Bank

Úgy döntött az MNB, most nem fékezi a bankrendszert

Portfolio
Nem változtatott az MNB azon a 0%-os banki tőkekövetelményen, amelyet a hitelezés túlfűtöttsége esetén kellene megemelni. Megnyugtató tehát, hogy a jegybank nem lát egyelőre jelentős rendszerkockázatokat.
A jegybank közleménye szerint a Magyar Nemzeti Bank meghatározta az anticiklikus tőkepufferráta 2016. október 1-jétől alkalmazandó mértékét. Mivel a ciklikus rendszerkockázatok alacsony szintje nem indokolja az anticiklikus tőkepufferráta mértékének emelését, a Pénzügyi Stabilitási Tanács a hitelezés támogatása érdekében továbbra is fenntartja a 0 százalékos szintet.

Az anticiklikus tőkepuffer célja a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése, végeredményben pedig a pénzügyi rendszer gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítása. A hazai és EU szabályozás alapján a hazai kitettségekre alkalmazandó tőkepuffer mértékét makroprudenciális hatóságként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állapítja meg. A jegybank negyedévente vizsgálja felül az alkalmazandó tőkepufferráta mértékét az irányadó tőkepufferráta, a bankrendszer ciklikus állapotának alakulását jellemző indikátorok, valamint szükség esetén további, a pénzügyi stabilitás tekintetében releváns tényezők figyelembevételével.

A ciklikus rendszerkockázatok szintjében és dinamikájában továbbra sem látható érdemi változás. A stabilan negatív irányadó hitel/GDP rés mértéke, valamint a kiegészítő túlfűtöttségi és sérülékenységi indikátorok aktuális szintje és dinamikája a ciklikus rendszerkockázat alacsony szintjét jelzik. Mindezek alapján az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta 0 százalékos szinten való fenntartásáról döntött. A rátában a következő 1 éves időhorizonton nem várható változás, ami támogathatja a hitelintézetek hazai hitelezési aktivitását.
goldman shutter
vodafonemti
BÉT
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tömeges elbocsátás jön a Citigroupnál