Súlyos megszorítások küszöbén egyes magyar bankok?
Bank

Súlyos megszorítások küszöbén egyes magyar bankok?

Gyorsulva nő a hitelezés és egyre jobb az eszközminőség Közép-Európa bankjainál. A szűk kamatmarzs és a szabályozói terhek miatt azonban így is jóval alacsonyabb a megtérülésük a válság előttinél. Különösen igaz ez a magyar bankszektorra, amely a régiós átlagnál is nagyobb hatékonyságjavításra szorul. Az újabb súlyos megszorítást egyes magyar bankok csak digitalizációval kerülhetik el, miután az alacsony kamatkörnyezet behatárolja a hitelezési aktivitásból és volumenbővítésből fakadó bevételnövelési lehetőségeiket. A Deloitte és az Efma friss tanulmányából szemezgettünk.
A digitalizáció áll holnapi Banking Technology 2016 konferenciánk fókuszában, az utolsó helyek még kiadók!


Nyolc régiós EU-tagállam (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Románia és Bulgária) bankszektorának teljesítményét vizsgálja a "CE Banking Outlook" címmel, "Winning in the Digital Arms Race" alcímmel nemrég megjelent tanulmány. Néhány fő üzenet, illetve tanulság, amit levontunk az elemzésből:
  • Javul a közép-európai (CE) bankszektor teljesítménye a hitelezés felpörgésének és az eszközminőség javulásának köszönhetően, de a profitabilitás jócskán elmarad a válság előttitől. A kamatmarzsok szűkülése és a szabályozói terhek növekedése kikényszeríti a működési hatékonyság további javítását.
  • A régiós bankok átlagos tőkearányos megtérülése (ROE) tavaly 6,7% volt, vagyis magasabb, mint a 2014-es 4,5%. Mindkettő 2 százalékponttal magasabb volt, mint az eurózóna bankszektorának megtérülése. 2018-ra 7,8%-ra emelkedhet a szám, ami még mindig jóval alacsonyabb lesz a válság előttinél, de a 2009-2010-es 8-9%-nál is.
  • A közép-európai bankok nettó kamatmarzsa (tavaly 2,4%, szemben a 2012-es 2,7%-kal) jóval magasabb az eurózóna bankjainál (1,3%), de nagyobb a kamatbevételekre való ráutaltságuk (a nettó bevételek 67%-át hozzák) is. A kamatmarzs tovább szűkülhet a régióban is, 2018-ban 2,2%-ra várható.


Súlyos megszorítások küszöbén egyes magyar bankok?
  • A makrogazdasági mutatók kedvezőek maradhatnak a bankok számára, az Economist Intelligence Unit például idén 2,8%-os, 2017-18-ban pedig 2,7-3,0%-os GDP-növekedést vár a régióban, ez 1,3-1,5 százalékponttal jobb az eurózóna várható növekedésénél.
  • A növekedésnek is köszönhetően tavaly 3,4%-kal nőtt a hitelállomány a régióban (3 százalékponttal magasabb ez az eurózóna adatánál), 2018-ra pedig már 5,0%-os éves hitelnövekedésre lehet számítani.


Súlyos megszorítások küszöbén egyes magyar bankok?


Súlyos megszorítások küszöbén egyes magyar bankok?
  • A jelzáloghitelezés bővülése lassulhat, a fogyasztási hitelezés növekedése azonban lendületben marad a lakossági üzletágakban. A gazdasági növekedés 2018-ra a lakosságinál is nagyobb hitelbővülést tehet lehetővé a vállalatok esetében.


Súlyos megszorítások küszöbén egyes magyar bankok?


Súlyos megszorítások küszöbén egyes magyar bankok?
  • A digitalizáció minden bankszektorban prioritást élvez, de az egyes bankszektorok digitális érettsége jócskán eltér. A digitális átalakulás a fiókszám és a működési költségek csökkenését, és közép távon a hatékonyság javulását vetíti előre. A tanulmány digitalizációra vonatkozó részével külön cikkben foglalkozunk.


Súlyos megszorítások küszöbén egyes magyar bankok?
  • Megugrott a bankszektor M&A-aktivitása, ezt elsősorban az eszközminőség stabilizálódása és a nem banki vevők (pl. magántőkealapok, biztosítók) megjelenése támogatja, az egyenlőtlen bankok közötti profiteloszlás és a mérethatékonysági szempontok érvényesülése pedig tovább fűtheti. 2014-2016-ban 17 régiós tranzakcióból 11 három országban (Magyarország, Szlovénia, Románia) történt, a 17-ből 8 esetben pedig nem bank volt a vevő.
  • A nem teljesítő hitelek aránya a 2013-as 11,0%-os csúcsról 8,8%-ra csökkent tavaly a régióban, 2018-ban pedig 7,0%-ra mérséklődhet. Csökkenhet az északiak (lengyelek, csehek, szlovákok) és a déliek (magyarok, románok, bolgárok, horvátok és szlovének) közötti különbség. Jellemzően a kockázati költségek további csökkenésére van kilátás 2018-ig.


Súlyos megszorítások küszöbén egyes magyar bankok?
Ahogy a fenti ábrákon is látható, a magyar bankszektor még a régiós társakhoz képest sem állt jól a hitelezésben, de - különösen a válllalati és a fogyasztási hitelezés beindulásának köszönhetően - nagyjából együttmozoghat a régióval a következő években.

Miután a legnagyobb arányú fiókbezárások éppen Magyarországon történtek 2013-tól 2015-ig, a hatékonyság javításában még mindig óriási tartalékaik vannak a magyar bankoknak. Nálunk a legmagasabb a (bankadóval együtt számított) költség/bevétel arány a régióban, és nálunk van a legnagyobb szükség és lehetőség a hatékonyságjavításra. Ezt a bankadó újabb (2017-ben várható) csökkentése mellett a digitalizáció is támogatni fogja - ebben a 8 országból a második legrosszabb, vagyis a 7. helyen áll a magyar bankszektor, és csak a sokat szenvedett szlovén bankszektort előzi meg.

Súlyos megszorítások küszöbén egyes magyar bankok?
Bár sokat hallani arról, hogy a lakáshitelek régiós összevetésben is drágák (magas felárral futnak) Magyarországon, a bankszektor teljes tevékenységi körét figyelembe véve nem mondható el, hogy a régióhoz képest kirívó kamatmarzzsal dolgoznának a magyar bankok. A régiós átlagnak megfelelő, 2,4%-os eszközarányos nettó kamatmarzsot ért el a szektor 2015-ben, ebben a régió átlagánál némileg kisebb, de további szűkülés várható 2018-ig. Ez csak rá fog tenni egy lapáttal a hatékonyságjavítási kényszerre.

Súlyos megszorítások küszöbén egyes magyar bankok?
A tanulmányból vett utolsó ábrából következtetni lehet arra, mely bankok szorulnak a legnagyobb hatékonyságjavításra (a magas C/I, vagyis költség/bevétel arány rossz hatékonyságot jelez). A nagyobb eszközállományú bankok helyzeti előnyben vannak, a mérethatékonysági megfontolások támogathatják a szektor további konszolidációját is.

Súlyos megszorítások küszöbén egyes magyar bankok?
A digitalizáció áll holnapi Banking Technology 2016 konferenciánk fókuszában, az utolsó helyek még kiadók!
Alteo klub
STA_28800
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Divatos húzással hozott meglepetést ma reggel az Erste