FONTOS Tovább ütik a forintot, itt az újabb történelmi mélypont
Válságot okozhat, ha a Brexit elől menekülő bankok kegyeiért versenyeznek az országok
Bank

Válságot okozhat, ha a Brexit elől menekülő bankok kegyeiért versenyeznek az országok

Portfolio
A francia bankfelügyeleti szervezet szerint néhány pénzintézet már "a tervezés előrehaladott fázisában van" ahhoz, hogy Párizsba mozgassák át néhány londoni műveleti egységüket. Más városok is csábítják a pénzintézeteket, azonban a túlzott verseny miatt a felügyeleti szervek egyre engedékenyebbek lehetnek, ennek pedig akár bankválság is lehet a vége.
Benoit de Juvigny a BBC-nek adott interjújában fejtette ki, hogy "nagy nemzetközi bankokat" már átvilágítottak ahhoz, hogy megkapják az engedélyt arra, hogy Franciaország fővárosában hozzák létre leányvállalatukat. Hozzátette, hogy nemcsak bankok, hanem "más cégek" is nem-hivatalos kérdéseket intéztek a felügyelethez arról, hogy tudnak a Brexit után Franciaországba költözni. Elismerte azt is, hogy szerinte más európai pénzügyi központok hatóságaival is tárgyalnak a vállalatok.

Többek közt Frankfurtba, Luxembourgba, Amszterdamba és Dublinba csábítják a helyi felügyeleti szervek, lobbisták a pénzintézeteket.

A hírcsatorna hozzáteszi, hogy az átvilágítás megterhelő és költséges a pénzintézetek számára és nagyobb bankok is csak akkor mennek bele, ha már "komoly a szándékuk" egy nagyobb üzlet előtt. Juvigny szerint lehet, hogy a francia felügyeleti szervezetet ki kell majd bővíteni, hogy a vállalatok beáramlásával meg tudjon birkózni.

Kiemelte azt is, hogy a városok egymás közti versengése könnyen eredményezheti azt is, hogy az országok felügyeleti szervei elkezdenek egyre kevésbé szigorúan működni azért, hogy a pénzintézeteket Londonból az adott országba tudják csábítani. Hozzátette, hogy szerinte túlzott engedékenység válságot robbanthat ki Európában, ezért arra kérte más országok felügyeleteinél dolgozó kollégáit, hogy ne módosítsanak a meglévő szabályozáson.

A bankok leginkább amiatt hagyják el Londont, mert elvesztik úgynevezett "útlevelüket" a Brexit miatt, vagyis a jogot, hogy az EGT egészében szolgáltassanak a szigetország fővárosából.
Frankfurt Stock Exchange
Boris Johnson
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
öngondi