Nyereséges a Budapest Bank, nem akarják eladni
Bank

Nyereséges a Budapest Bank, nem akarják eladni

Portfolio
Hozta a kötelezőt 2015-ben is a Budapest Bank: az egyszeri tételektől eltekintve a korábbiakhoz hasonló, 10 milliárd forintos éves nyereséget ért el a tavaly állami tulajdonba került bank. Németh Lászlóné szerint nincs napirenden a bank privatizációja, a vezérigazgató szerint pedig az állami tulajdonos két lényeges változást hozott a társaságnál: rugalmasabbak a hitelezésben, és olcsóbb informatikával működhetnek.
A társaság mai budapesti sajtótájékoztatóján Németh Lászlóné államtitkár a tulajdonos állam képviseletében azt mondta:
  • 2015 júniusában zárták le a tranzakciót, amelynek eredményként az állami MFB vette át a GE-től a bankot, azonban ez nem hozott törést a bank működésében,
  • Még akkor úgy döntöttek, hogy a menedzsmentet és a stratégiát egyaránt változatlanul hagyják, de a kkv- és az agrárfinanszírozásra még nagyobb hangsúlyt fektetnek,
  • A tavalyi eredmények azt bizonyítják, hogy az állam nem rossz gazda, más cégcsoportjaik (MFB, posta, SZHISZ, stb.) is mind nyereségesek.
  • Elismerést érdemlő teljesítményt nyújt a bank a földvásárlási program finanszírozásában: pillanatnyilag 130 milliárd forint körül áll az erre benyújtott hiteligény a banknál.
Zolnai György elnök-vezérigazgató az alábbiakat ismertette:
  • Bár a gazdasági mutatók segítették a bankot tavaly, az egy évvel korábbinál átlagban 0,7 százalékponttal alacsonyabb Bubor, valamint az elszámolások nyomán visszaesett lakossági hitelállomány, illetve beszűkült kamatmarzs, valamint a fair banki szabályok jelentősen rontották eredményüket, az adósságfék szabályok pedig 20%-kal vetették vissza új hitelkártyáik számát.
  • Három nagy kihívást láttak 2015-ben: 1. nyereségesen, piacszerző stratégiával működtetni a bankot, 2. rendezni a devizahitelek ügyét (jelzálog, majd autó), 3. végrehajtani a tulajdonváltást - ezeket, úgy látják, saját elvárásaik felett teljesítették.

Az egyszeri tételektől eltekintve 2014-hez hasonlóan 2015-ben is 10 milliárd forintos eredményt értek el. 14,7 milliárd forint volt a bank adózás utáni eredménye, ebben volt néhány egyszeri tétel: 1. 4,7 milliárd forintnyi céltartalékot szabadítottak fel az egy évvel korábban a devizahiteles elszámolások miatt megképzett 48 milliárd forintból, 2. 2,6 milliárd forintos egyszeri veszteséget hozott az autóhitelek forintosítása, 3. néhány kisebb részesedés (Visa, Mastercard) eladása befolyásolta némileg az eredményt.

  • Novemberre teljesen kiváltották a korábbi tulajdonos GE-től kapott finanszírozást, és teljesen önfinanszírozóvá vált a bank; az informatikai háttérrendszereik (könyvelés, e-mail, hr, biztonsági rendszerek stb) a GE-hez kapcsolódtak eddig, a leválás közel 2 éves folyamat, ami félúton jár (a treasury, főkönyv, e-mail esetében megtörtént a leválás) és 2016 végéig ér véget, mindössze a kártyarendszer cseréje fog 2017 végéig elhúzódni.
  • Az állami tulajdonba kerülés ellenére 2015-ben kevesebb dolgozó (mintegy 10,5%) vándorolt el önkéntesen a banktól, mint 2014-ben, átlagosan mintegy 10 évig dolgoznak a banknál.
Néhány szám a Budapest Bank üzleti aktivitásáról: a Budapest Alapkezelőnél kezelt magánvagyon mintegy 8%-kal nőtt tavaly, a kkv-hitelállományuk 5,5%-kal emelkedett, a mikrovállaltok hitelállománya 14%-kal gyarpaodott, a vállalati lízingállomány pedig 18%-kal emelkedett az új, kihelyezett lízingállomány 39%-os megugrásának köszönhetően. A Növekedési Hitelprogram keretében 2013 októbere és 2015 vége között mintegy 150 milliárd forintot (a teljes piaci volumen közel 10%-át) helyezett ki a Budapest Bank. Rossz azonban a lakossági hitelportfólió minősége: 28,4% (!) a 90 napon túli hitelek aránya, ezen belül a jelzálog szegmensben 28,6%. A magas szám oka, hogy házon belül kezelik a nem teljesítő hiteleket is.

Nyereséges a Budapest Bank, nem akarják eladni
Idén a portfólió minőségének javulása és a bankadó csökkentése javíthatja az eredményszámokat, az alacsony kamatmarzs (a Bubor 1 százalékpontos csökkenése mintegy 0,5 milliárdos profitkiesést jelent a Budapest Banknál) és a hitelállományok további zsugorodása azonban kihívást jelent a bankszektor számára. A számlavezetésben, a kkv- és mikrovállalati hitelezésben (kiemeltek az agrárpiaci szereplők, őstermelők is), valamint a hagyományos fedezetlen hitelezésben szeretnének bővülni, a mobilbankolás terén pedig a Telenorral együttműködve akarnak elsők lenni Magyarországon. Idén szintén 10 milliárd forint körüli profit várható a banktól.

Posta-törvénymódosítás Jövő szerdán ülnek össze a frakciók képviselőivel, hogy megvitassák azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében bank- és takarékfiókok is nyújthatnának postai szolgáltatást a 10 ezer alatti kistelepüléseken. Bár e településeken főleg takarékok működnek, nincsenek ebből kizárva a kereskedelmi bankok sem. A sárga csekk lassan szorul vissza, a fizetések modernizálása is része a törvénymódosító javaslatnak - ismertette Németh Lászlóné.

mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock