Bank

Kerülik az államtól függő cégeket a magánbefektetők

Portfolio
A HVCA és a Portfolio közös konferenciájának második szekciójában a magántőke-befektetések helyzetéről és szerepéről volt szó a magyar és régiós piacon. A panelrésztvevők meglátása szerint a magántőkések kerülik azokat a cégeket, amelyek nagyban függnek az államtól, emellett az állami szerepvállalást sem tartják túl egészségesnek a magántőke piacán. A nem teljesítő hitelekben azonban egyre nagyobb lehetőségek rejlenek, a MARK Zrt. szerepvállalása mellett már több olyan magánbefektető is van, aki aktívan érdeklődik az NPL-ek iránt a magas megtérülésük miatt.
A közép-kelet-európai magántőke tranzakciók szerepének megítélésével kapcsolatban egyre többször merül fel az állami beavatkozás és ennek hatása a befektetési lehetőségekre. Az erről szóló panelbeszélgetésben Szalai Tamás, a CEE Equity Partners befektetési igazgatója úgy fogalmazott, hogy az állam egyre nagyobb szerepvállalása a gazdaságban megnehezíti a magántőkések helyzetét. A populizmus és az állami beavatkozás a legnagyobb kockázat itt, Közép-Kelet-Európában - tette hozzá Robert Chmelar, a Rockaway Capital befektetési partnere. Ehhez csatlakozva Lendvai-Lintner Béla, az ARX Equity Partners partnere elmondta: óvatosan kell megválasztani a befektetéseket, olyan cégek kellenek, amelyek nem áldozatai ennek a túlszabályozási trendnek. Tüske Tamás, az Enterprise Investors helyi igazgatója külön kihangsúlyozta, hogy az olyan cégeket igyekeznek elkerülni, amelyeknek a bevételei jelentős része és a szerződéseik főként állami és kormányzati cégekhez kötődik.

Arra a kérdésre, hogy milyen tendenciák körvonalazódnak most a magántőke piacán, Tüske Tamás kiemelte a dél-afrikai társaságokat, mint jelenleg igen aktív szereplőket, az Enterprise Investors is nemrég egy dél-afrikai társaságnak értékesítette az egyik befektetését. A dél-afrikai tőke mellett a régióban a kínai tőke növekvő szerepe is megfigyelhető. Nehéz ugyanakkor lokálisnak lenni, miközben érteni kell a globális trendeket is. A magántőke befektetések piaca ezért egyre inkább elmozdul a helyileg irányított befektetési döntések felé - tette hozzá Szalai Tamás. Tüske Tamás szerint a magyar piac jelenleg inkább vevői piac, míg Lendvai-Lintner Béla úgy véli, nem vevői piac, inkább fair piac a magyar, stabil árazási oldalról nézve.

A hagyományos magántőke szerepével kapcsolatban a panelbeszélgetés zárásaként Robert Chmelar kiemelte, hogy szkeptikusan látja a hagyományos magántőke üzletágat itt, a régióban. A helyi tőke részaránya ma már sokkal nagyobb, mint a hagyományos magántőkéseké, mindenképpen változásokra van szükség tehát ahhoz, hogy a magántőke túlélje Közép-Kelet-Európában.

Kerülik az államtól függő cégeket a magánbefektetők

Van helye a magántőkének az NPL-piacon?

A magántőke befektetésekhez kapcsolódó következő panelbeszélgetésben a résztvevők arról beszéltek, van-e helye a magántőkének az egyre növekvő nem teljesítő hitelek (NPL) piacán. Jellinek Dániel, az Indotek vezérigazgatója szerint a magántőke a megfelelő forrás a nem teljesítő hitelek felvásárlására, vevői oldalon különösen azért, mivel ez a piac nagyon megtérülő befektetés.

Kangiszer Péter, a MARK Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési vezetője hangsúlyozta, hogy a rossz bank célja, hogy példát mutasson Magyarországon. A kiszolgálók hiánya szűk keresztmetszet lehet a banki portfóliók tisztításában, éppen ezért bíznak abban, hogy lesznek követői a MARK-nak. A jövőben a MARK is társbefektetőket keres a hazai NPL-piacon, de nem feltétlenül magántőkéseket - tette hozzá.

A magántőke-befektetők aktivitása az NPL-piacon részben azért is nőtt meg, mivel idén és jövőre is szokatlanul nagy arányú NPL -állomány kerül a piacra. Ennek egyik oka a bankok mérlegtisztítási törekvése. Azonban a magyar piacon 1,2 milliárd eurót kitevő NPL -ek vevője javarészt nem a magántőke piacról kerül ki, és kérdés, ez változni fog-e - mondta el meglátásait a témával kapcsolatban Gints Vins, a B2Kapital vezérigazgatója.

Kerülik az államtól függő cégeket a magánbefektetők
Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között