Bank

Úszik Magyarország a bedőlt hitelekben - Rossz hír a lakosságnak

Portfolio
Tavaly a devizahiteles elszámolásnak és az MKB Bank portfóliótisztításának is köszönhetően 26%-kal csökkent a magyar hitelintézetek nem teljesítő hiteleinek (NPL) az állománya. Így is nagyon magas, 1734 milliárd forint volt 2015 végén a bedőlt hitelek bruttó értéke. A Fitch Ratings friss elemzésében azonban javulást vár, ami jó hír a bankszektor számára, ugyanakkor a lakossági bedőlt hitelekre egyelőre a hitelminősítő sem lát gyors megoldást.
Külön szekció szól a nem teljesítő hitelek témájáról Hitelezés 2016 konferenciánkon!


A Fitch friss elemzése megjegyzi: a legjelentősebb minőségjavulást a vállalati hitelkönyvek mutatták 2015-ben, de az elszámolások eredményeképpen a lakossági ügyfelek terhe is csökkent. Idén további javulásra számít a hitelminősítő, a kedvező működési környezet ugyanis lassítja az új nem teljesítő hitelek képződését, a múltból örökölt eszközök (legacy assets) pedig már régiek. A magyar hatóságok különböző ösztönzőket is bevezettek a rossz minőségű kereskedelmiingatlan-hitelek (angol rövidítéssel CRE) leépítésére.

Úszik Magyarország a bedőlt hitelekben - Rossz hír a lakosságnak
A bankszektor NPL-rátája ugyanakkor továbbra is magas, 11,7% a bankszektorban (az alábbi ábra a teljes hitelintézeti szektorra vonatkozóan mutatja az MNB adatait), ezen belül a háztartási hitelek 17,5%-os, a vállalati hitelek 7,9%-os nem teljesítési aránnyal rendelkeznek. Utóbbiak nagy része a CRE-hitelekhez kapcsolódik.

Úszik Magyarország a bedőlt hitelekben - Rossz hír a lakosságnak
A vállalati nem teljesítő hitelek állománya tavaly 371 milliárd forinttal, vagyis 35%-kal csökkent, ami a bankok felgyorsult erőfeszítéseit mutatja a Fitch szerint arra, hogy eladják, letartalékolják vagy leírják ezeket a hiteleket. A trend folytatódhat, részben ezt a szabályozói intézkedések is támogatják.

2015 októberében az MNB rendszerkockázati tőkepuffert vezetett be, amely 2017-től azokat a bankokat érinti, amelyek nem tisztítják meg mérlegüket a CRE-hitelektől. A Fitch szerint ez erős ösztönzés lesz a bankoknak arra, hogy folytassák nem teljesítő kitettségük leépítését. Csakúgy, mint a MARK Zrt. tevékenysége, amely "hasznos mechanizmus lehet, amelyen keresztül a bankok kitolhatják mérlegükből nem teljesítő hiteleiket." A MARK 300 milliárd forintnyi nem teljesítő hitel megvásárlására rendelkezik kapacitással, ami a nem teljesítő vállalati hitelek mintegy 40%-a (az MNB adatai alapján több mint a fele -a szerk.). A MARK sikere azonban azon áll vagy bukik, hogy sikerül-e megegyeznie a bankokkal a nem teljesítő hitelek értékéről.

A lakossági hitelportfólió minősége azonban hosszabb időre gyenge maradhat, a devizaalapú jelzáloghitelek forintosítása (illetve elszámolása - a szerk.) ugyanis valószínűleg nem nyújt megoldást a már bedőlt hitelek többségére. Az új hitelek iránti kereslet nyomott, az árverezési folyamatok pedig nem hatékonyak. Az új nem teljesítő hitelek képződését viszont úgy tűnik, a javuló banki működési környezetnek köszönhetően sikerül elkerülni. Az ország "erős gazdasági teljesítményének" köszönhetően sorolta át novemberben Magyarország BB+ besorolású hitelminősítésének kilátását pozitívra a Fitch.

Külön szekció szól a nem teljesítő hitelek témájáról Hitelezés 2016 konferenciánkon!
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
deutsche bank_getty