Bank

MNB-igazgató: mi mások vagyunk

Portfolio
A magyar jegybank nem konvencionális politikája eltér attól, amit ez alatt más jegybankok értenek - emelte ki előadásában Palotai Dániel. Az MNB ügyvezető igazgatója a lakás-takarékpénztárak európai kongresszusán beszélt, nem fukarkodva a saját munkájukra nézve hízelgő jelzőkkel.
Ma és holnap Budapesten tartja 18. kongresszusát a lakás-takarékpénztárak európai szövetsége, az EuBV. A rendezvény nyitóelőadását tartotta volna Matolcsy György, helyette azonban Palotai Dániel igazgató jött el az MNB-től, aki többek között az alábbiakról beszélt (Utána Farkas Ádám EBA-főigazgató is előadást tartott, erről itt tudósítottunk):
  • Magyarország gazdasági adataiban nagy változás következett be 2009 óta: az infláció 4,2%-ról 0,6%-ra, az éves GDP-változás -6,6%-ról +3% környékére, a költségvetési hiány 4,6%-ról 2% alá, a nettó külső adósság 55%-ról 23% környékére, a háztartási devizahitelek aránya 66%-ról 2% környékére, az államadósság devizaaránya pedig 46,2%-ról 30% környékére csökkent hét év alatt.
  • Mindez azonban nem volt elég a hosszú távú fenntartható konvergencia eléréséhez, a monetáris politika is új megközelítést kezdett el alkalmazni. A 3%-os, rugalmas inflációs cél mellett más célrendszert, nem konvencionális eszközöket is bevetett az MNB, többek között az NHP-t, az önfinanszírozási programot és a lakossági devizahitelek kivezetését említette az igazgató amellett, hogy bemutatta a jelentős kamatcsökkenés hatásait.
  • A devizahitelek konverziója növelte a monetáris politika hatékonyságát a lakossági hitelezésben, az alacsony kamatkörnyezetnek persze negatív következményei is vannak: a megnövekvő készpénzállományt és a bankszektor profitabilitásának a visszaesését érdemes kiemelni.
  • Az MNB nem konvencionális monetáris politikája eltér más jegybankokétól: míg utóbbiak elsősorban mérleget növelő eszközvásárlásokat értenek alatta, a magyar jegybank likviditást von el a bankrendszerből, és csökkenti a mérlegét, célzott módon avatkozik bele a piaci működésbe. Ennek is köszönhetően a magyar gazdaságnak kimagasló mértékben csökkent a sérülékenysége.
  • 2009 óta a magyar lakosság nettó vagyona 16 ezer milliárd forinttal 36 ezer milliárd forint közelébe növekedett, miközben a használtak után az új lakások iránti kereslet is növekedésnek indult. Az új kormányzati intézkedéseknek köszönhetően idén és jövőre 10 ezerrel több lakás épülhet Magyarországon. Az MNB egyelőre nem lát buborékot a lakáspiacon, de - különösen Budapesten - szorosan nyomon követi a kockázatokat.

"Szép új pénzvilág?" - Ezt a címet adták a szervezők a kétnapos kongresszusnak. Gergely Károly, a Fundamenta elnök-vezérigazgatója szerint ez most kijelentő módban is érvényes a lakás-takarékpénztárakra: optimistán tekintenek a jövőbe, még ha az alacsony kamatkörnyezet meg is nehezíti az életüket. Gergely szerint néhány éve még nem gondolták, hogy a monetáris politika olyan sikereket fog elérni, amelyeket Palotai az előadásában említett.
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock