Bank

Pontról pontra cáfolja a Takarékbank a Bankszövetség elnökének levelét

Portfolio
Demján Sándor, az OTSZ elnökének kedden megjelent nyílt levele után, figyelemre méltó időzítéssel a hvg.hu-n szerdán kiszivárgott Patai Mihály, a Bankszövetség elnökének levele, amiben a bankvezető azt rója fel a kormánynak, hogy nem elfogulatlan a magyar bankszektorral szemben. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete - ahogyan Demján Sándor levelét - ezt az írást sem hagyta szó nélkül, külön közleményben reagált, mivel megítélésük szerint Patai Mihály állításai nem felelnek meg a valóságnak.

Demján levele után Patai levele

"Kitört a bankárháború: Demján után a Bankszövetség is megszólalt" címmel jelent meg írás a hvg.hu-n, melyben a portál Patai Mihálynak, a Magyar Bankszövetség elnökének levelét ismerteti. Ezt a levelet az UniCredit Bank magyarországi leányvállalatának elnök-vezérigazgatója Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek címezte, de megküldte másolatát Matolcsy György jegybankelnöknek is. A cikk szerint a bankszövetségi levél öt nappal előbb íródott, mint Demján Sándor Orbán Viktornak címzett levele, de csak az után szivárgott ki, hogy az OTSZ elnöke keddem közzétette levelét.

A Bankszövetség elnöke a portál szerint azt írta levelében, hogy a kormány nem elfogulatlan a hazai bankszektor egyik szereplőjével és emiatt a háttérbe szorított bankok nem tudnak olyan eredményeket elérni, mint ha szabadon versenyeznének egymással. Patai úgy véli, hogy indokolatlanul, sőt esetenként jogsértő módon élvez különleges kedvezményeket egyetlen bankcsoport és annak tulajdonosi köre.

A portálhoz került levélben az UniCredit vezére négy pontban fejti ki meglátásait:
  • a bankadó kevésbé sújtja a takarékszövetkezeti integráció tagjait
  • a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti jogköre nem kizárólagos a takarékszövetkezeti integráció tagjai felett
  • a Takarékbank verseny nélkül jut előnyökhöz a takarékszövetkezeti integrációban
  • a takarékszövetkezeti integráció tagjainak kötelezettségeiért esetenként az integráción kívüli bankoknak kell helyt állniuk

Reagált a Takarékbank és az SZHISZ erre is

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) közleményében pontról pontra cáfolta a Bankszövetség elnöke 2016. május 26-ai, a hvg.hu-ban kiszivárogtatott levelének állításait:

"A hvg.hu szerint a Bankszövetség elnöke a szövetkezeti hitelintézetekre kiszabandó bankadó növeléséért lobbizott a Nemzetgazdasági Miniszternél, anélkül, hogy az érdekvédelmi szervezet (Bankszövetség) tagjait ezzel kapcsolatban előzetesen megkérdezte vagy akárcsak tájékoztatta volna. Amennyiben a hvg.hu ezen közlése igaz, akkor a Bankszövetség elnöke egyes tagszervezeteinek érdekei ellen lépett föl, és emiatt elszámolással tartozik a Bankszövetség tagjainak. A Bankszövetség elnöke a cikk szerint tévesen azt állítja, hogy a bankadó kevésbé sújtja a takarékszövetkezeti integráció tagjait, mint más bankokat. A takarékszövetkezeti integráció tagjai önálló jogi személyek, ezért külön adóznak. Ha Patai elnök úr javaslatának megfelelően önálló jogi személyiségű, de azonos rendszerhez tartozó társaságokra együtt vetnék ki a bankadót, akkor az elnök átgondolatlan és felhatalmazás nélküli javaslata több magyarországi bankcsoportot éppúgy hátrányosan érintene, mint a takarékszövetkezeti szektort.

Nem felel meg a valóságnak a Bankszövetség elnökének az az állítása sem, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti jogköre nem terjed ki a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjaira. A valóság az, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti jogköre éppúgy kiterjed a szövetkezeti hitelintézetekre, ahogy bármilyen más hitelintézetre, e mellett az SZHISZ is rendelkezik ellenőrzési hatáskörökkel. Az 2013.évi CXXXV (SZHI tv.) 18§ (5) bekezdése világosan kimondja, hogy az Integrációs Szervezet hatáskörei nem érintik a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó MNB jogköreit. Az SZHISZ e jogkörei a szövetkezeti hitelintézetek működését nem veszélyeztetik, hanem a többi pénzintézetnél is nagyobb jogszabályi megfelelést biztosítanak.

Hamis és félrevezető a Bankszövetség elnökének az az állítása, hogy a Takarékbank jogszabály alapján verseny nélkül jut előnyökhöz a takarékszövetkezeti integrációban. A jogszabály - nyugat-európai mintáknak megfelelően - előírja, hogy a takarékszövetkezetek kötelesek a központi banknál tartani szabad pénzeszközeiket, mivel éppen ezzel biztosítja a takarékszövetkezeti rendszer egységes és prudens működésének a központi bank általi ellenőrzését, megelőzve ezzel a korábbi évtizedek válsághelyzeteit.

Nem felel meg a valóságnak a Bankszövetség elnökének az az állítása sem, hogy a takarékszövetkezeti integráció tagjainak kötelezettségeiért esetenként az integráción kívüli bankoknak kell helyt állniuk. Tény, hogy 2014-et megelőzően több takarékszövetkezet felszámolásra került, de valamennyi takarékszövetkezet azelőtt sodródott felszámolásba, hogy belépett volna az integrációba (pl. Körmend) vagy a garanciaközösségbe (pl. Orgovány). Amióta valamennyi takarékszövetkezet belépett a garanciaközösségbe, azóta egyetlen szövetkezeti hitelintézet sem került felszámolásra és egyetlen szövetkezeti hitelintézetnél elhelyezett betétek után sem kellett az OBA-nak helytállnia. Egyébként valamennyi szövetkezeti hitelintézet fizető tagja az OBA garanciarendszerének, ezért az OBA törvényi feladata, hogy minden takarékszövetkezetnél elhelyezett betétért 100.000 euróig helyt álljon. Ezen felül tény az, hogy 2015-ben 3, NEM a szövetkezeti integrációba tartozó pénzintézet került felszámolásra és ez 100 milliárd forintnál is nagyobb terhet jelentett az OBA-nak és azon keresztül a szövetkezeti hitelintézeteknek is" - fogalmaz a Magyar Takarékszövetkezeti Bank és az SZHISZ közös közleményében.

"A Magyar Takarékszövetkezeti Bank és az SZHISZ kezdeményezték a Bankszövetség elnökénél a helyzet tisztázását, illetve tájékoztatást kértek a levél megszületésének körülményeiről, és ezt követően fontolják meg további lépéseiket" - zárul a közlemény.

Érdekes időzítés

Vagyis az elmúlt két napban két olyan levél is megjelent, amelyekben a levélírók a kormánynál sérelmezik a takarékszövetkezeti szektor megvalósult átalakítását. Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke egyenesen Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kérte kedden megjelent nyílt levelében, mert szerinte félretájékoztatták a kormányfőt a takarékszövetkezeti integráció ügyében. Demján Sándor milliárdos üzletember vádaskodására külön közleményben reagált tegnap a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és központi bankja, a Takarékbank. Ez utóbbi előrevetítette, hogy jó hírnevének védelme érdekében megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Időközben a szövetkezeti hitelintézeti integráció 80 vezetője nyílt levélben válaszolt a Demján Sándor által megfogalmazottakra, határozottan visszautasítva az üzletember vádjait.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
GettyImages-172692013