Tényleg eltűnhet a biztosítási közvetítők nagy része
Bank

Tényleg eltűnhet a biztosítási közvetítők nagy része

Portfolio
Közel 250 fő részvételével zajlott ma a Portfolio Biztosítás 2017 konferenciája. A piac mérsékelt ütemben, de bővül, így bizakodó az idei évet illetően a szakma. A digitalizációban a közönség kétharmada inkább lehetőséget, mint kihívást lát hosszú távon is. Az etikus koncepciónak köszönhetően az életbiztosítások sokkal átláthatóbbak és olcsóbbak lettek. A következő öt évben a többség szerint a biztosításközvetítők 25-50%-a eltűnhet a piacról, leginkább a szigorodó szabályozás hatására.

Két új szabállyal forgatja fel Brüsszel a közvetítői szektort

2018 elején élesedik két fontos EU-s jogszabály, illetve direktíva; a PRIIPS és az IDD, többek közt hamarosan három oldalban összesűríthetve olvashatjuk a 150 oldalas biztosítási szerződésünk lényegét. Izgalmas volt a Portfolio Biztosítás 2017 konferenciájának utolsó panelbeszélgetése is. Tovább a cikkhez

Beszélgetés az új közvetítői szabályokrólBalról: Papp Lajos (FBAMSZ), Lencsés Katalin (MABISZ), Freisleben Vilmos (MNB), Bunghardt Csaba (Vienna Life), Csurgó Ottó (Cseri és Társai Ügyvédi Iroda). Fotó: Stiller Ákos.

Kevesebbet keresnek a biztosítási ügynökök, de nem kell temetni őket

Kihívást jelent a biztosítási szektornak az, hogy a jutalékok nagy mértékben csökkentek az etikus életbiztosítási koncepció hatására, a fenntartási / speratív jutalékok pedig teljesen eltűntek a rendszerből. Az értékesítők egy számottevő része viszont el fog tűnni a piacról, a közvetítőcégek egymás értékesítői állományát kezdhetik el kannibalizálni. Tovább a cikkhez

Elindultak az etikus életbiztosításokSzegedi Máté (volt NN), Szebelédi Ferenc (MNB), Lányi András (UFS), Juhos András (Uniqa), Berentés László (Groupama), Gaál Csaba (moderátor, Private Quality). Fotó: Stiller Ákos.

Leradírozta az MNB az életbiztosítások felét a piacról

Lefeleződött a megtakarítási piacon elérhető termékek száma, a drága termékek pedig végleg eltűntek a piacról a Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint. A megmaradt termékek jellemzően olcsóbbak lettek, többnyire ez azt jelenti, hogy az értékesítők jutaléka is csökkent. Szebelédi Ferenc, az MNB főosztályvezető az etikus életbiztosítási életének első két hónapja alatt szerzett tapasztalatokról beszélt a Portfolio Biztosítós 2017 konferenciáján. Tovább a cikkhez

MNB: olcsóbbak és átláthatóbbak lettek az életbiztosításokSzebelédi Ferenc, az MNB főosztályvezetője. Fotó: Stiller Ákos

Háborúznak a magyar biztosítók: hol lesznek ők 10 év múlva?

Kik válthatják le a mostani szolgáltatókat? Tovább a cikkhez

Még jobban megy a magyar biztosítóknak, mint a bankoknak

A bankok 14,1%-os megtérülésénél magasabb, 18,9%-os tőkearányos megtérülést ért el tavaly a magyar biztosítási szektor (ráadásul magas tőkemegfelelés mellett), ami rég látott, 50,4 milliárd forintos profitot jelent - ismertette elsőként a Portfolio mai Biztosítás 2017 konferencián Nagy Koppány, az MNB igazgatója. A díjbevételek a friss jegybanki adatok szerint tavaly 4,4%-kal nőttek. Az etikus szabályozás felezte az elérhető életbiztosítási konstrukciók számát, és negyedével csökkentette a költségét. Tovább a cikkhez

Optimistán látja a felügyelet a biztosítók jövőjétNagy Koppány (MNB). Kép: Stiller Ákos

Kinyírják vagy megerősítik a magyar biztosítókat?

