Bank

Nyolcvan takarékszövetkezet utasítja vissza Demján vádaskodását

Portfolio
Azok után, hogy kedden a Takarékbank és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete kedden külön közleményben utasította vissza Demján Sándor üzletember nyílt levelében megfogalmazott vádaskodását, szerdán a szövetkezeti hitelintézeti integráció 87 tagja közül 80 vezető aláírásával küldtek nyílt levelet az OTSZ elnökének. Ebben azt kérik ismételten Demján Sándortól, hogy hagyja abba a takarékszövetkezetek érdekeit sértő és a takarékszövetkezeti szektor újjáépítését akadályozó tevékenységét és hangsúlyozzák, hogy az üzletember állításai alaptalanok, minden szakmaiságot nélkülöznek és hazugságot fogalmaznak meg. Az aláírók szerint Demján Sándor a szövetkezetek versenytársainak érdekeit képviseli.
Demján Sándor kedden nyilvánosságra hozott, Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében a kormányfő segítségét kérte: vizsgálja meg, hogy a takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok hogyan érvényesültek. Szerinte ugyanis ebben a témában a miniszterelnököt félretájékoztatják. A Takarékbank már akkor közleményben reagált az üzletember által megfogalmazottakra, alaptalan vádaskodásnak nevezve azokat, és jogi lépéseket tervez.

Szerdán pedig nyolcvan takarékszövetkezet vezetője írta alá a Demján Sándornak címzett nyílt válaszlevelet, amit azzal kezdenek, hogy mély megdöbbenéssel és felháborodással olvasták Demján Sándor keddi levelét. Az aláírók szerint a levél számos, nyilvánvalóan alaptalan, minden szakmaiságot nélkülöző, a valóságtól elrugaszkodott állítást, hazugságot fogalmazott meg a takarékszövetkezetek eredményeivel és a teljes takarékszövetkezeti szektor teljesítményével kapcsolatban. "Elfogadhatatlannak tarjuk, hogy mindezt egy olyan szervezet, az OTSZ nevében tette, amely az elmúlt három évben nem végzett semmilyen érdemi tevékenységet és jól láthatóan nem a takarékszövetkezetek érdekeit képviselte, hanem - eredetei céljaival ellentétben - a szektor fejlődésének gátja volt" - vélik a levél aláírói, akik határozottan visszautasítják alaptalan vádaskodásait, rágalomhadjáratát. Emlékeztetnek arra, hogy az OTSZ legutóbbi, 2016. május 31-i közgyűlésén 87 takarékszövetkezet helyett mindössze 6 takarékszövetkezet képviseltette magát.

Azt is felróják az üzletembernek, hogy nyílt levelében megfogalmazottak alapján lenézi és az önálló véleményalkotásra és az abból következő önálló döntéshozatalra képtelennek tartja a takarékszövetkezeteket.

"Az eddig elvégzett munkának, az elmúlt évek fejlesztéseinek - az új Integráció megalkotása, a garanciaközösség kiépítése, egységes szabályzatok és folyamatok bevezetése, új termékek és szolgáltatások elindítása - és az integráció bővítésének eredményeként a szövetkezeti hitelintézeti szektor 2014-ről 2015-re 2400 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét, míg szavatoló tőkéje 264 milliárd forintról 326 milliárd forintra nőtt, amivel az Integráció a hazai bankpiac egyik legnagyobb és legbiztonságosabb szereplőjévé vált" - áll a válaszlevélben.

"A szektorban hosszú évtizedek óta elmaradt, és most elindított fejlesztések eredményei mára láthatóvá és kézzelfoghatóvá váltak: a tavalyi évben a takarékszövetkezetek mind a lakossági, mind a vállalkozói szegmens hitelezése terén növelni tudták piaci részesedésüket, ügyfeleink pedig több mint 80 milliárd forint értékben helyeztek el új megtakarítást a szektorban. A fentiek eredményeként a tavalyi évben több százezer új lakossági és vállalkozói ügyfél választotta pénzügyi partneréül a takarékokat - 2014-ről 2015-re 1,03 millióról 1,3 millióra nőtt az integráció ügyfeleinek száma -, amely szintén azt jelzi, hogy jelentősen nőtt az ügyfelek takarékszövetkezetekbe vetett bizalma.

A szövetkezeti hitelintézetek célja, hogy a 2013. évi. CXXXV. törvény és a Kormány döntéseiben meghatározott stratégiai célkitűzéseket végrehajtva újjáépítse a takarékszövetkezeti szektort, és a vidék bankjaként egy olyan pénzügyi csoportot hozzon létre, amely aktívan szolgálja ki a nyolcmillió vidéki és kétmillió fővárosi lakos és a vállalkozók igényeit, támogatva ezzel a hazai gazdaság megerősítését. Nem véletlen, hogy a szövetkezeti hitelintézeteket is magába foglaló konzorcium nyerte az első - uniós támogatások közvetítésére hivatott - MFB Pontok megnyitására vonatkozó pályázatot" - húzzák alá.

Ha valaki megpróbálja félretájékoztatni Orbán Viktor Miniszterelnök urat a Takarékbank és a takarékszövetkezeti szektor ügyében az éppen Ön, a nyílt levelében megfogalmazott alaptalan vádaskodásokkal és hazugságokkal!

- emelik ki a szövetkezeti vezetők, akik követelik Demján Sándortól, hogy fejezze be a takarékszövetkezetek lejáratását.

Azt kérik továbbá, hogy

tartózkodjon a takarékszövetkezeteknek kárt okozó nyilatkozatoktól, és attól, hogy látszólag a szövetkezeti hitelintézetek nevében, de valójában versenytársak érdekeit képviselve rossz hírünket keltse a takarékszövetkezeti tagság és az ügyfelek körében.

volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
GettyImages-172692013