Csúnyán megbüntette az MNB a KDB-t
Bank

Csúnyán megbüntette az MNB a KDB-t

Portfolio
Az MNB ma közzétett határozatában összesen 29 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a KDB Bank Európa Zrt.-t - többek között - tőkeszámítási, számviteli, ügyletminősítési, fedezetértékelési, illetve az informatikai és belső szabályozási tevékenységét érintő egyes hiányosságok miatt.
Az MNB hivatalból indított átfogó ellenőrzési eljárás keretében vizsgálta a KDB tevékenységét. Ennek során a jegybank a 2013. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. A feltárt jogsértések ügyfél-érdeksérelmet nem okoztak, s nem hordoznak olyan kockázatokat, amelyek veszélyeztetnék a bank megbízható működését - közölte a felügyelet.

A vizsgálat egyebek között a hitelkockázat
  • azonosítására,
  • mérésére,
  • kezelésére - ezen belül az ügyletminősítésre, a fedezetértékelési és - rögzítési gyakorlatra -, továbbá
  • a tőkekövetelmény-számításra
vonatkozóan állapított meg - részben a korábbi felügyeleti határozatban már kifogásolt, de a KDB Bank által meg nem szüntetett - hiányosságokat. Hiányosságokat talált a jegybank emellett az
  • informatikai és nyilvántartási rendszerek, valamint
  • a számviteli eljárások

terén is. Megállapította továbbá, hogy a KDB Bank tevékenysége során nem tartotta be maradéktalanul a
  • belső ellenőrzésre,
  • szabályozásra és
  • szervezeti működésre, valamint a
  • pénzmosás elleni védekezésre
vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Mindezek nyomán az MNB határidő tűzésével kötelezte a KDB Bankot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére, s erről - az erről szóló belső ellenőri jelentés megküldésével - számoljon be a jegybanknak.

A kötelezés keretében az intézménynek gondoskodnia kell a belső szabályozás és a számviteli eljárások megfelelőségéről, a folyamatba épített ellenőrzések, a fedezetkezelési folyamatok fejlesztéséről, illetve javításáról, valamint a nyilvántartások és az adatszolgáltatás teljes körűségéről. A banknak teljes körűen meg kell felelnie a jogszabályoknak a tőkekövetelmény számítása, az ügyletminősítések, valamint az informatikai rendszerek működtetése során, továbbá a pénzmosás elleni védekezés körében be kell tartania a vonatkozó előírásokat.

A vizsgálat során feltárt hiányosságok miatt a jegybank összesen 29 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az intézményre. A bírság megállapítását különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében feltárt jogsértések számossága és jelentős - egyes esetekben magas - kockázati besorolása, illetve a jogsértések ismétlődése.

Súlyosító körülményként értékelte a jegybank továbbá a szabályszegések egy részének rendszerszintű jellegét, illetve, hogy egyes hiányosságok megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozat is kötelezte a hitelintézetet. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor a bank kisebb piaci súlya, továbbá az, hogy a vizsgálat a jogsértésekkel összefüggésben nem tárt fel ügyfél-érdeksérelmet.
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
öngondi