Bank

CSOK igen, NOK nem - Lakáshitel-buborék fenyegeti Magyarországot?

Portfolio
A hosszú kamatperiódusú hitelek további térnyeréséről és a CSOK felfutásáról fog szólni a következő néhány év a lakáshitelezésben. Kérdéses, hogy a hitelkihelyezés növekedése elvezet-e oda, hogy idővel buborékveszélyről beszéljünk - hangzott el a Portfolio Hitelezés 2016 konferencia kora délutáni, lakossági szekciójában.
Mennyi lakáshitelt helyeznek ki idén a bankok? A tavalyi 360 milliárd forint után 410-420 milliárd forintnyi lakáshitel-kihelyezést vár Forró Attila (Takarékbank) és Kiss András (Fundamenta) is a lakáshitelpiacon, Szombati Anikó igazgató szerint az MNB 20-25%-os bővülést vár, és Tokodi Gábor (FHB) becslése is közel áll a fentiekhez.

Mikor kell az MNB-nek beavatkoznia, ha túlzottá válik a hitelkiáramlás? Szombati Anikó szerint a mostani intenzív fellendülés időszakára beépültek a banki gyakorlatba az adósságfék-szabályok, de további két eszközük is van erre: 1. a lakossági jelzáloghitelek kockázati súlyának lehetséges növelése a tőkeszabályoknak, 2. az anticiklikus tőkepufferek alkalmazása a bankok számára. A jegybank által elkészített térkép folyamatosan figyelemmel kíséri a belföldi túlfűtöttség, illetve a külföldről beáramló boom hatásait. Kiss András szerint kérdés, hogy eljut-e egy buborékveszélyhez a lakáshitelezés, de mint kockázatot "fel kell írni a listára".

Mire jó a CSOK? A közönség 67%-a arra szavazott, hogy a CSOK-nak nagyobb füstje, mint a lángja, és mérsékelt növekedést hoz. Tokodi Gábor szerint egyelőre tényleg ez a helyzet, de az év második felében és jövőre beérkeznek azok a fejlesztések, amelyek látható növekedést gerjeszthetnek. Forró Attila szerint az elhalasztott beruházások már elindultak, nagy az érdeklődés. Kiss András szerint a Fundamentánál indirekt módon jelentkezik a CSOK, az év első három hónapja még az útkeresésről szólt, és az igénylések túlnyomó többsége egyelőre nem a 10+10 milliós támogatásra érkezett.

Vannak-e veszélyei a CSOK-nak? Tokodi Gábor szerint a feltételek nem teljesítése szélső értékként akár 20 millió forint visszatérítését is okozhatja, ez a legnagyobb veszély.

Mi a vélemény a hitelközvetítők jutalékának márciusban bevezetett 2%-os plafonjáról? A közönség 70%-a szerint ez jó lépés volt. Forró Attila szerint a takarékok számára mozgásteret adott a szabályozás, a hitelközvetítői piac pedig tisztulni fog tőle. Kiss András szerint erősíteni fogja az intézkedés azt a tendenciát, hogy ne jutalékokban, hanem a háttérszolgáltatásokkal versenyezzenek a hitelközvetítők, ami a kisebbek számára rossz hír. Szombati Anikó elmondása szerint az MNB adatai azt mutatják, hogy a hitelközvetítők által értékesített hitelek nem teljesítési aránya magasabb, ezért szerencsés volt a korlátozás, de a megkerülésére is maradtak lehetőségek. Tokodi Gábor szerint az utóbbi időben kitermelhetetlenné váltak a magas jutalékok, a korlátozás az ügyfélkamatok csökkenését is segíti.

Olcsóbbak lesznek-e a lakáshitelek? Tokodi Gábor szerint a hazai forrásköltségek és kockázati költségek egyelőre indokolják a nyugatinál magasabb kamatfelárat, ennek szűkülése néhány éven belül bekövetkezhet.

