Bank

Aggódik Amerika jövőjéért a JP Morgan vezére

Portfolio
Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója, aggódik az Egyesült Államok jövője miatt. Szerinte olyan "hosszú távú problémák" veszélyeztetik az országot, amelyek tízéves időtávon akár válságot is okozhatnak - írja a Business Insider.
A bankvezér kiemelte ügyfeleinek írt levelében, hogy sokszor beszéltek arról, hogy milyen pozitív és jó állóképességű az amerikai gazdaság, amely szerinte erősebb és jobb, mint amit jelenleg a politika örvényében hallani lehet. Mindennek ellenére felhívja a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államok komoly problémákkal néz szembe jelenleg és nincs semmilyen isteni garancia az ország sikerességére.

A bankvezér szerint:
  • A rossz bel,- és külpolitika kockázatokat generál, sokkal inkább mint a hitel, vagy a piaci kockázatok,
  • leginkább a hosszútávú fiskális és adózási problémák, a bevándorlás, az oktatás és a hosszútávú infrastrukturális helyzet jelent szerinte kockázatot,
  • szerinte 10 éven belül nem, inkább 10 év múlva lesz hatása annak, ha az amerikai politika ezeket a kérdéseket nem tudja megfelelően megoldani,
  • a probléma szerinte nem az, hogy az Egyesült Államok nem fogja tudni ellátni az állampolgárait, hanem sokkal inkább az, hogy a különféle juttatások visszavonása, a generációkon átívelő hadviselés és a bűnbakkeresés egyre rosszabb és nehezebb politikai helyzetet fog eredményezni.

Dimon szerint nem a kormány felelőssége a dolgok változtatása (akik szerinte a helyzet kialakulása miatt sem felelősek), hanem minden egyes amerikai állampolgáré. Ehhez pár tippet is szolgáltatott a bankvezér:
  • Nem minden fekete fehér: sokkal jobban lehet előrehaladni, ha a "fejjel a falnak" taktika helyett a döntéshozatalhoz az ember mindig elvégzi a megfelelő kutatást és körültekintően jár el.
  • Nem érdemes emberek teljes csoportját vagy közösségét támadni: szerinte ez mindig helytelen és csak az előítéletesség egy formája.
  • Kompromisszumra késznek kell lenni: szerinte ezt lehet úgy is csinálni, hogy az ember közben nem sérti meg a saját elveit, de ez szinte lehetetlen lesz, ha az elveket ideológiákká gyúrjuk át,
  • Érdemes a meglévő politikát és intézményeket is átformálni, megnézni, hogy mi működik és mi nem, majd javítani ezeken, ha kell.
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Vida József megvette a TV2-t