Bank

"Tévedés, hogy a bankban van a pénzünk" - félelmetes válságtól tart a guru

Portfolio
Bill Gross, a kötvénykirályként is emlegetett legendás befektető úgy gondolja, hogy a túlzott eladósodás miatt olyan most az Egyesült Államok gazdasága, mint egy nitroglicerinnel töltött kamion, ami egy hepehupás úton száguld. Szerinte egy apró hiba elég most ahhoz, hogy a teljes világgazdaság összeomoljon.
Bill Gross rendszeres befektetői hírlevelében érdekes történetet osztott meg: míg más nagyszülők az iskoláról vagy az állatokról beszélgetnek az unokáikkal, ő a túlfűtött hitelezés gazdaságra leselkedő veszélyeit mutatta be nekik és nemzetközi összeomlást vizionál. Befektetőinek részletesen le is írta a kiváló analógiáját, a MarketWatch pedig be is számolt erről.

A történet egyik szereplője az ominózus unoka volt, aki betesz egy dollárt a bankba, az pedig kölcsön adja ezt Joe-nak, aki egy pizzázót nyit belőle. Joe Sallytől veszi meg a pizzához szükséges alapanyagokat, aki pedig beteszi a pénzt a bank folyószámlájára. Ezzel gyakorlatilag kettő lett az egy dollárból: van egy Sally számláján és egy, ami az unoka betétjében van. Mindketten abban a szilárd hitben vannak, hogy az egy dollár az övék, pedig a bank széfjeiben csak egy dollár van. A bank az eszközeit és a kötelezettségeit is megduplázta: az eszközei közt ott van a széfben lévő pénz és a hitel, amit Joe-nak adott, a kötelezettségei közt pedig ott van az unoka pénze és az a pénz, amivel a bank Sallynek tartozik. A bank ezután annyiszor hitelez újra ebből a pénzből, ahányszor akar (amennyiben a felügyelet tartalékképzési követelményeit teljesíti), Gross ezt ahhoz hasonlította, mint amikor egy bűvész a kalapjából öt-hat nyulat előhúz.

Az összes betétes azt hiszi, hogy bármikor kiveheti az egy dollárját a bankból, pedig ez nem igaz, tévedés, hogy ott van a bankban a pénzünk.

Erről egyébként mi is írtunk korábban:Jeff, Bill Gross legidősebb fia gyorsan elkapja a fonalat: szerinte ez egy pozitív dolog, mivel stimulálja a gazdaság növekedését, az viszont problémás lehet, ha hirtelen ezek a pizzázók egyszerre mind ki akarják venni a pénzüket a bankból.Hozzáteszi, hogy ez történt 2008-ban, a Lehman Brothers esetében is.

Gross maga is pont erre akart rávilágítani; úgy véli, hogy egy másik Lehman-szerű helyzet bármikor lecsaphat a nemzetközi gazdaságra, ha a túlzott hitelezést nem hűtik le Amerikában és Kínában.

  • Az Egyesült Államok GDP-arányosan több hitelt halmozott fel, mint a gazdasági világválság előtt, egy Lehmanhoz hasonló történet pedig bármikor megadhatja azt a szikrát, ami elindíthatja az összeomlást.
  • Kínában még rosszabb a helyzet: a világ második legnagyobb gazdasága 24 000 milliárd dollárnyi hitellel pumpálta fel a kollektív mérlegét 2007 óta, a teljes hitelállománya a GDP 300%-ára hízott.

A jegybankok most megpróbálják elkerülni a katasztrófát azzal, hogy a hitelek kamatait elég alacsonyan tartják ahhoz, hogy ez ne fojtsa meg az adósokat, viszont elég magasan ahhoz, hogy a megtakarítók a kiadásaikat fedezni tudják.

Gross szerint a masszívan eladósodott amerikai pénzügyi rendszer viszont olyan, mint egy nitroglicerinnel töltött teherautó egy göröngyös úton: egy apró hiba felrobbanthatja az egész gazdaságot, a Fed pedig ezúttal nem fogja tudni a kamatokat levágni és egy masszív kötvényvásárlási programot indítani, hogy életet leheljen a pénzügyi rendszerbe.

Végül a kötvénykirály hozzáteszi, hogy Donald Trump 3-4%-os növekedési elvárásai irreálisak, az pedig, hogy az amerikai indexek rekordmagasan vannak, csak hamis biztonságérzetet kelt a befektetőkben.

A szakember szerint a nemzetközi gazdaság bármikor összeomolhat, ezért a magas hozam üldözése helyett a befektetőknek inkább azon kéne aggódniuk, hogy visszakapják a pénzüket.

Gross egyébként a Janus Global Unconstrained Fund menedzsere, a Pimco alapítójaként csinált magának nemzetközi hírnevet, 2014-ben otthagyta a céget.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
török jegybank, getty