Bank

Milliárdos csalási botrányba keveredett az egyik legnagyobb hedge fund

Portfolio
Daniel Och, milliárdos vagyonkezelő hedge fundja, az Och-Ziff 412 millió dollárt (azaz körülbelül 114 milliárd forintot) fog kifizetni egy korrupciós ügy miatt kiszabott büntetésként, a szakember maga is befizet a kasszába - írja a Forbes.
Och alapja fénykorában 48 milliárd dollárnyi ügyfélvagyont menedzselt. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) szerint a vagyon egy részét arra használták Och megbízottjai, hogy afrikai hivatalnokokat fizessenek le Csádban, Nigerben, Guineában és Kongóban, cserébe bányászati jogokat és egyéb privilégiumokat kaptak meg egy olyan területen, amiről úgy gondolták, kívül esik az amerikai hatóság radarján.

Az SEC szerint a hedge fund 90 millió dolláros nyereséget szerzett a hivatalnokok korrumpálásán 2008 és 2012 között, többek közt gyémántokkal üzleteltek.

A vállalat elismerte bűnösségét és megegyezett a felügyelettel egy 412 millió dolláros bírságban. Och maga fogja ennek nagy részét kifizetni, 350 millió dollárnyi részvényt vásárol a vállalattól. Elvileg a vagyonkezelő egyébként nem tudott beosztottjai mesterkedéséről, a tranzakciókat viszont jóváhagyta, amelyek befektetésként, illetve hitelként kerültek be a vállalat könyveibe.

A tőzsdén kereskedett Och-Ziff részvényei 6 százalékot emelkedtek a hírre, a vizsgálat alatt körülbelül 50 százalékot esett a hedge fund részvényeinek árfolyama, kezelt vagyona pedig 40 milliárd dollár alá esett vissza.

Milliárdos csalási botrányba keveredett az egyik legnagyobb hedge fund
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
CIB: minden ötödik lakossági hitel babaváró kölcsön lehet