Bank

Bankháború robbant ki az EU és az USA közt

Portfolio
Protekcionista bankfelügyeleti háború indult az Egyesült Államok és az EU között: a tengerentúlon szigorúbb tőkekövetelményekkel sújtanák az unió bankjait, míg az öreg kontinensen hasonló válaszcsapásra készülnek. Közben az egyik amerikai felügyeleti szerv a Wells Fargo csalásából okulva a saját bankjait is szigorúbban fogná.
A The Wall Street Journal ír arról, hogy az amerikai szabályoknak megfelelően az Office of the Comtproller of the Currency (OCC) engedélyével változtathatott csak egy pénzintézet a senior menedzsment, vagy az igazgatótanács összetételén, ha törvénysértésen kapták a pénzintézetet, valamint a távozó vezetők végkielégítését is korlátozta a hatóság. A bankoknak emellett több időbe telne, míg engedélyt kapnak az OCC-től arra, hogy egyes stratégiai terveiket kivitelezni tudják, például egy bankfiók megnyitása lényegesen több időbe telhet.

Az OCC eddig többnyire rutinszerűen engedményeket osztott a bankoknak: a fenti szigorúbb szabályokkal nem sújtotta őket, hanem csak pénzbüntetést szabott ki rájuk, elsősorban olyan bankok kaptak engedményt, amelyek pénzügyi gondokkal küszködtek, nem pedig olyan bankok, amelyek átverték az ügyfeleiket.

Most viszont felmerült, hogy a Wells Fargót megfosztják az engedménytől, a pénzintézet 2,1 millió számlát nyitott meg anélkül, hogy erre az ügyfelektől felhatalmazást kapott volna. A felügyelet lépése súlyos kritikának az eredménye, az OCC-t ugyanis sokan bírálták amiatt, hogy a Wells Fargo visszaélése után csak 185 millió dolláros bírságot szabott ki a pénzintézetre, semmilyen más következménye nem volt a számtalan ügyfelet érintő csalásnak. Ha a szigor mellett dönt az OCC, más csalások esetén is szigorúbb szankciókkal sújthatják az érintett bankokat.

Közben az EU is szigorú banki szabályok bevezetésére készül, amely az EU-n kívüli székhelyű, de az EGT-ben szolgáltató pénzintézeteket "büntetné" (így a briteket is, ha tényleg kilépnek az EU-ból) - írja a Financial Times.

Az Európai Bizottság tervezett szabályai kísértetiesen hasonlítanak az Egyesült Államok 2014-ben bejelentett szabályaihoz, amelyek elvárják az európai bankoktól, hogy plusz tőkét tartsanak és külön holdingcég alá rendeljék az államokbeli üzletágukat. Ekkor az EU protekcionizmussal vádolta az Egyesült Államokat.

Ha törvénybe kerül, az EU szabályai arra kényszerítenék az amerikai bankokat, mint a Goldman Sachs, vagy a JP Morgan, hogy plusz tőkét és likviditást tartsanak az EU-ban, hogy egy válságot jobban tudjanak kezelni és az európai üzletágukat külön fel tudják számolni, ha szükségessé válik.

Brüsszel ellentámadásának vélhetően örülni fognak majd az európai bankok, viszont a globális pénzügyi felügyeleti együttműködés fragmentációját mutatja a bankfelügyeletek háborúja, valamint veszélyes, hogy a nemzetközi követelményeket duplikálja majd a helyi követelményrendszer.

Bár az EU döntéshozói határozottan állítják, hogy a javaslatot a Brexittől függetlenül fogalmazták meg, vélhetően a brit bankokra is vonatkozni fognak a szigorított követelmények, ha kilépnek az unióból.
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank