Bank

Tőzsdére viszi leánybankját a GE

Portfolio
Tőzsdére megy a Budapest Bank korábbi tulajdonosa, a GE kezében lévő cseh GE Money Bank Prágában - írja a Reuters. 1,5 milliárd eurós csomagról lehet szó.
A 6. legnagyobb cseh bank értéke elemzők szerint több mint 1,5-2,2 milliárd euró. A bank többségi részesedését, mintegy 1,5 milliárd eurónyi részvényt vinne tőzsdére a GE Money, és ezzel a prágai tőzsde egyik legnagyobb elsődleges tőzsdei kibocsátását (IPO) hajtaná végre.

A lépés oka ugyanúgy a GE pénzügyi tevékenységének átfogó leépítése, ahogy a Budapest Bank esetében is láthattuk. Különbség azonban, hogy a GE egy jelentős kisebbségi részesedést megtartana a cseh leánybankban a tőzsdei kibocsátást követő legalább 6 hónapos időszakban. Később ezt a részesedést fokozatosan csökkentenék.

Tomas Suprny vezérigazgató, aki korábban a magyar CIB Banknál és az Erste román leányánál is megfordult, jelezte: szeretné fenntartani vagy középtávon még növelni is a bank 70%-os osztalékfizetési rátáját. A bank célja továbbá, hogy a szektor 5% körüli hitelezési növekedését meghaladja.

A GE Money csehországi nettó profitja 4,5 milliárd koronára rúgott tavaly, ami 16,5%-os tőkearányos megtérülést (ROTE) jelent. A bank alapvető tőkemutatója (CET1) jó magasan, 17,7%-on állt év végén, több mint 1 millió retail ügyfele és 229 egységből álló fiókhálózata volt.

A bank tőzsdére lépése a már tőzsdén forgó cseh Erste-leány és a SocGen tulajdonában lévő, szintén tőzsdei Komercni Banka számára támaszthat versenyt a tőzsdei befektetőknél.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Malajzia