Bank

Nyolcból hét magyar nagybank nyereséges lehet idén

Portfolio
Nyolcból hét magyar nagybank egyértelműen nyereséget vár az idei évtől - derült ki a Reuters felméréséből. A hírügynökség szerint fordulat van kibontakozóban a magyar bankszektorban.
2016 lehet az első év az Orbán-kormány hat évvel ezelőtti hivatalba lépése óta, amikor a Reuters szerint a magyar nagybankok többsége nyereséges lesz (valójában már tavaly is az volt nyolcból öt, az OTP, az UniCredit, a K&H, a Budapest Bank és a Raiffeisen is - a szerk.)

Jelentős fordulatról van szó, amihez
  • a bankadó idei csökkentése,
  • a gazdasági teljesítmény javulása és
  • a növekvő hitelkereslet
egyaránt hozzájárul. A hírügynökség megjegyzi, hogy így idén már szembemegyünk Lengyelországgal, amely Orbán politikáját követve többek között költséges devizahitel-konverzióba veri a bankokat, így a lengyel bankszektor adózott eredménye 10%-kal eshet vissza a tavalyi 28%-os csökkenés után. Ez a részvényárfolyamon is meglátszik: miközben a lengyel bankok árfolyama összességében mintegy negyedével esett a tavaly májusi lengyel elnökválasztás óta, az OTP árfolyama 2010 óta nem látott csúcsot ért el ezen a héten.

A Reutersnek adott válaszában a Budapest Bank, az Erste, a K&H, az MKB, az OTP, a Raiffeisen és az UniCredit is jelezte, hogy idén profitot vár. Egyedül a CIB bank válasza nem volt egyértelmű: ez a bank "dolgozik azon, hogy profitabilitását fenntartható módon helyreállítsa."

Véleményem szerint a hét szűk esztendő véget ért a hazai bankszektorban

- idézi a Reuters Patai Mihály, az UniCredit és a Magyar Bankszövetség első emberének szavait. A bankvezér szerint javult a kormányzati intézkedések kiszámíthatósága az utóbbi időben.

Az OTP írásos válasza szerint idén megállhat a hitelállomány évek óta tartó csökkenése a banknál, a vállalati hitelkönyv pedig "jelentősen" emelkedhet idén, a jelzáloghitel-kihelyezésekben pedig jövőre várnak igazi megugrást a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően. "Egy kiegyensúlyozott, egy számjegyű hitelportfólió-növekedés reális várakozás a következő évekre" - vélik az OTP-nél, ahol hozzátették: a portfólió minősége tovább javul, az újonnan kihelyezett hitelek pedig figyelemreméltóan jó.

Maradtak persze kihívások is a szektorban:
  • a további kamatcsökkentések tovább szűkíthetik a kamatmarzsokat,
  • az eurózóna (Magyarország fő kereskedelmi partnere) lassulása és
  • a mérlegekben meglévő rossz hitelek
miatt pedig még fájhat a bankvezérek feje. Ahogy Heinz Wiedner Raiffeisen-vezér emlékeztetett, Magyarország nem immunis a külső és a globális gazdasági fejleményekkel, különösen az európaiakkal szemben, márpedig az eurózóna helyzete továbbra is törékeny. Wiedner hisz abban, hogy Magyarország jobban fog teljesíteni az EU átlagánál, de ez a helyi és külföldi befektetések ösztönzését, a bizalom és a stabilitás megteremtését is feltételezi.
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock