Bank

570 milliárdos hitellyukat tártak fel Magyarországon

Portfolio
Megbecsülte a Magyar Fejlesztési Bank a magyar cégek körében lévő finanszírozási rés nagyságát, vagyis azt a potenciális hitelfelvételi összeget, ami elutasítás vagy kedvezőtlen feltételek miatt eddig meghiúsult. Ez a rés az MFB szerint 570 milliárd forintra tehető, így a 2016. áprilisi teljes vállalati hitelállomány 9,6%-át éri el. Az eredmények az MFB számára különösen is értékesek lehetnek, hiszen leginkább az érintett cégeket célozhata meg sikerrel az intézmény az MFB Pontokban elérhető EU-s hiteleivel.
A Magyar Fejlesztési Bank 2015. őszi reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése során feldolgozott vállalati válaszokra támaszkodva lehetőség nyílt arra, hogy
  • a vállalkozások életképességének mértéke,
  • az előző egy év során szerzett forrásbevonási tapasztalatai, valamint
  • a hitelfelvételi tervek
alapján megbecsüljék annak a finanszírozási résnek a nagyságát, aminek a betöltése javíthatja az életképes cégek versenyképességét és hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez - olvasható a bank júniusi MFB Periszkóp című kiadványában. Ez a rés (vagy másképp fogalmazva gap) abból adódóan keletkezik az életképesnek tekinthető (pozitív saját tőkével rendelkező, a következő 12 hónapban bel- és külföldi piacain is legalább stabil eladásokkal számoló) cégek körében, mert
  • valamilyen okból elutasításra kerül (részben vagy teljesen) ezeknek a vállalkozásoknak a hitelkérelme,
  • vagy a kapott hitelajánlatot annak kedvezőtlennek ítélt feltételei miatt nem fogadják el a vállalatok,
  • vagy pedig a kérelem elutasításától tartva eleve nem is próbálkoznak kölcsön iránti igényükkel pénzintézetekhez fordulni.
A felmérés alapján összesen 32 ezer, ezen belül
  • a mikrocégek körében mintegy 30 ezer,
  • a kisvállalatok között közel 2 ezer,
  • a középvállalatok csoportjában 4-500 körüli, míg
  • a nagyvállalatok között tucatnyi cég tartozik abba a vállalatcsoportba, ahol
hitelezési rés mutatható ki. A hitelkérelem részbeni elutasítása miatt mintegy 8 ezer, a teljes elutasítás révén 5 ezer, a hitelajánlat vállalatok részéről történő elutasítása következtében 200, a hitelajánlat be nem nyújtása nyomán pedig 19 ezer cég szorul ki a hitelezési piacról.

A finanszírozási gap becsült nagysága - figyelembe véve, hogy a részben elutasítottak a hiteligény mekkora hányadát kapják meg - 570 milliárd forintra tehető, ami a 2016. áprilisi teljes vállalati hitelállomány 9,6%-át éri el.

A finanszírozási rés mintegy tizede a részleges hitelkérelem elutasítás eredménye, ötöde a teljes elutasítás következménye, 3-4%-a a hitelajánlat kérelmezői oldalról történő visszamondásából fakad és nagy hányada, mintegy kétharmada annak az eredménye, hogy a vállalatok meg sem próbálkoznak hitelkérelmet benyújtani, mert visszautasítástól tartanak.

Szektorális és ágazati bontásban a gap 7,2%-a a mezőgazdaságban, harmada (34,4%-a) az iparban és több mint fele (58,3%-a) a szolgáltató szektorban mutatható ki. Jelentős (100 milliárd forint körüli) a finanszírozási rés az építőiparban és az ingatlanügyletek esetében, a kereskedelem, gépjármű kereskedelem- és javítás iparágban.

570 milliárdos hitellyukat tártak fel Magyarországon
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-172692013