Mi a vélemény a NOK-ról? Kiss András szerint a NOK önmagában a lakás-takarékpénztárak létét, működését nem fogja veszélyeztetni, a Fundamenta az utóbbi időben az új lakáshitelek 25%-át nyújtotta, ennek nagyjából csak 5%-a volt új lakáshitel (ez volt a politika egyik kritikája az LTP-kel szemben), de ez megfelelt a piaci átlagnak. Hányattatott sorsú a NOK története, a végleges feltételrendszer még nem is ismert. Az MNB úgy látja, hogy a NOK a magasabb kockázati étvágyú, befektetési célú lakásvásárlók egyik lehetősége lesz, nekik annak tudatában kell a döntést meghozniuk, hogy nem védi őket az OBA, de például a KHR-ben sem lesznek benne. Tokodi Gábor szurkol a NOK-nak, "biztosan van helye a piacon", de nem igazán látható a potenciális ügyfélszegmens.

Folytatódik-e a növekedés a fogyasztási hitelezésben? Tokodi Gábor és Forró Attila szerint igen, a makrofeltételek ugyanis stabilizálódnak, és kedveznek ennek.

Előadásában Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese több érdekességet is említett. Kölcsöntervező kalkulátorukat például 66%-ban nők használják, különösen magas Hajdú-Bihar megyében az új lakás vásárlására kalkulálók aránya, és a kalkulálók mindössze 11%-a idősebb 45 événél. Idén az első negyedévben nagyon látszik már a CSOK-hatás a lakásárakon, a lakásépítési engedélyek száma pedig duplázódott egy év alatt. Európában már tavaly is nálunk következett be a legnagyobb, 14,4%-os lakásár-növekedés 2015-ben, a lakásárak jövedelemhez viszonyított aránya viszont nemzetközi összehasonlításban még mindig alacsony nálunk. Idén 12 ezer újonnan átadott lakásra számít az FHB a tavalyi 8000 alatti darabszám után. Mára már minden településtípuson megmozdult a lakáspiac, így a hitelezés felfutásához is a legkülönfélébb településtípusokon élő ügyfelek hozzájárulhatnak, a jelentős iparral (pl. autóiparral) rendelkező városok persze élen járnak. Támogatnák a bankok, ha adóhatósági és más adatbázisokba az ügyfelek hozzájárulására könnyebben betekinthetnének, ez segítené a hitelezést.

Előadásában Erni Tamás, a Loxon Solutions vezérigazgatója megemlítette, hogy a big data felhasználása jóval előbbre tart a Közel-Keleten, mint a mi régiónkban, az adatfelhasználási szabályok ugyanis ott sokkal lazábbak. A big data nem más, mint olyan adatok gyűjtése, amelyeket a tradicionális technikákkal nem lehetett gyűjteni, tíz évvel ezelőtt nem használtak. Azon technológiai területek egyike, ahol a következő években több milliárd dolláros befektetések várhatók. Az a legnagyobb kérdés, vajon a bankok üzleti és kockázati területei mire kívánják ezt a technológiát használni. Erni egy példát említett: az ügyfélről rendelkezésre álló/elérhető információk végső kockázati minősítési kategóriába történő transzformálását. A big data értelmezésben ennek alapelve, hogy ha rendelkezésre áll megfelelő, szignifikáns statisztikai bizonyíték, nem szükséges többé annak megértése, hogy az események miért történnek, elég, ha azt megértjük, milyen események történnek együtt. Nem eshetünk azonban abba a hibába, hogy a korrelációt ok-okozati összefüggésként értékeljük. A big data az adatgyűjtés (pl. nem strukturált online információk) hatékonyabbá tételében, az adatbázisok kiterjesztésében és az elemzés-együttműködés erősítésében is óriási segítség lehet.
Frankfurti tőzsde
kína vírus
Tesla logo
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
önkiszolgáló konténerek
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
toldibalazs