Itt a csomag: felvételkori árfolyamon váltják át a román frankhiteleket (2.)
Bank

Itt a csomag: felvételkori árfolyamon váltják át a román frankhiteleket (2.)

MTI
Portfolio
A svájci frankban felvett lakossági hiteleket eredeti árfolyamon váltják lejhitelre - az erről szóló törvénytervezetet egyhangúan fogadta el a román képviselőház kedden. A Fitch múlt heti elemzése szerint több mint 160 milliárd forintba kerülhet a csomag a román bankszektornak, ugyanakkor a devizahitelek többségét (mivel azok euróhitelek) nem érinti a bejelentés. Az OTP romániai leánybankja már korábban átváltotta a frankhitelei nagy részét, így valószínűleg mérsékelten érinti csak a csomag.
A jogszabály szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kell a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes.

Idén nyáron a több mint 50 ezer még meglévő lakossági frankhitel 5,8 milliárd lejt (400 milliárd forint) tett ki, 25 százalékkal kevesebbet, mint tavaly év végén. A tervezetet korábban a szenátus már megszavazta. A törvény akkor lép hatályba, ha azt az államfő kihirdeti.

A fenti számból is látszódik, hogy a frankhitel-probléma jóval kisebb Romániában, mint Magyarországon volt: nálunk mintegy hatszor ennyi frankhitelt forintosítottak a románhoz képest feleakkora népesség mellett. A Fitch múlt heti elemzése szerint a csomag közel 2,4 milliárd lejbe, vagyis több mint 160 milliárd forintjába kerülhet a román bankszektornak.

A képviselőházban elfogadott a tervezetből törölték azt az előírást, hogy csak a jövedelmük 50 százalékánál nagyobb törlesztő-részleteket fizető frankhitelesek jogosultak az előnyös konverzióra, miként azt a feltételt is, amely a 250 ezer franknál kisebb hitelekre korlátozta a törvény hatályát. A decemberi parlamenti választásokra készülő román pártok képviselői felszólalásaikban egymásra licitálva igyekeztek a - mindenki által támogatott - törvény szerzői jogát kisajátítani.

A Román Nemzeti Bank (BNR) több ízben megpróbálta lebeszélni a honatyákat arról, hogy a frankhitelek korábbi árfolyamokon való átváltásáról alkossanak jogszabályt. A BNR szerint a törvény kamatemelésekhez vezethet, és megingathatja a lej árfolyamát, mivel arra kényszeríti a bankokat, hogy lejt adjanak el mintegy 1,2 milliárd euró értékben.

A frankhitelek konverziójában korábban több bank, így az OTP és a Banca Transilvania is aktív volt, így a rájuk gyakorolt hatása valószínűleg mérsékelt lesz a csomagnak.

Az OTP augusztus közepén közölte, hogy romániai leánybankja tavaly decemberben részleges tartozás-elengedést és alacsonyabb kamatokat ajánlott fel több mint tízezer frankhitelesének, ha lejre vagy euróra váltják svájci frankban leszerződött hitelüket.A bank által felkínált kedvezményes átváltási program nyújtotta lehetőséggel több mint 7 ezer ügyfél élt, ami a bank frankhiteleseinek 72 százalékát jelenti. A felkínált átlagkedvezmény 21,2 százalék volt. Az átváltási programra 425 millió lej (mintegy 30 milliárd forint) tartalékot képzett a bank.
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orban viktor uj kozep-europa