Most örülhetnek igazán a volt devizahitelesek: esik a törlesztőrészlet
Bank

Most örülhetnek igazán a volt devizahitelesek: esik a törlesztőrészlet

Portfolio
Hiába tartja már május óta 0,9 százalékon az alapkamatot az MNB, a meglévő lakossági hitelek kamatszintje és ezáltal törlesztőrészlete azóta is csökken, a Bubor ugyanis egyre jobban elszakad az alapkamattól.
A 2015. tavaszi forintosítás még 2,1 százalékos alapkamat idején történt, ehhez képest a május óta 0,9 százalékon álló ráta már önmagában is 1,2 százalékpontos kamatcsökkenést indokol a forintosított devizahitelek kamatában, ugyanis a kamatfelárat a hitelezőknek legalább 3 évig változatlanul kell hagyniuk (és utána is csak viszonylag ritkán teljesülő feltételek alapján változtathatják).

Ehhez az adósok számára kedvező általános kamatszint-csökkenéshez adódik hozzá, hogy eközben a hitelek referenciakamatául szolgáló 3 havi Bubor egyre jobban elszakad az alapkamattól, mégpedig lefelé: tegnap már csak 0,35 százalékon állt, vagyis 55 bázisponttal lefelé tért el az alapkamattól. Pedig éveken keresztül nagyon szorosan tapadt hozzá.

A Bubor további csökkenésének hátterében az áll, hogy a jegybank igyekszik minél lejjebb szorítani a saját sterilizációs eszközeiben parkoló banki likviditást. A jelenség egyik - a jegybank által kívánatosnak tekintett - mellékhatásaként nő egyes bankok aktivitása a bankközi piacon, az itt jelentkező likviditástöbblet pedig lejjebb szorítja a bankközi kamatokat, vagyis a Bubort.

Egy átlag körülinek mondható kamatozású, a forintosítást és a devizahiteles elszámolást követően
  • 4,5 százalékos kamattal rendelkező,
  • 10 millió forintos,
  • 15 éves hátralévő futamidejű

lakáshitel törlesztőrészlete az elszámolást követően még 76 ezer forint volt. Ha a Bubor pusztán az alapkamat csökkenését követte volna, ez most is több mint 70 ezer forint lenne, ehhez képest a Bubor további csökkenése kevesebb mint 68 ezer forintra csökkentette az adós havi terhét.

E kedvező hatást a forintosított devizahitelekkel rendelkezők mellett az elmúlt években változó kamatozású hitelt felvevő forinthitelesek is élvezik.

Mikor módosulhat a törlesztőrészlet legközelebb? A forintosított devizahitelek egytől egyig 3 havi kamatperiódussal rendelkeznek: 3 havonta változhat a kamatszintjük a 3 havi Bubornak megfelelően. A 3 havi kamatperiódus a hitel eredeti fordulónapjaihoz illeszkedik. A 2009. évi CLXII. törvény a 17/D. §-a értelmében az új kamatot a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábhoz kell igazítani.

kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek