Bank

Varga: új segítséget kapnak a bajba került jelzáloghitelesek

Portfolio
Új eszközkezelő alapot hoz létre a kormány, amely a nem teljesítő jelzáloghitelek problémáját kezelheti, így elősegítheti a banki hitelezés élénkülését - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Reutersnek adott interjúban. A politikus arról is beszélt, hogy az Erste Bank 15 százalékos tulajdonrésze 30-40 milliárd forintba kerülhet, a Budapest Bankból pedig nem akar veszteséggel kiszállni a kormány.
Varga Mihály a Reuters Eastern Europe Investment Summit keretében nyilatkozott a hírügynökségnek, a fő megállapítások:

  • Lakásalapot létesít a kormány a nem teljesítő jelzáloghitelek számára. Ez javítja a bankok mérlegét, így ösztönzi őket a hitelezésre és ezen keresztül támogatja a gazdasági növekedést. A miniszter szerint 40-50 ezer jelzáloghitel kerülhet be az alapba, de a konstrukció részleteit még nem dolgozták ki.
  • Az első negyedéves 0,9 százalékos gazdasági növekedés elmarad a várttól, de a kormány továbbra is 2,5 százalékos bővüléssel számol az év egészére nézve. A miniszter szerint a hitelezés ennél is gyorsabban növekedhet idén.
  • "2016 vízválasztó lesz, meglátjuk, hogy a bankadó csökkentése növeli-e a pénzintézetek hitelezési kedvét" - mondta Varga.
  • Június első felében lezárulhat az Erste Bank magyar leányvállalatában 15%-os tulajdonrész szerzése, a részesedés ára 30-40 milliárd forint lehet.
  • A Budapest Bankot 2017-ig eladná az állam, hogy a bevétel már megjelenjen a 2017-es büdzsében. Varga szerint remélik, hogy a 700 millió dolláros (mintegy 200 milliárd forint) vételárat megkapják majd a bankért az új befektetőtől.
  • Újabb jüankötvényt bocsáthat ki Magyarország akár már az idén vagy a jövő év elején az áprilisi sikeres tranzakció után.


Nem világos, miért van szükség egy új jelzáloghitel-kezelő alapra, amikor a banki jelzáloghitel-portfólió tisztítását a Nemzeti Eszközkezelő is ellátja. Az intézmény év végéig összesen 35 ezer jelzáloghiteladós lakását vásárolhatja meg diszkontáron úgy, hogy az ügyfeleket bérleti joggal ellátva otthonukban hagyja, a bankoknak pedig elfogadható megtérülést biztosít. Elképzelhető, hogy a Nemzeti Eszközkezelőnél az állam számára olcsóbb, nem a lakásokat, hanem magukat a követeléseket megvásároló alapra gondol Varga. Ennek működéséről és bankszektorra gyakorolt várható hatásáról egyelőre korai lenne ítéletet alkotni. Ami az Erstét illeti, a 15%-os részesedésre mi korábban 15-20 milliárd forintos árat tartottunk reálisnak, az azóta bekövetkezett bankadó-csökkentéssel együtt is soknak tűnik a jelzett 30-40 milliárd forintos vételár.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
GettyImages-172692013