Bank

A milliárdos felügyeleti bírságok miatt nem pörög a gazdaság

Portfolio
A bankokra és pénzügyi intézményekre kiszabott bírságok és jogi kiadások hátráltatják valójában a globális növekedést egyes elemzők szerint.
A jogi jellegű kiadások gyakorolnak leginkább nyomást a bankokra Minouche Shafik, a Bank of England vezér helyettese szerint, aki egy New York-i konferencián beszélt álláspontjáról:

Az a durván 275 milliárd dollár jogi kiadás, amit a nemzetközi bankok kifizettek 2008 óta 5000 milliárd dollárnyi, reálgazdaságnak nyújtott hitelezési kapacitást redukált.

Más döntéshozók szerint pedig a pénzmosási szabályok szigora miatt a bankok gyakorlatilag teljesen leválasztottak pár feltörekvő gazdaságot a globális pénzügyi rendszerről; ennek a gondolatsornak az egyik legnagyobb szószólója az Nemzetközi Valutaalap (IMF) is.

A felügyeleti szervek szerint a kiszabott bírságokért a pénzintézetek a hibásak, mert még mindig rengeteg etikai kívánnivalót hagy maga után a tevékenységük, a jogi költségeket pedig úgy tudják csökkenteni, hogy ha rendesen viselkednek.

William Dudley, a New York-i Fed elnöke szerint a pénzügyi közösség hatékonyságot az ássa alá, hogy a bankokban nem lehet bízni.

Legutóbb az Egyesült Államok helyezett kilátásba egy 14 milliárd dolláros bírságot a Deutsche Banknak, amit az eleve küszködő német pénzintézet nem valószínű, hogy ki fog tudni fizetni tőkeemelés nélkül, de szinte az összes nagyobb banknak vannak ilyen ügyei; a hónapokban fog záródni a Credit Suisse és a Barclays vizsgálata is, itt még nem született ítélet. 2015-ben öt globális bank fizetett ki összesen 5,6 milliárd dolláros bírságot a devizaárfolyamok manipulációja miatt.

(The Wall Street Journal)
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Vida József megvette a TV2-t