Bank

Mától bezár a magyar milliomosok legális pénzmosodája

Portfolio
2014-ben indult és mától megszűnik a Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ), amelyen tavaly év végégig 155,6 milliárd forintot mostak tisztára a külföldön tartott pénzekből a magyarok.
Mától szűnik meg a 2014-ben bevezetett SMSZ-konstrukció, amelynek lényege az volt, hogy a külföldön tartott jövedelmeket kedvező adózási feltételek mellett igyekeztek hazacsábítani úgy, hogy a befektetett összeget már egy éven belül is viszonylag kedvező, 20%-os adó megfizetése ellenében ki lehetett venni a számláról, az egy éven túl kivett összeg pedig csak 10%-kal adózott. A számlát minimum 5 millió forinttal lehetett megnyitni.

A NAV adatai szerint a konstrukció kezdete óta összesen 155,6 milliárd forintot helyeztek el SMSZ-eken a magyarok - írja a Világgazdaság. Két év alatt összesen közel 2000 számlát nyitottak, így átlagosan közel 73 millió forint jutott egy számlára. A tavalyi negyedik negyedévben 191 új számlanyitásra került sor és 13,7 milliárd forint helyeztek el SMSZ-en a magyarok.

Mától bezár a magyar milliomosok legális pénzmosodája
Az NGM még decemberben adott ki egy közleményt arról, hogy 2017-től már a külföldön tartott magyar pénzekre is rálátása lehet a NAV-nak, miután 2017. szeptember 30-ig megtörténnek az első információcserék az OECD tagországok között kötött többoldalú megállapodásoknak köszönhetően.

Felhívták arra is a figyelmet, hogy 2017. június 30-ig az, aki a NAV ellenőrzése előtt úgy dönt, hogy a törvényjavaslatban meghatározott (pl. kamat, osztalék, árfolyamnyereség, vállalkozásból kivont) jövedelme után 10%-os mértékű adót fizet, mentesül az esetleges adóhivatali revízióval járó jogkövetkezmények alól. Ezt a jövedelmet ugyanis a 10%-os adón és önellenőrzési pótlékon kívül más fizetési kötelezettség nem terheli, ám az adóból semmilyen kedvezmény sem vehető igénybe.

Az adózási módszer csak úgy alkalmazható, ha az érintett a NAV által kijelölt bank számlájára 2017. június 30-ig befizeti a teljes összeget, amelyből a bank utalja át - anonim módon - a 10%-nyi adót.
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock