Nagy bankmentő akció indul Olaszországban
Bank

Nagy bankmentő akció indul Olaszországban

Portfolio
Szép lassan kiderül, ki mennyit fektet a most felálló, Atlante (angolul Atlas) nevű olasz bankmentő alapba. A megrendült tőkehelyzetű kis- és közepes bankokat feltőkésítő, valamint rossz hiteleket felvásárló alapba azért éri meg befektetni, mert elemzők szerint jó hozam-kockázati profillal rendelkezik. Mintegy 6 milliárd eurót dobnak így össze.
Hasonló témákról is szó lesz Hitelezés 2016 konferenciánkon!


Néhány információ a befektetőkről:
  • Korábban kiderült, hogy az UniCredit és az Intesa Sanpaolo is 1-1 milliárd eurót fektet az alapba. A náluk kisebb olasz bankok közül a CDP 500 millió eurót, az UBI 200 millió eurót, a BPM 100 millió eurót szán a célra.
  • Jó hozam-kockázati profilja miatt úgy döntött az Allianz olasz érdekeltsége, hogy 100 millió eurót fektet az alapba - tudta meg most a Reuters. Olaszország az Allianz második legnagyobb piaca, itt több mint 75 milliárd eurónyi kezelt vagyonnal is rendelkezik a társaság.
  • Alapítványi források szerint az UniCredit egyik tulajdonosa, a CRT olasz banki alapítvány 50 millió eurót tesz az alapba.
  • A korábban kétszer is államilag megmentett, 18 hónapon keresztül sikertelenül vevőt kereső Banca Monte dei Paschi di Siena (a világ legrégebbi bankja) a Bloomberg szerint 50 millió eurót fektet az alapba.
  • A finanszírozási problémákkal küzdő (és emiatt az Európai Központi Bank felügyeleti ágával hadilábon álló), genovai székhelyű Banca Carige SpA 20 millió eurót tesz az alapba.
Az olasz bankszektor nem teljesítő hitelállományát jelenleg 360 milliárd euróra taksálják, amit diszkontáron megvásárolva is csak kis részben lenne képes megvásárolni a 6 milliárd eurós alap, amelyet ráadásul először is kisebb bankok feltőkésítésére használnának. Tőkeáttétellel (pl. kötvénykibocsátás révén) viszont nagyobb vásárlásokra is képes lehet, az érintett kitettségek árazási kérdései azonban még akadályokat gördíthetnek az alap sikeres működése elé.

Elemzők a Bloombergnek rámutattak: az olasz bankrendszer problémái mélyebbek, mint a felhalmozódott rossz hitelek állománya. Jelentős vezetési problémákat és túlzott kockázatvállalási hajlamot látnak a bankoknál. A nem teljesítő hitelek problémáját Nagy-Britanniával, Írországgal vagy Spanyolországgal ellentétben nem az ingatlanpiaci boom, hanem egyes bankvezetők befolyásszerzési szándéka és a laza kockázatkezelés okozta a tartós olasz gazdasági recesszió negatív hatásain túl.

Az Atlante alap első dolga a nyolcadik legnagyobb olasz bank, a Banca Popolare di Vicenza 1,8 milliárd eurós tőkeemelése során az eladatlan részvények megvásárlása lesz, miután hétfőn átvette az alap a garantőri szerepet az UniCredittől. A tőkeemelés ezen a héten kezdődik, az akcióval sikerül elkerülni az állami bankmentést, ami piaci félelmek szerint dominóhatást indított volna el az olasz bankszektorban. A bank tőkeemelésével persze most a részvényesek elégedetlenek, egy olasz befektető például amiatt panaszkodott a Reutersnek, hogy 1 millió eurót fektetett a bankba, befektetése pedig most mindössze 10 ezer eurót ér. Nincsenek kevesen a bank lakossági befektetői: a bank 119 ezer részvényesének 90 százaléka kisbefektető.

Hasonló témákról is szó lesz Hitelezés 2016 konferenciánkon!
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Vida József megvette a TV2-t