Sírás lehet a vége a bankok mostani nagy pénzszórásának
Bank

Sírás lehet a vége a bankok mostani nagy pénzszórásának

Portfolio
Kettészakadt Európa bankszektora: a francia és a holland bankok nagy osztalék-emeléseket jelentettek be a közelmúltban, német, spanyol és belga társaik azonban csalódást okoztak tulajdonosaiknak - derül ki a CNBC beszámolójából. A piac megkérdőjelezi azonban egyes bankok osztalékának létjogosultságát is a gyenge tőkehelyzetük miatt.
A Nagy-Britannia nélkül számított Európában 1,1%-kal több osztalékot fizettek ki a cégek, mint egy évvel korábban - írta hétfői tanulmányában a Henderson Global Investors. Globális szinten 2,3%-os növekedést regisztráltak.

Az európai bankszektor eközben erőteljesen divergált: a francia és a holland bankok nagy osztalék-emeléseket, a németek, a spanyolok és a belgák viszont jelentős osztalék-csökkentéseket hajtottak végre. A francia és a holland cégek összességében a második, illetve a harmadik legnagyobb növekedést produkálták egyébként is ebből a szempontból a világon, őket csak Dél-Korea előzte meg. A BNP Paribas, a Credit Agricole és a Societe Generale mind 50-70% közötti osztalékemelést hajtott végre.

A CNBC-n megszólaló tanácsadó szerint azonban nem sok értelme van a banki osztalékok növelésének, egyáltalán azok létezésének. Bár a felügyeletek jóváhagyták ezeket, a bankszektor Európa sereghajtó ágazata. Az egyik legnagyobb osztalékemelést bejelentő francia Societe Generale például kifejezetten gyengén szerepelt az Európai Bankhatóság július végén zárult stressztesztjén. Szerinte a piac is jól látja, hogy egyes bankoknak inkább tőkehelyzetük megerősítésére kellene fordítaniuk profitjuk egy részét, mint osztalékfizetésre.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mkb fintechlab design summit