Bank

Kínában a bankok tesztelik a felügyeletet

Portfolio
A két legnagyobb kínai bank, az Industrial and Commercial Bank of China és a China Construction Bank a felügyelet toleranciáját teszteli azzal, hogy a profitjukat védik a tőkebufferek növelése helyett.
Az ICBC és a Construction Bank harmadik negyedéves jelentése arról árulkodik, hogy a hitelveszteség-elnyelő kapacitásuk a felügyelet által elvárt, a nem teljesítő hitelállományukhoz viszonyított 150 százalékos minimum követelmény alatt van.

Eddig semmilyen büntetést nem kaptak a világ második legnagyobb gazdaságának hitelintézetei a mulasztás miatt, a hongkongi DBS Vickers elemzője szerint.

Ha a felügyelet utasítja az ICBC-t, amely a legnagyobb kihágást követte el, hogy emelje vissza a mutatót 150 százalék fölé, a hitelintézetnek fel kell gyorsítania majd annak ütemét, ahogy a rossz hitelektől szabadul meg és hatalmas pofont kaphat a nyereségessége. A felügyelet egyelőre nem kommentálta a Bloomberg értesüléseit.

Átlagosan egyébként Kínában 175 százalék körül van a veszteségelnyelő kapacitásuk a rossz hitelállományhoz viszonyítva. Ez az érték nemzetközileg is magasnak számít. Bár a felügyelet eddig toleráns volt a szabályok megszegésével kapcsolatban, ez nem biztos, hogy örökre így marad.

A tavalyi harmadik negyedévhez képest egyébként Kína öt legnagyobb bankjának nyeresége 0,8 százalékot emelkedett az idei év harmadik negyedévében.

Az ICBC fedezeti mutatója 136,1 százalék, míg a Construction Banké 148,8 százalék. A másik két "nagy", a Bank of China és az Agricultural Bank of China mutatója 150 százalék fölött van.

A pénzintézetek elkezdtek lobbizni azért, hogy a felügyeleti elvárás csökkenjen 120-130 százalék köré, de eddig nem jártak sikerrel, így vélhetően most azt tesztelik, hogy meddig mehetnek el.

BET
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
öngondi