Bank

Úgy döntött az MNB, most nem fékezi a bankrendszert

Portfolio
Nem változtatott az MNB azon a 0%-os banki tőkekövetelményen, amelyet a hitelezés túlfűtöttsége esetén kellene megemelni. Megnyugtató tehát, hogy a jegybank nem lát egyelőre jelentős rendszerkockázatokat.
A jegybank közleménye szerint a Magyar Nemzeti Bank meghatározta az anticiklikus tőkepufferráta 2016. október 1-jétől alkalmazandó mértékét. Mivel a ciklikus rendszerkockázatok alacsony szintje nem indokolja az anticiklikus tőkepufferráta mértékének emelését, a Pénzügyi Stabilitási Tanács a hitelezés támogatása érdekében továbbra is fenntartja a 0 százalékos szintet.

Az anticiklikus tőkepuffer célja a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése, végeredményben pedig a pénzügyi rendszer gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítása. A hazai és EU szabályozás alapján a hazai kitettségekre alkalmazandó tőkepuffer mértékét makroprudenciális hatóságként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állapítja meg. A jegybank negyedévente vizsgálja felül az alkalmazandó tőkepufferráta mértékét az irányadó tőkepufferráta, a bankrendszer ciklikus állapotának alakulását jellemző indikátorok, valamint szükség esetén további, a pénzügyi stabilitás tekintetében releváns tényezők figyelembevételével.

A ciklikus rendszerkockázatok szintjében és dinamikájában továbbra sem látható érdemi változás. A stabilan negatív irányadó hitel/GDP rés mértéke, valamint a kiegészítő túlfűtöttségi és sérülékenységi indikátorok aktuális szintje és dinamikája a ciklikus rendszerkockázat alacsony szintjét jelzik. Mindezek alapján az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta 0 százalékos szinten való fenntartásáról döntött. A rátában a következő 1 éves időhorizonton nem várható változás, ami támogathatja a hitelintézetek hazai hitelezési aktivitását.
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
öngondi