Készül a devizahiteles lavina? - Napokon belül bejelentést tesz a Kúria
Bank

Készül a devizahiteles lavina? - Napokon belül bejelentést tesz a Kúria

Portfolio
Legkésőbb június 6-án jogegységi határozatot hoz a Kúria arról, hogy mi lesz azokkal az (azóta jórészt forintosított) devizahitelekkel, amelyeknél a hitelszerződés nem tartalmazta a kezdeti tartozás devizaösszegét. A lehető legszélsőségesebb forgatókönyvek lehetségesek, nagy horderejű határozatról van szó.
Az elmúlt hónapokban bizonytalanná vált a bírói gyakorlat azzal kapcsolatban, mi legyen azokkal a hitelszerződésekkel, amelyekkel kapcsolatban azért nyújtottak be keresetet, mert nem tartalmazta a hitelszerződés a tartozás devizaösszegét, az csak a később elkészült folyósítási értesítőből vagy törlesztési tervből derült ki. Úgy tudjuk, a döntést az intézmény június 6-áig hozhatja meg.

Lényegében ezt erősítette meg a Kúria, amikor legutóbbi megkeresésünkre szó szerint ezt a választ adta:

Megkeresésére hivatkozással tájékoztatjuk, hogy - amint a 2016. május 6-ai közleményünkben jeleztük - az öttagú jogegységi tanács várhatóan egy hónapon belül hozza meg döntését, amelyről a Kúria a nyilvánosságot tájékoztatni fogja.

Ahogy arról a Pénzcentrum.hu beszámolt, az ügy lényege nagyjából az alábbi:
  • Egy devizahiteles szerződésnél decemberben kimondta a Kúria, hogy nem elegendő, hogy a forinttartozás összeg szerepel a szerződésben, ezért érvénytelenítette azt.
  • Hamarosan jogegységi határozatot hozhat a Kúria, mint 2013 decemberében és 2014 júniusában az árfolyamkockázatok áthárításáról, az árfolyamrésről és az egyoldalú kamatemelésről, akkor a két utóbbi bizonyult tisztességtelennek.
  • Az a nagy kérdés, hogy érvénytelen-e attól egy (akár már forintosított) devizaalapú hitelszerződés, hogy nem tartalmazza a devizatartozás pontos összegét, csak annak forintértékét. A tömeges érvénytelenítésnek beláthatatlan következményi lehetnek.
  • Ha nem lesz teljes érvénytelenítés, akkor ahogy az árfolyamrés esetében, a Kúria most is dönthet úgy, hogy a hiányzó láncszemet (jelen esetben devizaösszeget) az MNB hivatalos árfolyamának alkalmazásával pótolja. Ez esetben kismértékben kellene újraszámolni az érintett tartozásokat.
  • Ezt azonban az Európai Bíróság 2014-es ítélete alapján csak egy meglévő szabály alapján tehetné meg (az árfolyamrés esetében ilyen volt a Ptk.-ban szereplő MNB árfolyam), sokak szerint azonban ilyen most nem létezik.

Alapvetően négyféle kimenetelt tudunk elképzelni:
  • A szerződéseket érvénytelenítik, a megmaradt tartozások nagy része megszűnik. Ennek beláthatatlan következményei lennének, hiszen nem tudjuk, a devizahitel-szerződések hányad részéből hiányzott a devizatartozás pontos összege.
  • A devizaösszeg hiánya miatt a hitelszerződéseket árfolyamkockázat nélküli forinthitellé nyilvánítják az alacsonyabb kamatszint megtartásával (nem valószínű eset, hiszen a szerződésekben szerepel, hogy ezek deviza alapúak).
  • Pótolja a Kúria a szerződés devizaösszegét, vagyis újraszámítja az eredeti tartozást, ami egy kisebbfajta elszámolást generálhat. Ez a legjózanabb megoldás, bár jogi kivitelezhetősége vitatott.
  • Minden marad a régiben, a Kúria elfogadja a folyósítási értesítőt vagy törlesztési tervet, amelyben már szerepel a pontos devizaösszeg. Mivel a Kúria levélben azóta sajnálatát fejezte ki a bankszövetségnél decemberi ítélete miatt, ez is valószínű kimenetelnek tűnik.

Az ügyben az okozza a legnagyobb bizonytalanságot a bankszektor számára, hogy nem tudni, a szerződések mekkora körét érintheti mindez. A Kúria által vizsgált jogkérdés egyébként szó szerint így hangzik:

Érvényes devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződésnek minősül-e az a szerződés, amelyben a forintban folyósítandó kölcsön összege forintban van megjelölve, a szerződés devizaösszegét pedig a felek megállapodása alapján a szerződés részét képező, a szerződéskötést követően elkészülő külön dokumentum (pl. folyósítási értesítő, törlesztési terv) tartalmazza?

facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-172692013