Bank

Gyorsabban hízik a kínai árnyékvilág, mint a bankszektor

Portfolio
A kínai bankok tavaly év végére több mint 26 000 milliárd jüannyi vagyonkezelési terméket (WMP) halmoztak fel a mérlegükön kívül, amely a 2015-ös év végi adathoz képest 30% emelkedést jelent.
A kínai jegybank adatait a Bloomberg elemezte. Ebből kiderül, hogy ennek az árnyékbanki tevékenységnek a növekménye túlteljesítette a hagyományos hitelezés 10%-os növekedését, ami lényegében aláásta az ország próbálkozását arra, hogy a hitelben fuldokló gazdaság túlfűtöttségét enyhítse.

A vagyonkezelési termékeket (WMP) a "betétekhez hasonló" befektetésként értékesítik, pedig a pénz valójában (vállalati) kötvényekbe és más hitelviszonyt megtestesítő eszközökbe megy, nem érvényesek ugyanazok a garanciák, mint amelyeket egy bankbetét élvez. A hozam persze cserébe magasabb. A pénzügyi intézmények a mérlegükön kívül tartják a WMP-ket, így akarják kikerülni a hatóságok tőkekövetelményeit, valamint forrásokat biztosítani kockázatosabb adósoknak is. Elsősorban a WMP-knek köszönheti a kínai árnyékbank-rendszer a kialakulását.

A kínai jegybank tavaly kezdte el bevenni a WMP-ket a makroprudenciális kockázati jelentésébe, mivel átfogóbban akarja ellenőrizni a hitelezés növekedését és a pénzügyi rendszer potenciális kockázatait. Emiatt valószínűleg a bankok a korábbinál nagyobb hitelnövekményt fognak jelenteni és az is előfordulhat, hogy ennek ellensúlyozása végett a tőketartalékaikat is növelniük kell majd.
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
öngondi