3-4 év alatt szuperbiztonságossá tennék az európai bankokat
Bank

3-4 év alatt szuperbiztonságossá tennék az európai bankokat

Portfolio
Legalább kétszer annyi veszteségelnyelő forrással kellene rendelkezniük az euróna bankjainak, mint amekkora az EKB által előírt minimális tőkéjük összege - jelentette be az év elején felállt európai bankszanálási hatóság (SRB) vezetője a Bloomberg beszámolója szerint. Emiatt több száz milliárd eurónyi speciális forrást kellene bevonniuk az eurózóna bankjainak a következő 3-4 évben - erről kezdenek most egyeztetésekbe a bankokkal.
A brüsszeli székhelyű SRB működésének a célja, hogy a jövőben elkerülhető legyen adófizetői pénzek bevonása a bankok megingása során. A megmeneküléshez, vagyis a veszteségek elnyeréséhez
  • egyrészt a bankok tőkéje,
  • másrészt a veszteségek elnyelésére (vagyis a hitelezőkre befektetőkre való veszteségáthárításra) alkalmas külső források (rövidítése MREL)
kellenek. Elke Koenig, az SRB vezetője azt monda, a bankok tőkéje (az EKB által előírt ún. SREP tőkeminimum, amelynek átlagos szintje az elsődleges minőségű tőke esetében 9,9%) mellett még nagyobb veszteségelnyelő forrásra van szükség ahhoz, hogy elkerüljék az adófizetői pénzek bevonását. Koenig szerint ha megfelelnek a bankok ennek az elvárásnak, akkor képesek lesznek arra, hogy tevékenységük átstrukturálását követően gyorsan feltőkésítsék magukat.

Az MREL-re vonatkozó előírás hasonlít ahhoz az előíráshoz, amit korábban a G20-ak égisze alatt működő Pénzügyi Stabilitási Testület (FSB) írt elő a globális rendszer szintjén jelentős bankok számára. Az Európai Bankhatóság (EBA) a szükséges (hasonló definíciójú) többletforrás összegét júliusban 470 milliárd euróra becsülte, ugyanakkor míg az EBA 114 bankot vizsgált az EU-ból, az SRB hatókörébe 142 bank tartozik.

Az EU-szabályozás nem határozott meg határidőt arra, meddig kell a bankoknak megfelelniük annak, amiről most Koenig beszélt, de szavai szerint 3-4 év reálisan elég lesz a célok eléréséhez.

cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül