Kevés a bevétel, mégis rekordnyereség az Ersténél
Bank

Kevés a bevétel, mégis rekordnyereség az Ersténél

Portfolio
Hiába nő most már két éve az Erste Group hitelállománya, a bankcsoport az alacsony kamatkörnyezet miatt egyre kisebb bevételből kénytelen gazdálkodni. Az elemzői várakozásokat - a vártnál alacsonyabb hitelezési céltartalékoknak és a magasabb kereskedési eredménynek köszönhetően - így is sikerült a harmadik negyedévben túlszárnyalni. A nettó eredmény 337 millió euró lett, ebből a magyar leánybank jelentősen csökkenő kamatbevételek mellett csak 8,8 millió eurót hozott. 2017-re is adott előrejelzést a bankcsoport.
Valószínűleg a gyenge bevételi szint miatt 5% körüli zuhanással reagált az árfolyam a gyorsjelentésre a kereskedés első negyed órájában:A Reuters elemzői konszenzusánál 9%-kal magasabb, 337 millió eurós adózott eredményt sikerült elérnie a harmadik negyedévben az Erste Groupnak. A háttérben a nettó kamatbevételek, valamint díj- és jutalékbevételek vártnál alacsonyabb szintje, ugyanakkor a nettó kereskedési eredmény túlteljesülése áll. A ráfordítások körében a működésiek magasabbak lettek a vártnál, a hitelezési céltartalék-képzés viszont alig több mint a fele volt annak, amire az elemzők számítottak. Összességében tehát vegyes, mérsékelten kedvező a kép.

Kevés a bevétel, mégis rekordnyereség az Ersténél
A kamatmarzsok szempontjából továbbra is rendkívül nehéz piaci környezet ellenére, úgy tűnik, ez lett a bankcsoport történetének legjobban sikerült harmadik negyedéve. A válság éveihez képest ez elsősorban a kockázati költségek jelentős visszaesésének köszönhető, miközben a bevételekre sok panasz lehet az osztrák bankcsoportnál.

Kevés a bevétel, mégis rekordnyereség az Ersténél
Az öt évvel ezelőttihez képest a nettó kamatbevételek 19%-kal estek vissza. A nettó díj- és jutalékbevételek 4%-os emelkedése ezt a visszaesést nem képes kompenzálni. Az egy évvel ezelőttihez képest ráadásul már ezek is 3%-kal csökkentek, miközben a nettó kamatbevételek 4%-kal estek vissza.

Kevés a bevétel, mégis rekordnyereség az Ersténél
Jól menedzselte az elmúlt években a hitelportfólióját az Erste, aminek az eredménye most a bank nem teljesítő hiteleinek állományán is látható: az NPL-ráta immár békeidőket idéző szinten, 5,5%-on tartózkodik, a problémás hitelek céltartalék-fedezettsége pedig 68% közelében áll. A hitelezési céltartalék-képzés az ügyfelek fizetési képességében bekövetkezett javulásnak köszönhetően töredéke a korábbi években megszokott szintnek - gyakorlatilag ennek köszönhető, hogy rekordszintű profitot sikerült most is elérni.

Kevés a bevétel, mégis rekordnyereség az Ersténél
Egyébként a hitelezési aktivitással sincs gond: miközben a Raiffeisen például most is folyamatos méretcsökkentő üzemmódban működik, az Erste hitelállománya az elmúlt egy évben is 3,6%-kal tudott nőni. Az alacsony kamatok ellenére ennél még nagyobb, 6,8%-os mértékben gyarapodott egy év alatt a bankcsoport betétállománya.

Kevés a bevétel, mégis rekordnyereség az Ersténél
Továbbra is jelentős az osztrák operáció hozzájárulása a bankcsoport eredményéhez, és kiszámíthatóan magas profitot produkál a cseh leánybank is. A korábbi évekhez képest rekordszintű profitot hozott a román leánybank, a magyar leánybank 8,8 millió eurós nettó eredménye pedig az előző negyedévitől (amikor jelentő összegű céltartalékot írt vissza) jelentősen elmarad, de legalább pozitív a nettó kamatbevételek évi 13%-os visszaesése ellenére is.

Kevés a bevétel, mégis rekordnyereség az Ersténél

A kilátásokról szólva a bank megerősítette, hogy 12% feletti tőkearányos megtérülést (ROTE) érhet el idén, és jó úton halad afelé a társaság, hogy az idei év teljesítménye után 1 eurós részvényenkénti osztalékot fizessen jövőre, ez 3,5% osztalékhozamnak felelne most meg.

A bank 2017-re is fogalmazott meg várakozásokat:
  • a jövő évi ROTE 10% fölött lehet (egy egyszeri osztrák bankadófizetési kötelezettséget idén letudnak)
  • legjobb esetben is stagnáló bevételek és 5%-os nettó hitelnövekmény mellett.
  • A digitalizáció miatt a költségek 1-2%-kal nőhetnek, és
  • a kockázati költségek is valamelyest emelkedhetnek, bár történelmileg alacsony szinten tartózkodhatnak továbbra is.

A működési eredményt összességében az alacsonyabb osztrák bankadó javíthatja.

Kevés a bevétel, mégis rekordnyereség az Ersténél
Andreas Treichl vezérigazgató azt is kiemelte, hogy a bank elsődleges tőkemutatóját (CET1) sikerült a banknak 13,2%-ra emelnie. A jelenlegi nehéz helyzetben is egészséges profitabilitást tud ígérni a bankcsoport.

Valószínűleg a gyenge bevételi szint miatt 5% körüli zuhanással reagált az árfolyam a gyorsjelentésre a kereskedés első negyed órájában:

Kevés a bevétel, mégis rekordnyereség az Ersténél
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mnb_jegybank_felügyelet_shutter