Válságot okozhat, ha a Brexit elől menekülő bankok kegyeiért versenyeznek az országok
Bank

Válságot okozhat, ha a Brexit elől menekülő bankok kegyeiért versenyeznek az országok

Portfolio
A francia bankfelügyeleti szervezet szerint néhány pénzintézet már "a tervezés előrehaladott fázisában van" ahhoz, hogy Párizsba mozgassák át néhány londoni műveleti egységüket. Más városok is csábítják a pénzintézeteket, azonban a túlzott verseny miatt a felügyeleti szervek egyre engedékenyebbek lehetnek, ennek pedig akár bankválság is lehet a vége.
Benoit de Juvigny a BBC-nek adott interjújában fejtette ki, hogy "nagy nemzetközi bankokat" már átvilágítottak ahhoz, hogy megkapják az engedélyt arra, hogy Franciaország fővárosában hozzák létre leányvállalatukat. Hozzátette, hogy nemcsak bankok, hanem "más cégek" is nem-hivatalos kérdéseket intéztek a felügyelethez arról, hogy tudnak a Brexit után Franciaországba költözni. Elismerte azt is, hogy szerinte más európai pénzügyi központok hatóságaival is tárgyalnak a vállalatok.

Többek közt Frankfurtba, Luxembourgba, Amszterdamba és Dublinba csábítják a helyi felügyeleti szervek, lobbisták a pénzintézeteket.

A hírcsatorna hozzáteszi, hogy az átvilágítás megterhelő és költséges a pénzintézetek számára és nagyobb bankok is csak akkor mennek bele, ha már "komoly a szándékuk" egy nagyobb üzlet előtt. Juvigny szerint lehet, hogy a francia felügyeleti szervezetet ki kell majd bővíteni, hogy a vállalatok beáramlásával meg tudjon birkózni.

Kiemelte azt is, hogy a városok egymás közti versengése könnyen eredményezheti azt is, hogy az országok felügyeleti szervei elkezdenek egyre kevésbé szigorúan működni azért, hogy a pénzintézeteket Londonból az adott országba tudják csábítani. Hozzátette, hogy szerinte túlzott engedékenység válságot robbanthat ki Európában, ezért arra kérte más országok felügyeleteinél dolgozó kollégáit, hogy ne módosítsanak a meglévő szabályozáson.

A bankok leginkább amiatt hagyják el Londont, mert elvesztik úgynevezett "útlevelüket" a Brexit miatt, vagyis a jogot, hogy az EGT egészében szolgáltassanak a szigetország fővárosából.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
hajléktalanbuda