Bank

Új szabályokkal rukkoltak elő a britek a vagyonkezelésben

Portfolio
A britek 7 ezer milliárd fontnyi vagyont kezelő alapkezelői iparágára kiadott 200 oldalas tanulmányban a felügyelet (FCA) is rávilágított arra, amire előtt már sokan: az aktívan kezelt alapok többsége nem tudja megverni a benchmarkját, sőt, a passzívan kezelt alapokkal sok esetben magasabb hozamokat lehetne elérni. A felügyelet el is állt a javaslataival, amelyeket februárban véglegesítenek majd - írja a tanulmányra hivatkozva a Financial Times.
Az FCA tanulmánya szerint egy 20 ezer fontos befektetéssel egy, a FTSE All-Share indexet követő passzív alapban 44%-kal magasabb hozamot tudnánk elérni 20 év alatt, mintha ugyanezt az összeget egy aktívan kezelt alapba fektettük volna. Ráadásul az aktív alapkezelésből az alapkezelők szép profitokat tehettek zsebre, miközben az alapok költségei már egy évtizede nem csökkennek.

A felügyelet szerint nagyobb versenynek kellene lennie a piacon, így egyik javaslata szerint egy minden költséget egyben mutató díjat kellene meghatározni minden alapra, ami alapján könnyebben tudnának dönteni a befektetők. Emellett arra is kötelezné a vagyonkezelőket, hogy konkrétabb időtávot határozzanak meg a teljesítmény értékelésére, így a befektetőknek egyértelmű lenne, hogy adott időtáv alatt az alap felül tudta-e teljesítenie a referenciahozamát avagy sem.

A passzívan kezelt alapok marketingjével sem elégedett az FCA. A felügyelet szerint egyes alapkezelők sokkal inkább az aktív alapjaikat reklámozzák, a vizsgált brókerek és pénzügyi tanácsadók befektetési alap kínálatának csupán 6,9%-át tették ki a passzív alapok.

A tanulmány emellett az abszolút hozamú alapokat is vizsgálta, és mint kiderült, a brit abszolút hozamú alapok sok esetben nem következetesek a befektetők felé abban az értelemben, hogy mi is a benchmark, amit követnek. Sokan a betéti kamatok plusz 2%-ot jelölik meg referenciahozamként, míg a befektetőknek sokszor már azt mutatják, hogy a bankbetétek felett mennyit hoztak. ezeknél az alapoknál az elszámolt sikerdíjakkal kapcsolatban is lát kivetnivalót a felügyelet, sokszor akkor is sikerdíjat kérnek a vagyonkezelők, amikor az elért hozam alacsonyabb az alap által korábban kitűzött célnál.

Az FCA javaslatai egyelőre csak tervek, az alapkezelőknek lehetőségük nyílik észrevételezni azokat, mielőtt a végleges tanulmányt és módosításokat a felügyelet februárban benyújtja.
bkv0223
brexit0923
ensz0923.jpg
szerbia0923
villam0609
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
oktatás shutter