Bank

Végre tényleg beszáll az állam az Erstébe

Portfolio
Még tavaly februárban jelentették be, hogy a magyar állam és az EBRD 15-15%-os részesedést szerez az Erste Group magyarországi leánybankjában. Végre kiderült: hétfőn írják alá a szerződést.
Hétfőn 13.30-kor kerül sor a szerződés ünnepélyes aláírására - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium meghívójából, amely szerint a minisztériumban tartandó eseményen ott lesz Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Phil Bennett, az EBRD első alelnöke és Friedrich Rödler, az Erste Bank Csoport felügyelőbizottságának elnöke is.

Várható volt, hogy az adásvétel még ebben a hónapban megtörténik, a kormány részéről ugyanis Varga Mihály miniszter és Hornung Ágnes államtitkár is több alkalommal utalt már rá, hogy június 30-áig megköttetik a szerződés, amelynek értelmében az Erste Bank Hungaryben az EBRD és a magyar állam 15-15%-os részesedést szerez.

Varga Mihály május végén azt mondta a Reutersnek, az Erste Bank 15 százalékos tulajdonrésze 30-40 milliárd forintba kerülhet. Mi korábban 15-20 milliárd forintos árat tartottunk reálisnak (úgy tűnt, Varga Mihály is osztja ezt a nézetet), az azóta bekövetkezett bankadó-csökkentéssel együtt is soknak tűnik az összeg.

Az adásvétel szimbolikus aktus: pecsét a három résztvevő által 2015 februárjában aláírt szándéknyilatkozaton, amely éles fordulatot hozott a magyar állam és a bankszektor zord viszonyában. A szándéknyilatkozat értelmében a kormány többek között
  • több rendszer szinten jelentős bankban már nem kíván többségi tulajdont szerezni (az MKB-ban és a Budapest Bankban meglévő részesedését is eladja),
  • csökkenti a bankadót (megtörtént, 2017-ben jön a következő csökkentés is),
  • és nem kényszerít egyoldalúan veszteséget a bankszektorra (a Quaestor-ügy rázós volt ebből a szempontból, de az adójóváírásnak köszönhetően ennek jelentős részét végül az állam állja).
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-172692013