Bank

Kiderült, mely banknál mennyit tartanak a Matolcsy-alapítványok

Portfolio
A Gránit Banknál 3,4 milliárd, az NHB Banknál 3,2 milliárd, az MKB Banknál pedig 1,16 milliárd forintnyi betéttel rendelkezik az MNB hat alapítványa - árulták most el sajtóközleményükben. Cáfolják, hogy az államkötvény-vásárlásaik után jutalékot fizettek volna, pedig ilyet valószínűleg senki sem állított: a jutalékköltségeket az ÁKK, vagyis szintén az adófizetők állták.
A magyar bankszektor állapotáról is sok szó esik jövő csütörtöki Hitelezés 2016 konferenciánkon!

Az elmúlt napokban több helytelen tájékoztatás jelent meg a sajtóban a Pallas Athéné Alapítványok vagyonáról és befektetéseikről. Tekintettel a megtévesztő elemzésekre az alapítványok ismét tájékoztatást közölnek a vagyoni portfóliójukról

- kezdődik az alapítványok friss közleménye.

Az alapítványok most ismét azzal büszkélkednek, hogy a nekik juttatott 266,4 milliárd forintból március végére 267,23 milliárd forintjuk lett, vagyis 0,83 milliárdos, 0,31%-os vagyonnövekedést értek el. Eközben 3,3 milliárd forintnyi támogatást szórtak el 700 db pályázatra.

Az alapítványok általánosságban törekszenek az államkötvényeket a másodlagos piacon megvásárolni

- áll a közleményben.


Ehhez képest csupa olyan lakossági állampapírt vásároltak, amelyeknek nincs másodpiaca. A közleménnyel tehát lényegében elismerték az egyik legfontosabb kritika helytállóságát is, miszerint (másodpiac hiányában) az elsődleges piacon vásároltak az MNB-alapítványok magyar állampapírokat, azaz fennállhat a monetáris finanszírozás tilalma megsértésének helyzete. Igaz erre úgy védekezett eddig az MNB, hogy az alapítványok tőle teljesen elkülönülten működnek és a megkapott vagyonból függetlenül gazdálkodnak. Más kérdés, hogy az alapítványok kuratóriumában több jegybanki vezető tisztségviselő is megtalálható, illetve két alapítvány vezetésében maga Matolcsy György is ott van.

Az alapítványok közleményének igazi újdonsága, hogy elárulták, melyik banknál mennyi bankbetétet tartanak. A Gránit Banknál 3,4 milliárd, az NHB Banknál 3,2 milliárd, az MKB Banknál pedig 1,16 milliárd forintnyi betéttel rendelkeznek.Kiderült, mely banknál mennyit tartanak a Matolcsy-alapítványok
Cáfolnak két (vélelmezett) sajtóállítást is:
1. az alapítványok az államkötvény-vásárlások során jutalékot nem fizetnek.


Nem tudjuk, ki állított ilyet, mi például az ÁKK által az értékpapír-forgalmazásért fizetett közel 2 milliárd forintnyi jutalékról írtunk, amit így lényegében az adófizetők álltak.
2. az alapítványok honlapjaikon nyilvánosan közzétették Befektetési Döntési Szabályzataikat, amelyekből megállapítható, hogy az alapítványoknál befektetési döntés egy személyben nem hozható, az minden esetben legalább két tag döntésével születik a Befektetési Szabályzatban rögzített célrendszer figyelembe vételével.


Ennek ellenkezőjét sem tudjuk, ki állította, az Index például annyit állított, hogy személyesen Matolcsy György, illetve a kuratórium egy másik tagja ketten döntöttek a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallasz Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány befektetéseiről.
A magyar bankszektor állapotáról is sok szó esik jövő csütörtöki Hitelezés 2016 konferenciánkon!
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
takarekbank