Bank

Pörög a brókerszakma, mégis ezreket tesznek az utcára a bankok

Portfolio
Donald Trump és a Brexit miatt az amerikai és európai bankok kereskedési szobáiból szerzett jutalékbevétel jelentősen megnőtt, de még a közelébe sem kerül ez azoknak az időknek, amikor még focistadion méretű kereskedési szobákat töltöttek be a brókerek.
A 2007-2009-es válság és az ezt követő felügyeleti leszámolások miatt a legtöbb pénzintézet óvatos; egyelőre nem vesznek fel újabb kereskedőket, mivel nem tudják, hogy a fellendülés meddig fog tartani, sőt inkább az látszik a piacon, hogy igyekeznek a brókerektől megszabadulni a pénzintézetek.

Nincs jelenleg felvételi láz. A menedzsment nem tudja, hogy a fellendülés valódi-e, vagy hogy egy lufiban vagyunk-e. Az utolsó dolog, amit most tennének az, hogy felszerelkeznek, aztán pedig kiderül, hogy semmi nincs a növekedés mögött.

- mondta a Kennedy Group fejvadászcég vezetője a Reutersnek.

Bár a tőkepiaci, árupiaci, kötvénypiaci forgalom jelentősen megugrott tavaly a nemzetközi kockázatok növekedése miatt, a kereskedés jelentős része online, illetve automatizált algoritmusokon keresztül történik.

Nemhogy bővítik a munkahelyeiket, de több nagybank is van, amely végül úgy döntött, hogy kirúgja a brókereinek egy részét: az HSBC 100 szenior befektetési bankárt rúgott ki, a Deutsche Bank pedig minden ötödik részvénykereskedőt elbocsájtana. A Coalition adatai szerint a kötvénykereskedési, devizapiaci és árupiaci üzletágaiból a legnagyobb 12 globális bank tavaly összesen közel 1200 kereskedőt rúgott ki.

2012 óta a szektorban dolgozó kereskedők száma 25%-ot csökkent, főleg Európában tapasztalhattunk masszív kirúgásokat, ahol a kereskedők 30%-át az utcára rakták a nagybankok.

A Reuters egy "szenior Wall Street-i forrása" azt mondta, hogy inkább a hatékonyságot kell javítani, szerinte "hatalmas hülyeség" jele az, ha valaki ész nélkül elkezd új kollégákat felvenni. Ő is inkább az automatizált kereskedésben lát most fantáziát.

A legnagyobb fellendülés jutalékbevétel szempontjából jelenleg pedig pont a sokáig szenvedő kötvénykereskedési, devizakereskedési és árupiaci üzletágakban van. A legnagyobb öt amerikai bank 10,5 milliárd dollárt szerzett ezekből a tevékenységekből a tavalyi év utolsó negyedévben, míg az első három negyedévben "csak" 14,1 milliárd dollárt.
koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mnb_jegybank_felügyelet_shutter