Bank

Pörög a brókerszakma, mégis ezreket tesznek az utcára a bankok

Portfolio
Donald Trump és a Brexit miatt az amerikai és európai bankok kereskedési szobáiból szerzett jutalékbevétel jelentősen megnőtt, de még a közelébe sem kerül ez azoknak az időknek, amikor még focistadion méretű kereskedési szobákat töltöttek be a brókerek.
A 2007-2009-es válság és az ezt követő felügyeleti leszámolások miatt a legtöbb pénzintézet óvatos; egyelőre nem vesznek fel újabb kereskedőket, mivel nem tudják, hogy a fellendülés meddig fog tartani, sőt inkább az látszik a piacon, hogy igyekeznek a brókerektől megszabadulni a pénzintézetek.

Nincs jelenleg felvételi láz. A menedzsment nem tudja, hogy a fellendülés valódi-e, vagy hogy egy lufiban vagyunk-e. Az utolsó dolog, amit most tennének az, hogy felszerelkeznek, aztán pedig kiderül, hogy semmi nincs a növekedés mögött.

- mondta a Kennedy Group fejvadászcég vezetője a Reutersnek.

Bár a tőkepiaci, árupiaci, kötvénypiaci forgalom jelentősen megugrott tavaly a nemzetközi kockázatok növekedése miatt, a kereskedés jelentős része online, illetve automatizált algoritmusokon keresztül történik.

Nemhogy bővítik a munkahelyeiket, de több nagybank is van, amely végül úgy döntött, hogy kirúgja a brókereinek egy részét: az HSBC 100 szenior befektetési bankárt rúgott ki, a Deutsche Bank pedig minden ötödik részvénykereskedőt elbocsájtana. A Coalition adatai szerint a kötvénykereskedési, devizapiaci és árupiaci üzletágaiból a legnagyobb 12 globális bank tavaly összesen közel 1200 kereskedőt rúgott ki.

2012 óta a szektorban dolgozó kereskedők száma 25%-ot csökkent, főleg Európában tapasztalhattunk masszív kirúgásokat, ahol a kereskedők 30%-át az utcára rakták a nagybankok.

A Reuters egy "szenior Wall Street-i forrása" azt mondta, hogy inkább a hatékonyságot kell javítani, szerinte "hatalmas hülyeség" jele az, ha valaki ész nélkül elkezd új kollégákat felvenni. Ő is inkább az automatizált kereskedésben lát most fantáziát.

A legnagyobb fellendülés jutalékbevétel szempontjából jelenleg pedig pont a sokáig szenvedő kötvénykereskedési, devizakereskedési és árupiaci üzletágakban van. A legnagyobb öt amerikai bank 10,5 milliárd dollárt szerzett ezekből a tevékenységekből a tavalyi év utolsó negyedévben, míg az első három negyedévben "csak" 14,1 milliárd dollárt.
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
kozossegifinanszirozas