Megúszhatják az európai szigort a nem túl nagy bankok
Bank

Megúszhatják az európai szigort a nem túl nagy bankok

Portfolio
Valószínűleg nem terjeszti ki az Európai Bizottság az összeomlóban lévő nagybankok veszteségelnyelő képességére vonatkozó szabályokat a kisebb pénzügyi intézményekre - mondta egy bizottsági tisztségviselő szerdán a Reutersnek.
A bázeli székhelyű Pénzügyi Stabilitási Testület (FSB) által összeállított globális szabályok szerint a világ 30 legnagyobb bankjának legalább annyi hosszú távra kibocsátott kötvényállománnyal kell rendelkeznie, amennyi elégséges pénzügyi rendbetételükhöz. Az érintett kötvényállománynak 2019-től a kockázatokkal súlyozott eszközérték (RWA) 16%-ára kell rúgnia, a következő 10 évben pedig ezt tovább emelnék. Az adófizetőket ezzel mentesítenék a nagybankok megmentésének esetleges költségei alól.

Ezt az úgynevezett teljes veszteségelnyelő képesség (TLAC) követelményt a hírügynökség értesülése szerint az Európai Bizottság nem tervezi kiterjeszteni a kisebb, de az egyes országok szintjén jelentősnek számító bankokra, figyelembe véve ezzel Nagy-Britannia és Németország álláspontját, elvetve az olasz és francia véleményt. Áprilisban pedig még ebbéli szándékát jelezte az Európai Bizottság. A mostani álláspont azt jelentheti, hogy olyan bankok, amelyek globális szinten nem számítanak jelentősnek, nemzeti szinten azonban nagyon is azok, mentesülhetnek a szabályok alól. A Reuters példaként a német Commerzbankot és a brit Lloydsot említi.

A TLAC-szabályok jelenleg hatályos európai megfelelőjét Minimum Requirement for banks' own funds and Eligible Liabilities (MREL) követelménynek hívják, ez január óta van hatályban. A szabály értelmében mintegy 140 európai banknak kell esetleges pénzügyi megsegítéséhez elegendő kötvénnyel rendelkeznie. A TLAC-val szemben ennek minimum összege azonban nincs előre meghatározva, és a kiszámításának módszertana is más. Az Európai Bizottság jelezte azonban, hogy idén megjelentet egy javaslatot, amely az MREL-t és a TLAC-t összhangban hozza. Erről folyik vita az EU egyes tagállamai között is.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
GettyImages-172692013