Bank

Megérkezett a lengyel devizahiteles csomag

Portfolio
A bankok megelégedésére sikerült jól felvizeznie a devizahiteles csomagot a lengyel köztársasági elnöknek, így végül a magyar árfolyamrés visszatérítéséhez hasonló szellemiségű, közel 4 milliárd zloty költségű csomag állt össze a mai bejelentés szerint. Szárnyal az érintett bankok árfolyama.
Tavaly ilyenkor még egy radikális, az ügyfelek árfolyamveszteségének 50-90%-át a bankokra hárító devizahitel-konverzió volt terítéken Lengyelországban. Januárban ugyancsak egy nagyratörő csomagot tett az asztalra az azóta megválasztott Andrzej Duda köztársasági elnök, de az annyira radikális volt, hogy a pénzügyi felügyelet tiltakozására kénytelen volt visszavonni.

A ma ismertetett javaslat szerint

4 milliárd zlotyt (csaknem 300 milliárd forintot) kell a frankhitelesek számára visszafizetniük a bankoknak az átváltás miatt felszámított költségek visszatérítéseként. Ekkora egyszeri veszteség terheli tehát a bankokat. A hitelintézeteket emellett különböző tőkeszabályozási ösztönzőkkel bátorítanák a frankhitelek konverziójára (zlotyhitelre), de ez nem lesz kötelező.

A magyar árfolyamrés (folyósítási és törlesztési árfolyamok eltérése a hivatalos MNB-árfolyamhoz) visszatérítéséhez hasonló csomag állt tehát össze. A magyar elszámoláshoz képest tehát két fő különbség látható:
  • mivel kamatemelés alig történt Lengyelországban a frankhiteleknél (főleg referenciakamatozású hitelek vannak ott ugyanis), ott ennek visszatérítéséről nincs szó,
  • a konverzió nem kötelező jellegű, csak erősen ajánlott és ösztönzőkkel megtámogatott a bankok számára - ezt a tőkekövetelmények és -számítások szigorításával érnék el a frankalapú jelzáloghitel-portfólióknál.
Adam Glapinski jegybanki kormányzó ugyanakkor jelezte, hogy várakozásai szerint "több tucat" százaléknyi devizahitelt váltanak át a bankok egy éven belül (a frankhiteleken túl más devizahitelekre is vonatkozik a csomag). Nem adott becslést arról, hogy a konverzió során milyen veszteséget kellene viselniük a bankoknak, de arról beszélt, hogy a konverzióról a bank és az ügyfél egyezsége alapján kell egyedileg dönteni.

A hírek hatására tovább emelkedett a lengyel bankok árfolyama: a PKO árfolyama 9,5%-os, az mBank 10,8%-os, a Bank Zachodni WBK 6,7%-os, az Alior Bank 3,04%-os emelkedést mutat. A bankok közül egyedül az UniCredittel kapcsolatos eladási pletykákban szereplő Pekao árfolyama esik 0,7%-kal.

Megérkezett a lengyel devizahiteles csomag
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
CIB: minden ötödik lakossági hitel babaváró kölcsön lehet