Bank

Először lett nyereséges a Vienna Life

Portfolio
A nyugdíjbiztosításokhoz járó állami támogatás miatt meglódult a rendszeres díjas biztosítások értékesítése, az alacsony hozamkörnyezet viszont megtépázta az egyszeri díjas biztosítások eladásának ütemét, ennek ellenére a Vienna Life tavaly megcsinálta az első nyereséges évét. A biztosító sajtótájékoztatóján szó volt az eredmények mellett a cég előtt álló kihívásokról és a várható szabályozások hatásairól is.
Vadas-Földvári Anett, a Vienna Life Biztosító Zrt. vezérigazgatója a 2015-ös piaci helyzetről és a biztosító eredményeiről beszélt:
 • 2,9 százalékot nőtt a biztosítási piac díjbevétel alapján tavaly,
 • 2 százalékot csökkent az életbiztosítási piac: ezen belül a rendszeres díjasok 4 százalékot nőttek, az egyszeri díjasok 12 százalékot csökkentek, a növekedés motorja előbbi esetben elsősorban a nyugdíjbiztosítások voltak,
 • 9 százalékot nőtt a cég fókuszába nem tartozó nem élet-szektor.

A vezérigazgató a Vienna Life eredményeiről elmondta, hogy:
 • 15 százalékot nőtt a biztosító díjbevétele tavaly,
 • 123 millió forint a cég nyeresége, működésük óta most először fizettek osztalékot és nyereségadót,
 • 2,05 milliárd forint az új szerzés, ami 30 százalékos növekedést jelent,
 • 10 milliárd forintra nőtt a rendszeres díjas portfóliója a biztosítónak,
 • 2,9% az életbiztosítási piaci részesedése a cégnek, így 13. helyre jöttek fel a tavaly 14.-ről, cél a nyolcadik hely,
 • a rendszeres díjas szerződések átlagdíja meghaladja a 300 000 forintot.

Vadas-Földvári a piaccal kapcsolatos várakozásait is megosztotta a biztosító három fő területét elemezve:
 • 2-3 százalékos díjbevétel növekedést várnak az életbiztosítási piacon, folyamatos díjas szerződések állománya 3-4 százalékkal fog várhatóan nőni, egyszeri díjas szerződések esetén pedig 5-10-os visszaesést, utóbbi oka a vezérigazgató szerint az alacsony hozamkörnyezet.
 • Az utasbiztosítások piacán 5-7 százalékos bővülést a várnak a vásárlóerő növekedése miatt, a terrorizmustól való félelem azonban okozhat kihívásokat.
 • Az egészségbiztosításoktól 10%-ot meghaladó növekedést várnak, ezt a vállalati adókedvezmények fogják húzni.

A Vienna Life 5 százalékos díjbevétel-növekedést tervez 2016-ra is. A nyereség triplázódását várják, amely reményeik szerint 363 millió forint lesz idén.

A növekedést a 9 százalékos új üzlet-növekedéssel akarják elérni, új elektronikus felületet vezetnek be, ráfekszenek az online értékesítésre, ahol az új üzleteik egyharmadát akarják szerezni, valamint új CRM-rendszert hoznak létre.

Az első negyedévben egyébként 7 százalékot csökkent a tavalyi bázishoz képest a cég díjbevétele, 3,3 milliárd forint volt, ezt május 31-ére már sikerült 5,9 milliárd forintra sikerült felhúzni, a teljes kezelt vagyonuk pedig elérte az 50 milliárd forintot.

Bunghardt Csaba, a Vienna Life igazgatósági tagja a befektetési és megtakarítási piacra való fókuszról beszélt:
 • Együttműködést hoztak létre az SPB Befektetési Zrt.-vel, akik egy aktívan kezelt, sikerdíjas eszközalapot szolgáltatnak a biztosítónak, amely az RMAX-indexet használja majd benchmarknak, a sikerdíj mértéke pedig 30 százalékos, az alapkezelési díj emellett 0,99 százalék.
 • A befektetési-, és termékpalettát nagy mértékben lecserélik, az egységes szabályozások miatt pedig nehezebb lesz a biztosítási piacon kitűnni sajátos termékekkel. Az igazgató szerint egyébként a szabályozás lényege az, hogy a 15-20 éves időtávon tökéletesen jó termékek javasolt időtartamát lerövidítsék.
 • A jutalékok a törvényileg maximált 116 százalékos határa alá fognak kerülni jelentősen, a szerzési jutalék várhatóan egy éves díjnál kevesebb (várhatóan legfeljebb 80% körüli) lesz. Emiatt az alulképzett közvetítők, valamint azok, akik hobbi szinten értékesítik a biztosításokat, valószínűleg ki fognak szorulni a piacról. A fiatalabb tanácsadók viszont hasznosak lehetnek továbbra is, mert a digitális transzformációt segítik, az idősebb, tapasztaltabb tanácsadók mentorként segíthetik az új generáció kinövését. A függő tanácsadók átlag életkora egyébként 60 fölötti.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fiokiugyfelek