Bank

Tiltakozik a Dimenzió az MNB döntése ellen

Portfolio
Az egyesület vezetése nem ért egyet az MNB azon döntésével, amely tegnap azonnali hatállyal visszavonta a biztosítóegyesület biztosítási tevékenységi engedélyét - közölte a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesület igazgatósága és felügyelőbizottsága a Portfolio-hoz eljutott közleményében. Szerintük mindent sikeresen megtettek annak érdekében, hogy folytathassák működésüket. Egy 1993 és 2003 között értékesített, ma már túl magasnak számító (4%-os) hozamgaranciájú nyugdíjbiztosítás okozta a galibát.
A Dimenzió Biztosító Egyesülettel szemben az elmúlt hónapok eljárásai azt állapították meg - amit az MNB határozata és közleménye is tartalmaz -, hogy az ügyfelek megtakarításai maradéktalanul rendelkezésre állnak, jelenleg és jövőre nézve is, az ügyfelek jogai semmilyen tekintetben nem sérültek - hívják fel a figyelmet.A Magyar Nemzeti Bank a Szolvencia 2 európai uniós irányelv szerinti tőkeszükséglet-fedezettség problémájával összefüggésben elutasította a benyújtott pénzügyi tervet. Az egyesület azt kifogásolja, hogy szerintük ezzel a felügyelet

elutasította a benne szereplő, "valódi megoldást jelentő", szolgáltatáscsökkentés intézkedési lehetőséget is. Az MNB jogértelmezése szerintük így szembe megy a biztosítási törvény azon céljával is, miszerint a törvény célja a biztosítókkal és a biztosítási rendszerrel kapcsolatos bizalom növelése.

Az egyesület tagságát képviselő küldöttgyűlés a szolgáltatáscsökkentés intézményi lehetőségét alapszabályba foglalta, illetve elhatározta annak gyakorlatban történő megvalósítását. Ezzel is orvosolni szerette volna az 1993 és 2003 között értékesített HNY1 (Halasztott kezdetű nyugdíjbiztosítás) termék ma már maradéktalanul nem fenntartható 4%-os hozamgaranciájának problémáját, amennyiben a rendelkezésre álló források adott évben erre nem nyújtanak kellő fedezetet.

A Dimenzió Biztosító igazgatósága és a felügyelőbizottsága meg fogja fontolni, hogy éljen a törvény adta jogorvoslati lehetőségekkel, és bíróságon támadja meg az MNB határozatát, kérve végrehajtásának azonnali hatállyal történő felfüggesztését. Mivel az MNB-határozat a Dimenzió Egyesületet egyéb tevékenységeiben nem érinti, fontosnak tartják, hogy az egyesület vagyonát, szervezettségét, az ügyfelek érdekeit "az MNB további eljárása a szükségesnél jobban ne csonkítsa".
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Farkas Ádám_mti