Megindul a bedőlt lakáshitelek eladása Magyarországon?
Bank

Megindul a bedőlt lakáshitelek eladása Magyarországon?

Portfolio
Tizedére kellene csökkenteni a magáncsőd dokumentációs igényét ahhoz, hogy a rendszer működőképes lehessen - mondja Becsei András. A Magyar Bankszövetség alelnöke, egyúttal az OTP Jelzálogbank első embere a Portfolio-nak adott válaszaiban a Nemzeti Eszközkezelő mandátumának további 25 ezer lakással történő bővítését és a végrehajtások egyszerűsítését is javasolja. Az MNB új ajánlásának megfelelően azonban az ügyféllel való együttműködést tekintik elsődlegesnek.
Becsei András részletesen beszél erről jövő heti Hitelezés 2016 konferenciánkon, várjuk a regisztrációkat.


Március 1-je óta nincs kilakoltatási moratórium és kényszerértékesítési kvóta sem, mégsem hallani, hogy ezrével lakoltatnának kis családokat a bankok. Mi akadályozza most a lakásfedezetek érvényesítését?

A kilakoltatások 80-85%-a nem banki, hanem önkormányzati, közmű, illetve egyéb, pl. parkolási tartozások miatt történik. Szakértői becslések alapján továbbá havonta 2500 nem teljesítő ingatlanhitel válik teljesítővé, amely által a fizetési problémával küzdő ingatlanhitel ügyletek száma 2017-ben 100 ezer alá csökkenhet. A jelenleg a gyakorlatban működő megoldás az ingatlan közös értékesítése, szerződésmódosítás és a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET) való felajánlás. A végrehajtások szintén fontos szerepet töltenének be a fedezetérvényesítésben, azonban a jelenlegi szabályozás túlzottan bürokratikus. Ez a hitelezés tartós magas szintjének akadálya lehet a későbbiekben. A Bankszövetség javasolja, hogy a végrehajtási eljárás egyszerűsítésre kerüljön, 1 éven belül érvényesíthető legyen a fedezet.

Megindul a bedőlt lakáshitelek eladása Magyarországon?
Becsei András (Forrás: OTP)
Sokat panaszkodnak a bankok a végrehajtások költségességére, bonyolultságára. Melyek a leginkább változtatásra szoruló pontjai a törvénynek?

A végrehajtási eljárás gyorsítása és költségeinek csökkentése érdekében az elmúlt időszakban több komoly intézkedés bevezetésére is sor került, itt külön említést érdemel az eljárás kezdeményezésének, és a végrehajtóval történő kommunikációnak az elektronikus csatornára történő átterelése. További racionalizálási lehetőségeket látunk a kapcsolódó adminisztrációs terhek csökkentésében, az eljárási határidők szabályozásában és azok betartatásában.

Szintén márciusban ajánlást adott ki az MNB a nem teljesítő adósok kezeléséről. Milyen főbb újdonságokat hoz ez az OTP rossz adósok felé tanúsított magatartásában?

A bankok eddig is rendelkeztek különböző áthidaló megoldásokkal, amelyeket felajánlottak ügyfeleinek, a kapcsolatfelvétel különböző formáinak alkalmazásával. Az MNB-ajánlás fő céljának azt látjuk, hogy a jelenleg hátralékos ügyfelek mindegyike kapjon még egy konzultációs lehetőséget a hitelezőjével a megoldási lehetőségek áttekintésére 2016. szeptember 30-ig. A konzultáció sikeres létrejötte érdekében az ajánlás két vagy három kapcsolat felvételi kísérletet ír elő.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy az MNB-ajánlás kifejezetten az együttműködő ügyfelek számára kívánja biztosítani a számára legmegfelelőbb áthidaló megoldás megtalálását, ezért nagyon fontos, hogy az ügyfelek is nyitottak legyenek a hitelezőjükkel történő párbeszédre.

Fontos, hogy az ajánlás a legalább 30 napos fizetési késedelemmel rendelkező ügyfelekre vonatkozik, amely a gyakorlatban egy havi hátraléknak megfelelő tartozás, ez rendkívül rövid idő, a Bankszövetség emiatt javasolja a 30 napot 90 napra módosítani. Emellett javasoljuk, hogy az olyan ügyfelek esetén, ahol az elmúlt egy évben már történt sikeres kapcsolatfelvétel, ott erre való tekintettel ne kelljen alkalmazni a kapcsolatfelvételre vonatkozó előírásokat.

Az eddigi 25 ezer után idén további 10 ezer lakást vásárolhat meg a Nemzeti Eszközkezelő (NET). A bankok szeretik ezt a programot - támogatják-e tehát a további bővítését?

A Magyar Nemzeti Bank 2015. novemberi tanulmánya alapján a NET kvótájának további 25 ezerrel való bővítése javasolt. Ugyanis a nem teljesítő jelzáloghitelesek közül legalább ennyi családnak nincs vagy távolról sem megfelelő mértékű a jövedelme a hiteltörlesztéshez. A jelenlegi 25+10 ezres NET kvóta a nyáron kifut.

Úgy hírlik, egyre több befektető érdeklődik a nem teljesítő jelzáloghitelek iránt is. Megindulhat-e idén ezek tömeges értékesítése a bankok felől?

Tömeges értékesítésre nem számítunk, de vélhetően lesznek olyan bankok, melyek értékesítik a nem teljesítő jelzáloghitel-portfóliójukat. A befektetők által kínált ár és a portfóliókat eladó bankok által kért ár ugyanis jelentősen közelített egymáshoz az elmúlt időszakban.

Amennyiben a szabályozó tovább szigorítja a bankok esetén az előírásokat, az mind több bankot a követelések értékesítése felé terelheti. Az elmúlt években megszigorodott törvényi keretek és az új MNB-ajánláson túl már kevés teret látunk az újabb szabályok alkotásának.

Jó hír lenne, ha a NET melletti állami programok is működnének, így például a magáncsőd intézményének megreformálása is szükséges. Az adósok helyzetének rendezését és a portfólió tisztítását ez az eszköz segíthetné például. Ugyanakkor a magáncsőd működőképességéhez az adminisztráció drasztikus egyszerűsítése szükséges. Például a belépési dokumentáció tizedére csökkentése.

Becsei András részletesen beszél erről jövő heti Hitelezés 2016 konferenciánkon, várjuk a regisztrációkat.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mkb fintechlab design summit