco Popolare fog beszállni a nagyobb mérleggel, versenytársánál kétszer akkora hitelállománnyal rendelkezik, viszont négyszer akkora nem teljesítő hitelállományal is rendelkezik. A csoport teljes nem teljesítő hitelállománya így 22 százalék lett volna 2015 végén, amely a Banco Popolare 24 százalékához áll közelebb, mint a Milano 16 százalékához.

Az EKB által előírt tőkeemelés miatt a bankok legjobb minőségű CET1-tőkemutatója 13,6 százalékos értékre fog nőni.
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
takarekbank