Mai Biztosítás 2017 konferenciánk hallgatóságának kétharmada szerint inkább áldás, mint átok lesz a biztosítók számára a digitalizáció és az insurtech jelenség, ugyanakkor markáns az a vélemény is, hogy a piac jelenlegi szereplői sokat bukhatnak még rajta. A biztosítóvezéri panelbeszélgetésben elhangzott: január és február visszaesést hozott a megtakarítási célú életbiztosítások piacán, amit az etikus életbiztosítási koncepció indulása okozhatott. A főbb piaci szegmensek mindegyikétől növekedést várnak a biztosítóvezérek a következő 5 évben. Tovább a cikkhez

Lehetőség vagy kockázat az insurtech?Balról: Pandurics Anett (Posta Biztosító), Kurtisz Krisztián (Uniqa), Bán Zoltán (moderátor, Portfolio). Fotó: Stiller Ákos

Az emberek harmada elfelejti, hogy létezik ez a 20%-os adókedvezmény

Pandurics Anett, a MABISZ elnöke az alábbiakról beszélt nyitóelőadásában:

 • A top 5 társaság piaci részesedése 57,8%-ról 57,6%-ra csökkent, a top 10-é viszont 82,3%-ról 83,3%-ra nőtt tavaly az első három negyedév adata alapján a biztosítási piacon.
 • Az egyszeri díjas életbiztosítások 0,8%-kal, a folyamatos díjas életbiztosítások 1,0%-kal, a vagyon- és egyéb biztosítások 4,8%-kal, a gépjármű-biztosítások pedig 16,5%-kal nőttek ezen időszak alatt.
 • A gépjárműbiztosítások díjszintje még mindig nagyon alacsony, és a válság előtti szinttől is elmarad.
 • A biztosítási piac egyik húzóereje a nyugdíjbiztosítás, ezekből 2015 végén 137 ezer darab volt 31 milliárd forintos díjbevétel mellett, amiből 24 milliárd unit-linked szerződésből származott. Szerződésenként 208 ezer forint az átlagdíj, a szerződők átlagéletkora pedig 45 év.
 • A MABISZ tavaly nyugdíjbiztosítási kampányt indított, a kampányfilmet több mint 1,2 millió ember látta, és elérte a célcsoport 58%-át. A nyugdíjbiztosítási piac nagyjából úgy alakul, ahogy a szektor várta.
 • 137 ezer ügyfélből 91 ezer ügyfél vette igénybe csak igénybe a nyugdíjbiztosítási adókedvezményt. Közeleg az adóbevallás időszaka, nem árt nem elfeledkezni erről a lehetőségről.
 • A január 1-je óta élő etikus életbiztosítási koncepció első tapasztalata, hogy a konstrukciók több mint felét, 168 konstrukciót a szereplők kivezettek a piacról, a költséglevonások mértéke pedig nagyot esett: az egy évvel korábbi 5-6%-ról 3-4%-ra csökkent a TKM.
 • A Deloitte Biztosítási Indexe alapján 2012 óta folyamatosan javult, 2014 óta stagnál a biztosítók megítélése. A megkérdezettek 72%-a tartja fontosnak a biztosítók tevékenységét, és a felmérések szerint az emberek jobban szeretik őket, mint a bankokat.
 • Kitörési lehetőségnek a nyugdíjbiztosítások mellett az egészségbiztosításokat, a gépjárműbiztosításokat és a vállalati vagyon- és felelősségbiztosításokat tekinthetjük.
 • Új európai jogszabályként a 2018. februári alkalmazási határidővel induló IDD irányelv és a 2018. januári alkalmazási határidővel induló PRIIPS rendelet bonyolítja a piac dolgát. 2018 májusában egy adatvédelmi direktíva is életbe lép, ami szintén nagy feladat lesz.
 • Az európai életbiztosítási költségmutató távolabb került a magyar TKM mutatótól, ami kihívást jelent a magyar biztosítóknak, hiszen nem szeretnék két különböző mutatóval összezavarni az ügyfeleket.


Az emberek harmada elfelejti, hogy létezik ez a 20%-os adókedvezmény
Pandurics Anett (elnök, MABISZ) Fotó: Stiller Ákos
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mnb_jegybank_felügyelet_shutter