Bank

A milliárdos felügyeleti bírságok miatt nem pörög a gazdaság

Portfolio
A bankokra és pénzügyi intézményekre kiszabott bírságok és jogi kiadások hátráltatják valójában a globális növekedést egyes elemzők szerint.
A jogi jellegű kiadások gyakorolnak leginkább nyomást a bankokra Minouche Shafik, a Bank of England vezér helyettese szerint, aki egy New York-i konferencián beszélt álláspontjáról:

Az a durván 275 milliárd dollár jogi kiadás, amit a nemzetközi bankok kifizettek 2008 óta 5000 milliárd dollárnyi, reálgazdaságnak nyújtott hitelezési kapacitást redukált.

Más döntéshozók szerint pedig a pénzmosási szabályok szigora miatt a bankok gyakorlatilag teljesen leválasztottak pár feltörekvő gazdaságot a globális pénzügyi rendszerről; ennek a gondolatsornak az egyik legnagyobb szószólója az Nemzetközi Valutaalap (IMF) is.

A felügyeleti szervek szerint a kiszabott bírságokért a pénzintézetek a hibásak, mert még mindig rengeteg etikai kívánnivalót hagy maga után a tevékenységük, a jogi költségeket pedig úgy tudják csökkenteni, hogy ha rendesen viselkednek.

William Dudley, a New York-i Fed elnöke szerint a pénzügyi közösség hatékonyságot az ássa alá, hogy a bankokban nem lehet bízni.

Legutóbb az Egyesült Államok helyezett kilátásba egy 14 milliárd dolláros bírságot a Deutsche Banknak, amit az eleve küszködő német pénzintézet nem valószínű, hogy ki fog tudni fizetni tőkeemelés nélkül, de szinte az összes nagyobb banknak vannak ilyen ügyei; a hónapokban fog záródni a Credit Suisse és a Barclays vizsgálata is, itt még nem született ítélet. 2015-ben öt globális bank fizetett ki összesen 5,6 milliárd dolláros bírságot a devizaárfolyamok manipulációja miatt.

(The Wall Street Journal)
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
freddie mac fannie mae fhfa