Bank

Kerülik az államtól függő cégeket a magánbefektetők

Portfolio
A HVCA és a Portfolio közös konferenciájának második szekciójában a magántőke-befektetések helyzetéről és szerepéről volt szó a magyar és régiós piacon. A panelrésztvevők meglátása szerint a magántőkések kerülik azokat a cégeket, amelyek nagyban függnek az államtól, emellett az állami szerepvállalást sem tartják túl egészségesnek a magántőke piacán. A nem teljesítő hitelekben azonban egyre nagyobb lehetőségek rejlenek, a MARK Zrt. szerepvállalása mellett már több olyan magánbefektető is van, aki aktívan érdeklődik az NPL-ek iránt a magas megtérülésük miatt.
A közép-kelet-európai magántőke tranzakciók szerepének megítélésével kapcsolatban egyre többször merül fel az állami beavatkozás és ennek hatása a befektetési lehetőségekre. Az erről szóló panelbeszélgetésben Szalai Tamás, a CEE Equity Partners befektetési igazgatója úgy fogalmazott, hogy az állam egyre nagyobb szerepvállalása a gazdaságban megnehezíti a magántőkések helyzetét. A populizmus és az állami beavatkozás a legnagyobb kockázat itt, Közép-Kelet-Európában - tette hozzá Robert Chmelar, a Rockaway Capital befektetési partnere. Ehhez csatlakozva Lendvai-Lintner Béla, az ARX Equity Partners partnere elmondta: óvatosan kell megválasztani a befektetéseket, olyan cégek kellenek, amelyek nem áldozatai ennek a túlszabályozási trendnek. Tüske Tamás, az Enterprise Investors helyi igazgatója külön kihangsúlyozta, hogy az olyan cégeket igyekeznek elkerülni, amelyeknek a bevételei jelentős része és a szerződéseik főként állami és kormányzati cégekhez kötődik.

Arra a kérdésre, hogy milyen tendenciák körvonalazódnak most a magántőke piacán, Tüske Tamás kiemelte a dél-afrikai társaságokat, mint jelenleg igen aktív szereplőket, az Enterprise Investors is nemrég egy dél-afrikai társaságnak értékesítette az egyik befektetését. A dél-afrikai tőke mellett a régióban a kínai tőke növekvő szerepe is megfigyelhető. Nehéz ugyanakkor lokálisnak lenni, miközben érteni kell a globális trendeket is. A magántőke befektetések piaca ezért egyre inkább elmozdul a helyileg irányított befektetési döntések felé - tette hozzá Szalai Tamás. Tüske Tamás szerint a magyar piac jelenleg inkább vevői piac, míg Lendvai-Lintner Béla úgy véli, nem vevői piac, inkább fair piac a magyar, stabil árazási oldalról nézve.

A hagyományos magántőke szerepével kapcsolatban a panelbeszélgetés zárásaként Robert Chmelar kiemelte, hogy szkeptikusan látja a hagyományos magántőke üzletágat itt, a régióban. A helyi tőke részaránya ma már sokkal nagyobb, mint a hagyományos magántőkéseké, mindenképpen változásokra van szükség tehát ahhoz, hogy a magántőke túlélje Közép-Kelet-Európában.

Kerülik az államtól függő cégeket a magánbefektetők

Van helye a magántőkének az NPL-piacon?

A magántőke befektetésekhez kapcsolódó következő panelbeszélgetésben a résztvevők arról beszéltek, van-e helye a magántőkének az egyre növekvő nem teljesítő hitelek (NPL) piacán. Jellinek Dániel, az Indotek vezérigazgatója szerint a magántőke a megfelelő forrás a nem teljesítő hitelek felvásárlására, vevői oldalon különösen azért, mivel ez a piac nagyon megtérülő befektetés.

Kangiszer Péter, a MARK Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési vezetője hangsúlyozta, hogy a rossz bank célja, hogy példát mutasson Magyarországon. A kiszolgálók hiánya szűk keresztmetszet lehet a banki portfóliók tisztításában, éppen ezért bíznak abban, hogy lesznek követői a MARK-nak. A jövőben a MARK is társbefektetőket keres a hazai NPL-piacon, de nem feltétlenül magántőkéseket - tette hozzá.

A magántőke-befektetők aktivitása az NPL-piacon részben azért is nőtt meg, mivel idén és jövőre is szokatlanul nagy arányú NPL -állomány kerül a piacra. Ennek egyik oka a bankok mérlegtisztítási törekvése. Azonban a magyar piacon 1,2 milliárd eurót kitevő NPL -ek vevője javarészt nem a magántőke piacról kerül ki, és kérdés, ez változni fog-e - mondta el meglátásait a témával kapcsolatban Gints Vins, a B2Kapital vezérigazgatója.

Kerülik az államtól függő cégeket a magánbefektetők
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
deutsche bank_getty