Bank

Bankok: hitelezés nélkül lehúzhatjuk a rolót

Portfolio
Nincs nagy tér további jelentős költségcsökkentésekre, a hosszú távon vágyott 10%-os tőkearányos megtérülést (ROE) kizárólag bevételnöveléssel érheti el a bankszektor, amihez a volumenek növelésére, vagyis aktív hitelezésre van szükség. Rövid távon viszont elsősorban a kockázati költségek visszaesése és a bankadó csökkentése javítja a magyar bankrendszer jövedelmezőségét - értettek egyet a Hitelezés 2016 bankvezéri kerekasztalának résztvevői.

Hogy áll a gazdaságpolitikához és az alacsony kamatkörnyezethez a bankszektor?

Bencsik László (vezérigazgató-helyettes, OTP) szerint a kormány és a jegybank intézkedései mostanság támogatják a bankszektor növekedését, és felismerték, hogy a gazdaság növekedéséhez a bankszektor tevékenységének támogatására van szükség. Az alacsony kamat természetes része a kamatciklusnak, ennek természetes velejárója pedig az, hogy alacsonyak lesznek a kockázati költségek. "Nagyon alacsony kockázatú bankrendszert fogunk látni a következő években" - mondta Bencsik, hozzátéve: a túlfűtött hitelezés ellen reményei szerint az MNB meg fogja tenni a szükséges lépéseket. Simák Pál (elnök-vezérigazgató, CIB) szerint erősíti a bankok és a kormány közös érdekét, hogy a szektorban nőtt az állami tulajdon. Az alacsony kamatkörnyezetet lehetőségként is fel lehet fogni, jelentős átmozgatási lehetőséget látnak még a betétek felől a befektetési alapok és az állampapírok felé. A költségekben finomhangolási lehetőségeket lát csak, a rövid távú eredményjavulást a bankadó csökkentése és a kockázati költségek visszaesése hozhatja. Heinz Wiedner (vezérigazgató, Raiffeisen) úgy véli, most nem a gazdaságpolitika a bankszektor problémája, hanem inkább az alacsony kamatkörnyezet. Bevételi növekedés nélkül nincs több lehetőség a hatékonyságjavításra, ehhez pedig a volumeneket kell növelni. A hitelképes ügyfelek számára kedvező a verseny beindulása. A díjbevételeket viszont a fogyasztóvédelmi szabályozás miatt nagyon nehezen lehet növelni. Jelasity Radován (elnök-vezérigazgató, Erste) szerint az alacsony hozamkörnyezet nem lokális probléma, az EKB a fő tartópillére. A bevételek nyílegyenest tartanak lefelé, ezzel csak a költségek oldalán nem lehet szembeszállni, így ők akvizícióval is bővülnek. Az Erste-vezér kíváncsian várja, meddig fognak még 80-90%-os költség/bevételi aránnyal rendelkező bankok farkasszemet nézni egymással, konszolidációra szükség van, de ennek jelei még nem látszódnak. Oláh Márton (vezérigazgató, FHB) úgy látja, borzasztóan nehéz továbbcsökkenti a költségeket, "bizonyos szempontból szelek nélkül repülünk". A megtakarítási, treasury szolgáltatásokban lát még bevételnövelési lehetőségeket az FHB-vezér.

Elérhető-e a 10%-os tőkearányos megtérülés (ROE)?

Bencsik László úgy véli, lehetséges a 10% elérése, ez egy-két éven belül meg is valósul a bankszektorban, és ez egy korrektnek tekinthető hozam a jelenlegi hozamkörnyezetben, pláne azt figyelembe véve, hogy alacsony kockázatú korszakba érkeztek a bankok. Oláh Márton szerint nagyon nagy különbség van ebből a szempontból az egyes bankok között, a 2017-2018-as tőkekövetelmény-előírások teljesítése nehezen fog menni számos bank számára. Jelasity Radován felhívta a figyelmet, hogy a bankcsoportok sorra erős első negyedéves gyorsjelentéssel állnak elő, mégsem díjazták nagyon részvényárfolyam-emelkedéssel ezt a befektetők, ugyanis a jó számok a kockázati költségek visszaesésének, és nem a bevételek növekedésének köszönhetők. Az Erste csoportszinten közel van a 10%-os ROE-hoz, a magyar leánybanknak ehhez még kell 1-2 év. Heinz Wiedner szerint a nemzetközi befektetők elvárják a legalább 10%-os tőkearányos megtérülést a magyar bankoktól is, ezért hosszú távon ezt mindenképpen el kell érniük.

Mekkora növekedés jön a hitelezésben?

Simák Pál szerint a kkv-hitelezésben évi 5-7%-os növekedés teljesíthető, a nagyvállalati hitelezésben inkább szinten tartásra lehet számítani. A lakosság esetében a lakáspiac támogatja a növekedést, és még mindig bíznak a CIB-nél a hitelkiváltásokban is, ez még jelenleg is mozgatja a piacot. A projekthitelezés negatív tapasztalatai még friss élményt jelentenek a bankok számára, így a kockázatkerülés nem enyhül e szegmensben. Heinz Wiedner szerint a jelenlegihez képest nagyjából dupla annyi hitelkihelyezésre lenne szükség a lakossági hitelezésben, hogy egyértelműen kompenzálja a régi hitelek amortizációját. Erre a következő két évben valószínűleg még nem kerül sor. A kkv-hitelezést ösztönzi a jegybank, a nagyvállalati hitelezést viszont több kérdőjel övezi. Jelasity Radován szerint, ha nem nő évi legalább 10%-os mértékben a lakossági hitelállomány, nem jönnek össze az üzleti tervek. Oláh Márton jelentős keresztértékesítési lehetőségekre számít az MFB Pontok létrehozásának köszönhetően. Az utóbbi idők lakossági bérnyomása szerinte arra adott reakciónak is betudható, hogy a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) miatt sokan nem tudtak hitelt felvenni. Oláh Márton szerint ahol ma tartunk, az még nem problémás hitelezési szint, de bizonyos területeken elképzelhető, hogy később olyan őrült versenybe tudják hajszolni egymást a bankok, ami már nem lesz elégséges. A CSOK-kal kapcsolatos lakossági várakozások most még sok esetben túlzottak. Bencsik László reményét fejezte ki, hogy a szabályozó kemény marad, és nem lesz újra lakossági devizahitelezés Magyarországon, az esetleges kamatemelés azonban később kockázattá válhat.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
okostelefon kézben pénzügyek