Órákon belül megszegi Magyarország a bankokkal kötött megállapodást
Bank

Órákon belül megszegi Magyarország a bankokkal kötött megállapodást

Portfolio
Kicsivel több mint két éve, 2015. február 9-én többek között azt vállalta a kormány az EBRD-vel kötött szándéknyilatkozatában, hogy nem tesz újabb korlátozó intézkedéseket az árverezésekre és kilakoltatásokra. Ma azonban várhatóan arról dönt az Országgyűlés, hogy nem lehet a lakóingatlanokat a forgalmi érték alatt árverezni, vagyis lényegében megszegi ezt a sorsfordító megállapodást.
UPDATE (10:27): 165 igen szavazattal, 1 nem ellenében jóváhagyta a parlament a KDNP-s javaslatot a cikkünkben említett (lásd lent) módosításokkal.

A bankok nem teljesítő hitelportfóliójának leépítése során a kormány a nemzetközi legjobb gyakorlatot (best practice) követi, átlátható módon és piaci alapon teszi ezt. Nem tesz a kormány további korlátozó intézkedéseket az árverezésekre és kilakoltatásokra, a bajban lévő ügyfelek ingatlanának vásárlásait kiterjeszti (itt a Nemzeti Eszközkezelő programjára gondolhattak - a szerk.) - így szólt az EBRD-szándéknyilatkozat vonatkozó része. Emlékezetes: ebben a dokumentumban tett ígéretet a kormány többek között a bankadó csökkentésére és az állami kézbe vett bankok 3 éven belül történő értékesítésére is, a megállapodás sorsfordító volt a kormány és a bankok viszonyában.Egy ma szavazásra kerülő KDNP-s törvényjavaslat értelmében azonban arról dönthet az Országgyűlés, hogy:

A lakóingatlanok legalacsonyabb eladási ára a becsérték 100%-ára emelkedik a fogyasztói szerződésen alapuló követelések esetén, mondván, a mostani 70%-os korlát a "földön fekvő emberbe való belerúgás". Ha egy éven belül nem lenne sikeres az árverés, akkor csökkenne ez a minimum 80%-ra (egy friss módosító javaslat szerint 90%-ra). A javaslat annyiban megengedő, hogy a hitelező és az adós együtt kérhetik, hogy ennél alacsonyabb minimumárat alkalmazzon a végrehajtó, ugyanakkor egy újabb módosítás értelmében ez esetben a hitelezőnek el kell engednie a tartozást, és megszűnik az adós elleni végrehajtás.

Ez utóbbi javaslat értékelésünk szerint nullára csökkenti annak valószínűségét, hogy sikerül a becsérték alatt értékesíteni a lakásokat, a hitelezőknek ugyanis az esetek többségében nem éri meg belemenni a fennmaradó tartozások elengedésébe.

UPDATE (10:27): 165 igen szavazattal, 1 nem ellenében jóváhagyta a parlament a KDNP-s javaslatot a cikkünkben említett módosításokkal.

Órákon belül megszegi Magyarország a bankokkal kötött megállapodást
A törvénymódosításból származó anomáliákat múlt heti cikkünkben boncolgattuk:Nem csoda, hogy a Magyar Bankszövetségnek sem tetszik a lépés:
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Robert Rooney, Morgan Stanley