Bank

Vállalati hitelezés: túl kevés a fóka és sok a vadász

Portfolio
A bankok egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a kkv-szegmens hitelezésének, bár sok bank még csak most ébred rá a kisebb cégekben rejlő lehetőségekre. Problémát jelent viszont, hogy a piacon túl kevés a fóka és sok a vadász, a Portfolio Hitelezés 2016 konferenciájának panelrésztvevői szerint a banki profitabilitás javításához több vadásznak is ki kellene esnie erről a piacról, de mindenképpen itt az ideje a kkv-knak nyújtott szolgáltatások bővítésére.
Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója előadásában az exportfinanszírozás helyzetéről beszélt. Az elmúlt hónapok egyes sajtóhíreire reagálva kiemelte: az Eximbank fő tevékenysége továbbra is az exporttevékenység ösztönzésére irányul, bár humorosan megjegyezte, hogy a szállodafinanszírozás is exportfinanszírozásnak minősül a hatályos jogrendek szerint. A főbb számokra rátérve hangsúlyozta, hogy a tavalyi évben 30% feletti állománynövekedést könyveltek el a hiteleknél a hitelkihelyezés növekvő dinamikája miatt. A hitelportfóliónak közel 75%-át továbbra is az EHP teszi ki az első negyedéves adatok szerint. Az ügyfélkörben kiemelkednek a kkv-k, 2016 első három hónapjában az arányuk meghaladta a 84%-ot. Urbán a jövőre vonatkozóan előrevetítette, hogy a második félévben egy garanciaprogramot indítanak kifejezetten a kkv-k számára, emellett az agrárfinanszírozási lehetőségeket is bővítik.

Keleti József, a Bisnode ügyvezető igazgatója előadásában hangsúlyozta, hogy ma Magyarországon döntő súlyt képviselnek a vállalatokon belül a mikro-, kis- és középvállalkozások, bár a magyar cégek árbevétel ének már egy jelentős részét a nagyvállalatok hozzák. A Bisnode felmérése szerint a legnagyobb bedőlési arányok a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, a fafeldolgozás és az élelmiszer, ital és dohánytermékeket gyártó cégeknél fordulnak elő, bár utóbbi az előadó szerint meglepő eredmény, szerinte egy év múlva már a biztonságosabb ágazatok közé kerül. Keleti szerint az ügyféladatbázisok megfelelő használata a bankszektor számára is kiemelkedő jelentőséggel bír, mivel így könnyebben és hatékonyabban elérhetőek a hitelképes kkv-ügyfelek.

A két előadást követő panelbeszélgetésben a magyar kkv-hitelezés aktualitásairól esett szó.

A fóka vagy a vadász sok most a vadászmezőn?

Tóth Viktor (vállalati üzletágvezető, Budapest Bank) szerint érthető a bankok fokozott figyelme a kkv-kal szemben, miután több szegmens is kiesett a látótérből, a kkv-k tehát egy "szexi" területet jelentenek a bankoknak. A bankok most aktívak és a kockázati étvágyuk is nőtt, de annyira még nem, hogy ebből egy dinamikus növekedés valósuljon meg a hitelkihelyezésben. Tölgyesi Zoltán (ügyvezető igazgató és vállalati üzletágvezető, Gránit Bank) szerint az MNB-programok is ráirányították a figyelmet a kkv-szektorra, de még ennél is jelentősebb a bankoknál jelentkező profitabilitási nyomás. Keresleti oldalról viszont még korlátos a piac. Ezeket kiegészítve Takács Zoltán (vezérigazgató-helyettese, FHB Bank) még hozzátette: azok a kkv-k hiányoznak jelenleg a piacról, akik fejleszteni szeretnének, bár szerinte a megmaradt sok vadász között hamarosan a fókák száma is nőni fog. Problémát jelent az is, hogy a kkv-szektor csak egy nagyon szűk része alkalmaz banki megoldásokat a finanszírozási kérdéseknél, ez is korlátot szab a hitelkihelyezés bővülésének - tette hozzá Szabó Péter (kkv üzletágvezető, Sberbank).

Mekkora veszélyt jelent a bankszektorra az állami fókavadászok megjelenése a kkv szegmensben?

Bakonyi András (ügyvezető igazgató, MKB Bank) szerint a konkurencia növekvő száma ellenére (pl. EU-források, Exim, MFB) nincs veszélyben a bankok helyzete, a termékkínálat és szolgáltatás bővítése erre megoldást jelenthet. Kérdés persze az, hogy az NHP megszűnéséhez mennyiben tudnak felnőni a bankok, és kitölteni ezt a rést a piacon - hangsúlyozza Takács Zoltán. Fontos az is, hogy a katalizátor szerepük sokkal erősebb volt ezeknek a "konkurens" intézményeknek, mint a kannibalizáló hatásuk - fűzte hozzá Tölgyesi Zoltán.

Mi lesz a hitelmarzzsal ebben a kis fóka-közegben? Elegendő ez a profitabilitáshoz?

Ha fennmarad a mostani nyomott kamatkörnyezet és alacsony profitabilitás, akkor az üzleti modell átgondolása elkerülhetetlen lesz - vélte Tölgyesi Zoltán. Egy-két vadásznak el kell hagynia a piacot ahhoz, hogy megfelelő profitabilitást lehessen elérni a kkv-hitelezésben - tette hozzá Tóth Viktor, ráadásul a bankok kockázatmentes bevétele csökken, ami szintén rányomja bélyegét a nyereséges működésre. Egy másik kihívás az ügyfélméretben a lefelé való mozdulás, véli Takács Zoltán. Bakonyi András szerint a bankok száma ezen a piacon rövid távon nem fog csökkeni, éppen ezért sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a bankoknak a kisebb szereplőkre, emellett a kisebb ügyfeleknek nyújtott befektetési és treasury szolgáltatások is komoly bevételi potenciált jelenthetnek a bankoknak. A kis és közepes bankoknak még a specializáció jelenthet járható utat - fűzte hozzá Szabó Péter.

Mennyiben igényel más kockázatkezelést ma a hitelkihelyezés?

Azt már láttuk, hogy a bankok kockázatkezelési modelljei a válság alatt nem bizonyítottak túl jól, automatizmusra már nem lehet alapozni a hitelezést. Minden abba az irányba mutat, hogy a scoring rendszerek mellett az ügyfelekkel való személyes kapcsolatfelvétel is elengedhetetlenné vált - válaszolta Tölgyesi Zoltán. Azok a bankok lesznek a legsikeresebbek, akik a meglévő ügyfélállományukat meg tudják tartani - mondta Tóth Viktor, hozzátéve, hogy a kamatfelár gyakorlatilag nem létezik, hiszen a benchmarkot lényegében a versenytársak ajánlatai jelentik, nem egy bizonyos kamatszint. A teljes portfólió tekintetében a maratón, nem pedig a sprint a fontos, ehhez kell igazítani a kockázatkezelést is - fűzte hozzá Bakonyi András.
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
öngondi