Bank

Kínában a bankok tesztelik a felügyeletet

Portfolio
A két legnagyobb kínai bank, az Industrial and Commercial Bank of China és a China Construction Bank a felügyelet toleranciáját teszteli azzal, hogy a profitjukat védik a tőkebufferek növelése helyett.
Az ICBC és a Construction Bank harmadik negyedéves jelentése arról árulkodik, hogy a hitelveszteség-elnyelő kapacitásuk a felügyelet által elvárt, a nem teljesítő hitelállományukhoz viszonyított 150 százalékos minimum követelmény alatt van.

Eddig semmilyen büntetést nem kaptak a világ második legnagyobb gazdaságának hitelintézetei a mulasztás miatt, a hongkongi DBS Vickers elemzője szerint.

Ha a felügyelet utasítja az ICBC-t, amely a legnagyobb kihágást követte el, hogy emelje vissza a mutatót 150 százalék fölé, a hitelintézetnek fel kell gyorsítania majd annak ütemét, ahogy a rossz hitelektől szabadul meg és hatalmas pofont kaphat a nyereségessége. A felügyelet egyelőre nem kommentálta a Bloomberg értesüléseit.

Átlagosan egyébként Kínában 175 százalék körül van a veszteségelnyelő kapacitásuk a rossz hitelállományhoz viszonyítva. Ez az érték nemzetközileg is magasnak számít. Bár a felügyelet eddig toleráns volt a szabályok megszegésével kapcsolatban, ez nem biztos, hogy örökre így marad.

A tavalyi harmadik negyedévhez képest egyébként Kína öt legnagyobb bankjának nyeresége 0,8 százalékot emelkedett az idei év harmadik negyedévében.

Az ICBC fedezeti mutatója 136,1 százalék, míg a Construction Banké 148,8 százalék. A másik két "nagy", a Bank of China és az Agricultural Bank of China mutatója 150 százalék fölött van.

A pénzintézetek elkezdtek lobbizni azért, hogy a felügyeleti elvárás csökkenjen 120-130 százalék köré, de eddig nem jártak sikerrel, így vélhetően most azt tesztelik, hogy meddig mehetnek el.

Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hajléktalanbuda