Itt a csomag: felvételkori árfolyamon váltják át a román frankhiteleket (2.)
Bank

Itt a csomag: felvételkori árfolyamon váltják át a román frankhiteleket (2.)

MTI
Portfolio
A svájci frankban felvett lakossági hiteleket eredeti árfolyamon váltják lejhitelre - az erről szóló törvénytervezetet egyhangúan fogadta el a román képviselőház kedden. A Fitch múlt heti elemzése szerint több mint 160 milliárd forintba kerülhet a csomag a román bankszektornak, ugyanakkor a devizahitelek többségét (mivel azok euróhitelek) nem érinti a bejelentés. Az OTP romániai leánybankja már korábban átváltotta a frankhitelei nagy részét, így valószínűleg mérsékelten érinti csak a csomag.
A jogszabály szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kell a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes.

Idén nyáron a több mint 50 ezer még meglévő lakossági frankhitel 5,8 milliárd lejt (400 milliárd forint) tett ki, 25 százalékkal kevesebbet, mint tavaly év végén. A tervezetet korábban a szenátus már megszavazta. A törvény akkor lép hatályba, ha azt az államfő kihirdeti.

A fenti számból is látszódik, hogy a frankhitel-probléma jóval kisebb Romániában, mint Magyarországon volt: nálunk mintegy hatszor ennyi frankhitelt forintosítottak a románhoz képest feleakkora népesség mellett. A Fitch múlt heti elemzése szerint a csomag közel 2,4 milliárd lejbe, vagyis több mint 160 milliárd forintjába kerülhet a román bankszektornak.

A képviselőházban elfogadott a tervezetből törölték azt az előírást, hogy csak a jövedelmük 50 százalékánál nagyobb törlesztő-részleteket fizető frankhitelesek jogosultak az előnyös konverzióra, miként azt a feltételt is, amely a 250 ezer franknál kisebb hitelekre korlátozta a törvény hatályát. A decemberi parlamenti választásokra készülő román pártok képviselői felszólalásaikban egymásra licitálva igyekeztek a - mindenki által támogatott - törvény szerzői jogát kisajátítani.

A Román Nemzeti Bank (BNR) több ízben megpróbálta lebeszélni a honatyákat arról, hogy a frankhitelek korábbi árfolyamokon való átváltásáról alkossanak jogszabályt. A BNR szerint a törvény kamatemelésekhez vezethet, és megingathatja a lej árfolyamát, mivel arra kényszeríti a bankokat, hogy lejt adjanak el mintegy 1,2 milliárd euró értékben.

A frankhitelek konverziójában korábban több bank, így az OTP és a Banca Transilvania is aktív volt, így a rájuk gyakorolt hatása valószínűleg mérsékelt lesz a csomagnak.

Az OTP augusztus közepén közölte, hogy romániai leánybankja tavaly decemberben részleges tartozás-elengedést és alacsonyabb kamatokat ajánlott fel több mint tízezer frankhitelesének, ha lejre vagy euróra váltják svájci frankban leszerződött hitelüket.A bank által felkínált kedvezményes átváltási program nyújtotta lehetőséggel több mint 7 ezer ügyfél élt, ami a bank frankhiteleseinek 72 százalékát jelenti. A felkínált átlagkedvezmény 21,2 százalék volt. Az átváltási programra 425 millió lej (mintegy 30 milliárd forint) tartalékot képzett a bank.
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hsbc_shutter