Bank

Ők a legnagyobb nyertesei a tegnap bejelentett devizahiteles csomagnak

Portfolio
A legnagyobb lengyel bank, az állami és tőzsdei tulajdonban lévő PKO lehet a legnagyobb nyertese a tegnap bejelentett devizahiteles csomagnak a korábban keringő "katasztrófa-forgatókönyvekhez" képest - derül ki a Morgan Stanley friss elemzéséből, amely pozitív hatásúnak tartja a csomagot a lengyel piaci környezet szempontjából.
Üdvözli a Morgan Stanley a tegnap bemutatott lengyel devizahiteles csomagot, mondván:
  • közel 4 milliárd zlotyban korlátozza a bankrendszer terheit (ennyibe kerül az árfolyamrés visszatérítése, mint eddig ismert egyetlen banki kötelezettség),
  • az önkéntes konverzió csökkenti annak valószínűségét, hogy a bankrendszer számára barátságtalan megoldás születik a devizahitel-problémára.

Mindezek hatására
  • csökkenhetnek a lengyel kockázati felárak (a devizahitel-konverzió problémája már 2015 első fele óta nyomasztotta a piacokat), így csökken a rövid távú leminősítés veszélye Lengyelország számára, a lengyel jegybank pedig fenntarthatja a jelenlegi kamatszintet az előrejelzési horizonton (kamatváltoztatás helyett a magyar NHP-hoz hasonló hitelezési program indulhat be),
  • az alacsonyabb banki terhek 5%-kal növelhetik a Pekao, 17%-kal a BZ WBK és 39%-kal a PKO adózás előtti eredményét, ami rendre 13, 2, illetve 29 százalékkal növeli a bankok célárfolyamát a Morgan Stanleynél,
  • egy kedvezőtlen piaci lehetőség (bear case) esélye jelentősen romlott (korábban még 44 milliárd zlotys veszteséggel fenyegetett egy kedvezményes árfolyamú konverzió), nagy kérdés azonban továbbra is, hogy hányan fogják igénybe venni az önkéntes konverziót, és ez - az egyedi bank-ügyfél megállapodások alapján - milyen hatással jár a bankok eredményére.
Érdemes kiemelni az elemzésből az alábbi két ábrát. Ezek közül az első a frankalapú jelzáloghitelek megoszlását mutatja bankonként a lengyel bankszektorban. Ez alapján a legnagyobb lengyel (hazai) bank, a PKO, a német Commerzbankhoz tartozó mBank és a portugál BCP érdekeltségében lévő Millennium rendelkezik a legnagyobb kitettséggel.

Ők a legnagyobb nyertesei a tegnap bejelentett devizahiteles csomagnak
Saját hitelállományán belül az Alior, a BW WBK, a Pekao és a PKO közül a PKO és a BZ WBK rendelkezik a legnagyobb arányban devizaalapú jelzáloghitelekkel.

Ők a legnagyobb nyertesei a tegnap bejelentett devizahiteles csomagnak
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Vida József megvette a TV2-t