Bank

Patai: kikerült a fősodorból a magyar bankrendszer

Portfolio
Kikerült a régió fősodrából a magyar bankrendszer: megnőtt a belföldi tulajdonú bankok aránya, velünk maradnak a különösen magas állami költségek, kirívóan nagy hitelleépülés ment végbe nálunk, és jelentősen sérült a szektor potenciális hosszútávú profitabilitása. Az idei (egyszeri tételekkel segített) első féléves eredmények alapján azonban végre elindult a szektor a növekedés útján - erről beszélt mai előadásában Patai Mihály.
Többek között az alábbiakat említette a Magyar Bankszövetség elnöke, az UniCredit elnök-vezérigazgatója előadásában a Magyar Közgazdasági Társaság kecskeméti Közgazdász-vándorgyűlésének első napján:
  • 25-30 éve még nem gondolta volna Patai, hogy mostanra nem lesz esélyünk versenyezni GDP-ben a csehekkel és a szlovénekkel, és mára már a lengyelek és a szlovákok is elhúztak tőlünk.
  • Hazánk sérülékenysége azonban jelentősen csökkent (nem gondolta volna, hogy ilyen könnyen rá tudja kényszeríteni az MNB bankokat, hogy likviditásukat állampapírba áramoltassák), de az államadósságunk magas maradt.
  • Egy évvel korábban el lehetett volna indítani nálunk a monetáris lazítást, mint ahogy történt, a monetáris lazítás folyamata azonban helyes volt, hiszen a világ monetáris folyamatait követte.
  • Az UniCredit azzal számol, hogy a magyar alapkamat 0,9%-on marad 2017 végéig, miközben a Fed növeli a kamatlábat, az EKB viszont a lazítás mellett lesz továbbra is.
  • 5 év után a magyar bankszektor végre elindult a növekedés és a profitabilitás útján, és erősödik a pozitív tendencia az első féléves eredmények alapján.


Patai: kikerült a fősodorból a magyar bankrendszer
A magyar bankszektor több szempontból is elüt a régió többi bankszektorától:
  • Régiós viszonylatban magasnak mondható nálunk a hazai irányítású banki szereplők súlya, másutt viszont a hazai tulajdon elsősorban az államot jelenti, nálunk nem.
  • Különösen nagy a hitelleépülés a régió országaihoz képest (nálunk a bővülés a jelzáloghitelekre és a projekthitelekre támaszkodott a válság előtt), mind a vállalati, mind a lakossági üzletágban.
  • A devizahitelek problémája viszont megszűnt (ez régiós probléma volt, Romániában és Horvátországban is jellemző, náluk ez a lengyelekhez hasonlóan meg is marad, ellentétben Magyarországgal).
  • Egyedülállók vagyunk a tranzakciós illeték bevezetésében, ami a bankadó többszörösét jelenti teherként a bankszektorra.
  • Azzal számol Patai, hogy a lecsökkent bankadó és a tranzakciós illeték velünk marad.


Patai: kikerült a fősodorból a magyar bankrendszer
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
okostelefon kézben pénzügyek