Bank

Megszületett a döntés - Megmenekülnek az olasz bankok

Portfolio
Olaszország legnagyobb bankjai, biztosítói és alapkezelői tegnap megegyeztek egy 5 milliárd eurós alap létrehozásáról, amely a gyenge tőkehelyzetben lévő bankokon segítene - számol be a Financial Times. Tegnap már tudni lehetett, hogy folynak a tárgyalások a kormány és a bankszektor között a nem teljesítő hitelállomány visszaszorítását segítő rossz bank felállításáról, így a mostani döntés komoly előrelépés az olasz bankrendszer stabilizálásában.
Fontos téma lesz a nem teljesítő hiteleké Hitelezés 2016 konferenciánkon, nem érdemes róla lemaradni.A bankmentő alap létrehozásának hírét Matteo Renzi olasz miniszterelnök jelentette be hat órányi tárgyalást követően, amelyen a nagyobb bankok képviselői, a felügyeleti hatóságok és miniszteri biztosok vettek részt. Az 5 milliárd eurós alapot nem hivatalosan "Atlas"-nak nevezték el az eget tartó mitológiai istenség után.

A bejelentés szerint az UniCredit, az Intesa Sanpaolo és az UBI Banca több millió euróval szállnak be az alapba, hogy részben ebből segíthessék ki szükség esetén a gyenge tőkehelyzettel bíró kisebb pénzintézeteket. A magántőkéért cserébe az olasz kormány ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják az olasz csődtörvény európai normáknak való megfelelési folyamatát, amely egyébként a rossz hitelektől való megváláshoz is szükséges. Egy, a tárgyalásokon résztvevő vezető bankár szerint Renzi 10 napon belül benyújtja a keményebb feltételeket tartalmazó csődtörvényt.

A mostani döntés az első olyan eset már évtizedek óta, hogy az olasz bankszektor együttesen lépett volna fel a szektor nehézségeinek leküzdése érdekében, legutoljára 1982-ben fogott össze nyolc nagybank egy kisebb bank megmentéséhez. Az alapban a magántőke mellett az állami Cassa Depositi e Prestiti holdingtársaságnak is lesz valamekkora szerepe, bár ezt igyekeznek minimálisra venni, hogy az alap ne ütközzön a tiltott állami támogatás problémájába.

A témáról bővebben ebben a cikkben írtunk:

Megszületett a döntés - Megmenekülnek az olasz bankok


Megszületett a döntés - Megmenekülnek az olasz bankok
Fontos téma lesz a nem teljesítő hiteleké Hitelezés 2016 konferenciánkon, nem érdemes róla lemaradni.
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Vida József megvette a TV2-t